Előfizetés

Orbán Ráhel kommentjén röhög az internet

Publikálás dátuma
2017.02.24. 12:34

Miután Orbán Ráhel Facebook-profilja gyászba borult a budapesti olimpiai pályázat visszavonása miatt, az internet rögtön felkapta a miniszterelnök képben megfogalmazott véleményét, de nem csak a Budapest 2024 feketére váltott logója miatt, hanem az angolul hozzáírt kommentje miatt is, aminek a fogalmazásmódja hagyott némi kívánnivalót maga után.

Annak ellenére, hogy Orbán Ráhel angol nyelven is tartott órát a Budapesti Corvinus Egyetemen, diplomáját is nemzetközi intézményben szerezte meg, ráadásul Bahreinben az ottani olajügyi miniszterrel tartott hivatalos tárgyaláson is részt vett, érdekesen öntötte szavakba az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló véleményét.

Magyarul a komment lényege az volt, hogy apjához hasonlóan betámadta a Momentum Mozgalmat. A külföldi ismerősének címzett hozzászólásban - amit azóta már törölt Facebook-oldaláról - azt írta, hogy néhány fiatal tüntetett az olimpia ellen, hogy nevet szerezzenek a politikában és egy új pártot alapítsanak. "Ők nem érezték az országunkat elég erősnek és bátornak, hogy  csinál nagy gondolat" - így szól a nyers fordítás, amiből már kitalálható, hogy a miniszterelnök lányának angolja nem azon a szinten lehet, amivel tanítani - sőt tárgyalni - lehet.

Ha valaki egy kicsit is ért angolul, érezheti, amin az internet mosolyog. Íme a szó szerinti bejegyzés: yeah. unfortunately. some young guys used to protest against the Olympic for make their name in politic and found a new party. they did not feel our nation strong and brave enough to make big think.

UPDATE: Ráhel azóta nem csak a kommentet, de a posztot is törölte Facebook-oldaláról. Itt azért megnézheti a képet, amit csütörtökön posztolt, a közösségi oldalán pedig továbbra is látszik a feketébe borult Budapest 2024-es logó:


Busztragédia - Hazahozták az utolsó súlyos sérültet

Publikálás dátuma
2017.02.24. 12:30
Az olaszországi buszbaleset eddig Veronában ápolt egyik sérültjét hozzák a budapesti Honvédkórházba 2017. február 15-én. MTI Fot
 Megérkezett a veronai buszbaleset hatodik sérültje a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórházba péntek este - közölte az intézmény orvosigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Az 50 év körüli férfi gépi lélegeztetés mellett altatásban, nagyon súlyos koponya- és mellkasi sérülésekkel került a kórházba - tette hozzá Tamás Róbert. A férfit repülővel hozták Ferihegyre, majd onnan mentőautóval az intézmény sürgősségi osztályára.

Állapota a szállítás alatt végig stabil volt - mondta a honvédkórház orvosigazgatója.

A veronai kórház orvosai kedden döntöttek úgy, hogy a súlyos fejsérülést szenvedett, azóta is kómában lévő ember szívműködése és légzése lehetővé teszi a szállítást. A sérültért délelőtt indult mentőrepülőgép, ami koraeste érkezett vissza Magyarországra, az ellátást a budapesti Honvédkórház vállalta. A sérült szállítását a biztosító finanszírozza. 

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. 

Paks 2 - Népszavazást kezdeményez az LMP

Az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről, az erről szóló kérdést hamarosan benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz - jelentette be a párt társelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szél Bernadett azt mondta: az olimpiai aláírásgyűjtéseknél bebizonyosodott, az emberek nem hagyják, hogy bizonyos kérdésekben a kormány a fejük felett és a hátuk mögött döntsön. Azért nyújtják be a kérdést, mert a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás - közölte.     Az LMP kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?"

Szél Bernadett úgy fogalmazott: alapvető lenne, hogy a kormány maga kérjen népszavazást, de az LMP nem bízik abban, hogy a kabinet "eljutott egy ilyen szintre". Hozzátette: minden békés eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák a beruházást.

Ungár Péter elnökségi tag azt mondta, az olimpiai aláírásgyűjtés során a kabinet bebizonyította, hogy az emberekkel szemben szeretnének kormányozni. Az LMP viszont nem fogja hagyni, hogy megvalósuljon egy olyan beruházás, amit a magyar emberek többsége nem támogat - jelentette ki. Az időzítést azzal magyarázta, hogy ezentúl nem várhatnak az EU beavatkozására, mert az Európai Bizottság a jövő héten várhatóan az utolsó, a paksi bővítéshez kapcsolódó kötelezettségszegési eljárást is meg fogja szüntetni Magyarország ellen.

Az LMP szerint Paks 2 nemzetbiztonsági kockázatot jelent és rombolja a természetet, és a bővítés az egyik legnépszerűtlenebb projekt Magyarországon. Látva a kormány népszavazáshoz való viszonyát, az LMP mindent elkövet, hogy ne tudjanak belekötni a kérdésükbe - hangsúlyozta Szél Bernadett arra a felvetésre, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője korábban megpróbálkozott egy népszavazási kérdéssel, de az nem sikerült, mert a határozat szerint a referendum nemzetközi szerződést írna felül. A társelnök hozzátette, a mostani kérdés csak az első lépés, ha elutasítják, akkor addig folytatják a munkájukat, amíg olyan kérdést nem találnak, amit átengednek a döntéshozók.

Ungár Péter ehhez azt tette hozzá, hogy a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.  Nemzeti ügyről van szó, mindenkire számítanak, aki egyetért kezdeményezésükkel - válaszolta Szél Bernadett arra a megjegyzésre, hogy a Momentum Mozgalom nem zárta ki, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezhet a témában.

Kapcsolódó
Az LMP bejelentette: önállóan indul 2018-ban