Legyőzte lengyel ellenfelét a Veszprém

Publikálás dátuma
2017.02.25. 19:57
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A Telekom Veszprém házigazdaként 31-25-re legyőzte a lengyel Wisla Plock együttesét a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában, szombaton.

A magyar bajnokcsapat ezt megelőzően november közepén tudott győzni hazai pályán a BL-ben.

Eredmény, férfi BL, csoportkör, 12. forduló, A csoport:
Telekom Veszprém-Orlen Wisla Plock (lengyel) 31-25 (18-14)

a Veszprém gólszerzői: Ilic 7, Nagy L. 6, Nilsson, Ugalde 5-5, Lékai 4, Gajic 2, Iváncsik G., Marguc 1-1

A magyar csapatból a betegségből lábadozó Ivan Sliskovic mellett többek között Aron Palmarsson, Renato Sulic, Marko Kopljar és Ancsin Gábor is hiányzott.

Nagy László, valamint a svéd Andreas Nilsson vezérletével remekül kezdett a Veszprém (6-4), de a lengyelek derekasan tartották magukat. Kiváló hatékonysággal lőttek a hazaiak, akik háromgólos előnynél (14-11) emberhátrányba kerültek, de Mikler Roland bravúros védéseinek köszönhetően átvészelték a kétperces időszakot.

Pontosabb, hatékonyabb, gyors játékuknak köszönhetően a hajrában már öt (17-12), a szünetben pedig négy találattal vezettek a veszprémiek.

A második felvonás elején nyolc és fél percen keresztül nem dobott gólt a magyar csapat, ám ez nem volt komoly hatással a különbségre, ráadásul a folytatásban Momir Ilic vezérletével ismét az első félidőben látott eredményességgel kézilabdázott a házigazda (24-19).

Szűk negyedórával a vége előtt felzárkózott a Wisla (24-22), ám a veszprémiek időben átlendültek a holtponton, és imponáló játékkal győztek.

A Plock legeredményesebb játékosa az orosz Dmitrij Zsitnyikov és a horvát Sime Ivic volt egyformán négy találattal.
A Veszprém csütörtökön Császár Gábor csapata, a svájci Kadetten Schaffhausen otthonában folytatja szereplését a BL csoportkörében.

A csoport állása: 1. Barcelona (spanyol) 20 pont/11 mérkőzés, 2. Paris Saint-Germain (francia) 18/11, 3. Telekom Veszprém 14/12, 4. Flensburg-Handewitt (német) 11/10 (274-256), 5. THW Kiel (német) 11/11 (281-283), 6. Wisla Plock 8/12, 7. Bjerringbro-Silkeborg (dán) 4/11, 8. Kadetten Schaffhausen (svájci) 2/10

vasárnap játsszák:
B csoport: Vive Tauron Kielce (lengyel) - MOL-Pick Szeged 18.00

Az állás: 1. Rhein-Neckar Löwen (német) 17 pont/12 mérkőzés, 2. Vardar Szkopje (macedón) 16/11, 3. Vive Tauron Kielce 14/11, 4. MOL-Pick Szeged 13/11, 5. Meskov Breszt (fehérorosz) 12/12, 6. Celje Pivovarna Lasko (szlovén) 7/11, 7. IFK Kristianstad (svéd) 6/11, 8. PPD Zagreb (horvát) 5/11

Az A és a B csoport győztese a negyeddöntőbe kerül, a 2-6. helyezettek pedig a nyolcaddöntőben folytatják majd szereplésüket.

Szerző

Elnököt váltott a MÚOSZ

Publikálás dátuma
2017.02.25. 19:18
Hargitai Miklós FOTÓ: Népszava
Új elnöksége van a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a szombati eredményes tisztújító kongresszus döntései nyomán. A legnagyobb hazai sajtószakmai szervezet elnöke Hargitai Miklós, a Népszabadság korábbi és a Népszava jelenlegi munkatársa lett, munkáját nyolc tagú elnökség segíti.

