Féltik a civilek a lezárt Orczy-kertet

Flashmobbal tiltakoztak civilek az Orczy-kert ideiglenes bezárása és a park több száz fájának kivágása ellen szombaton Budapesten, a parkkal szomszédos Nagyvárad téren. A parkot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkálatai miatt zárták be, az előzetes információk szerint egy évre, ugyanakkor bejelentés nélkül, egyik napról a másikra.

„Amiből hiány van, az a fákon túl az egyeztetés és a demokrácia. A parkot kezelő egyetem kommunikációja hamis, látszategyeztetésnél többre sosem futotta, pökhendi módon, a szemünkbe hazudva érvényesítik az akaratukat, ezt hangfelvétellel is tudjuk bizonyítani" - nyilatkozta a Hír Tv-nek az egyik civil résztvevő. Az átalakítások miatt eddig mintegy 400 fát vágtak ki a parkban.

A tüntetésen több tucatnyian vettek részt, a helyi lakosok mellett megjelentek a Ligetvédők aktivistái. Az akcióban az LMP is részt vett; Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy míg Európa más fővárosaiban hatalmas zöldfelületek vannak, addig Budapesten - a kiemelt beruházások keretében - egyszerűen gyilkolják a fákat, és a növényeket. „A kormány kiemelt beruházássá minősíti ezeket a lépéseket, nem gondolnak arra, hogy Budapesten egyre többször fordul elő szmog, egyre több a por" - mondta a párt frakcióvezető-helyettese.

A park megvédéséért online petíció is indult, amit eddig több mint ötszázan írtak alá. „A megkérdezésünk nélkül egy sok épületből álló egyetemi kampuszt építenek Budapest első angolkertjének megmaradt területére, Józsefváros közparkjába. Az Orczy-kert használójaként ellenzünk minden fakivágást, ami nem szükséges bizonyítottan a veszélyesség elkerülése érdekében, és nem volt nyilvánosan, előzetesen bejelentve az NKE honlapon, pontosan megjelölve az adott fát" - olvasható a petícióban.

A park lezárása ellen egyébként a kerületi vezetés is tiltakozott, a Kocsis Máté vezette önkormányzat arra kérte az egyetemet, a munkálatokat úgy ütemezzék, hogy az Orczy-kert ne legyen lezárva.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.