A tisztújítás során a 44 küldött közül 34-en szavaztak Hargitai Miklósra, aki így a választás első fordulójában megszerezte az elnökké választáshoz szükséges szavazatarányt. Alelnökké Gönczi Máriát, a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztályának elnökét, és Trom Andrást, a külpolitikai szakosztály vezetőjét választották. Az elnökségbe Acsay Judit, Bánkuti András, Danó Anna, Dr, Eötvös Pál, Doros Judit, Kékesi Zsolt, Kleer László és Palugyai István került be. Az etikai bizottságot N. Kósa Judit, a felügyelőbizottságot Karsai Gábor vezeti a továbbiakban.

A szavazást megelőző programismertetőjében Hargitai Miklós az újságírókat érő jogsértések felszámolását, a médiaszabályozás átalakítása körül a szakmai konszenzus megteremtését, a vidéki újságírók kiszolgáltatottságának enyhítését, és a MÚOSZ tagságának bővítését említette a megoldandó feladatok között.

Az új vezetőség a közgyűlésen megszavazott változások bírósági bejegyzése után kezdheti meg a munkát.

Szerző

Cél a középosztály újrateremtése

Az MSZP választmány az új baloldali társadalompolitikát vitatta meg, legfontosabb célnak a középosztály újrateremtését jelölte meg - mondta a választmány elnöke a testület szombati ülése után. Hiller István közölte azt is: a választmány pozitívan értékelte Botka Lászlónak, a párt miniszterelnök-jelöltjének múlt heti beszédét. Szólt arról is, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) változása miatt májusban kongresszust hívnak össze.

Az ellenzéki politikus szerint az a vélemény a választmányban - különösen az elmúlt másfél-két hónap eseményeit elemezve - , hogy ha van változás, akkor lesz kormányváltás.

Ennek feltétele - folytatta Hiller István -, hogy legyen esélyes kihívója Orbán Viktor miniszterelnöknek. Hozzátette: a választmány megerősítette, hogy Botka László szegedi polgármestert ajánlja a demokratikus oldalnak miniszterelnök-jelöltnek.
Az MSZP választmányának vezetője közölte, a testületben, amelyet a stratégiaalkotás központjaként írt le, folyik a társalmi alternatíva kidolgozása, ennek részeként foglalkoztak a társadalompolitikával.

Hiller István szerint a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

Elmondta azt, hogy a kormány nyugatellenessége Magyarországnak nem érdeke. Az MSZP együttműködő, érdekérvényesítő Magyarországot akar, az országnak a Nyugat, az EU a szövetségese, utóbbi működképességét érdekérvényesítéssel kell megpróbálni jobbá tenni - jelezte.

Kérdésre beszélt arról is, hogy a választmány tagjai egyetértettek és kimondottan pozitívan fogadták Botka László múlt heti beszédét. A kihívó szerepe teljesen egyértelműen Botkáé és a demokratikus oldalé - mondta. Ismertetése szerint Botka László a március 14-én Miskolcon tartandó választmányi ülésen ad tájékoztatást, helyzetértékelést, továbbá részletezi a programját.

Elmondta, a miskolci választmányi ülés után nagygyűlést tartanak, amelyen felszólalnak a párt vezetői. Odahívják a demokratikus oldal minden támogatóját, azaz ez a rendezvény nem kizárólag az MSZP-seknek szól, hanem a kormányváltás iránt elkötelezettek nagygyűlése lesz, amely fáklyás felvonulással zárul - részletezte.

Hiller István közölte azt is, március 15-én Budapesten adják át a Szabad Sajtó-díjakat, az eddigiektől eltérően teljes nyilvánosság előtt.

Kérdésre beszámolt arról is, hogy aktuálpolitikától függetlenül, a Ptk. módosulása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a legfelső döntéshozó szervét, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tartja a kongresszust - közölte.

Arra a kérdésre, lehetséges, hogy akkor döntenek a miniszterelnök-jelöltről is, a választmány elnöke azt mondta: a Ptk. miatt egy napirendi pont biztos, de nyilván lesznek aktuálpolitikai, a választással kapcsolatos napirendek is.

Szerző