Előfizetés

Szuperkórház - Fejben már felásták Budapestet

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.02.26. 21:19
Noha a János-kórházra ráférne egy alapos felújítás, a mai verzió szerint csak „kozmetikázásra” futja majd FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kibékülni látszanak a korábbi ellentétek, hiszen március végéig kapott időt az oktatásért és az egészségügyért felelős államtitkárság, hogy a versengő terveiket "összebékítve" tegyék le a budapesti kórház-fejlesztési javaslatukat a kormány asztalára. Az egyezség szerint az eredetileg három ellátóközpontra jutó, 335 milliárdos összeget most mégis "csak" két centrumra költhetnék, míg a harmadikat, a dél-budait önállóan, 150 milliárdból a Semmelweis Egyetem építené.

Miközben a kormány jó ideje nem dönt a budapestieknek már több mint két éve beígért - az egészségügyi államtitkárságnál készülő - 335 milliárdos kórházfejlesztés részleteiről, tavaly ősszel a kabinet elé került - az oktatási államtitkársághoz tartozó - Semmelweis Egyetem 150 milliárdos fejlesztési terve is. A két koncepció merőben másként szabta volna át a főváros egészségügyi ellátó térképét. Például míg a Péterfy Sándor utcai kórházat az előző miniszteri biztosának nulladik változata megfosztotta volna az aktív ágyaitól, addig az az egyetemi fejlesztési tervben mint jelentős fejlesztési potenciált rejtő egyetemi kórház szerepelt. Az Országos Kardiológiai Intézetet mindkét terv a magáénak tekintette. Így míg Cserháti Péter miniszteri biztos csapatának elképzelése szerint a kardiológiai intézet mint az Egyesített Szent István és Szent László kórház bázisára épülő Dél-pesti Centrum része szerepelt, addig az oktatási tárca koncepciója egyetemi kórházként kezelte azt. S noha mindkét tervről tárgyalt tavaly ősszel a kormány stratégiai kabinetje, döntést nem hoztak, visszaadták kérdésekkel kiegészítve.

Lapunk úgy tudja: azóta egy asztalhoz ültették Palkovics László oktatásért és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy egyezzenek meg és álljanak elő közös, egymást nem kioltó budapesti kórház-fejlesztési programmal. A Népszava információi szerint olyan megállapodás született, hogy a Semmelweis Egyetem átvállalja a dél-budai centrum kialakítását a neki járó 150 milliárd forintból. Az egyetem ide költöztetné két gyermekklinikáját, valamint megteremtené az összes feltételt egy sürgősségi központhoz, az Egészséges Budapest Programban tervezett másik két centrumra pedig az egészségügyért felelős államtitkárság elkölthetné az eredetileg a három központ kialakítására szánt 335 milliárdot.

Nem ez az első vargabetű a nagy fővárosi kórház-átalakításban. Mint emlékezetes: az első verzióban, öt év alatt 335 milliárd forintból szervezték volna át a fővárosiak egészségügyi ellátását, s építettek volna három új centrumot. Ezzel egy időben becsuktak volna két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházakat, és újranyitották volna a lipótmezei pszichiátriát, hogy ott időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegeket ápoljanak. (Azóta ezt a tervet már fölülírták: mind a Péterfy, mind a Szent János milliárdos összegre számíthat ahhoz, hogy kisebb fölújításokat végezzenek. A Lipótmező pedig már szóba sem kerül.)

Az első nagy centrum helyét, a budai sürgősségi ellátóét már többször is kijelölték: így volt Kelenföldön, az Etele tér környékén, de tervezték a budai Dobogóra, az egykori Akasztóhegyre is. Ezt tavaly nyáron még úgy képzelték, hogy a Szent János Kórház "aktív" részlegei (például a belgyógyászata és a baleseti sebészete) valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiáját, a szívsebészetét költöztették volna oda 812 ággyal. Volt olyan verzió is, amely szerint a János kórház területén is lettek volna fejlesztések, ám ezt elvetette a kormány. Úgy tudjuk a mostani konszenzusos tervek szerint végül a Szent János például belgyógyászati, sebészeti és diagnosztikai részlegei az Egyetem Kútvölgyi tömbjébe költöznének, így ezzel ott jöhetne létre a János kórház sürgősségi ellátóhelye. A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház új épületeiben lenne.

Információink szerint a választások előtt mindebből legfeljebb az úgynevezett társkórházak fejlesztése kezdődhet meg néhány tízmilliárdos összegből, és legfeljebb két alapkövet - a Honvéd Kórház területén az Észak-pesti Centrumét, valamint a dél-budaiét tehetik le. Föltéve, ha sikerül még ebben a kormányzati ciklusban dönteni ez utóbbi központ helyéről. Ennek helyszíne ugyanis most még a budai Dobogó (egykori Akasztóhegy), ám Cserháti Péter miniszteri biztos az IME múlt heti, csütörtöki konferenciáján azt mondta: előfordulhat, hogy az olimpiai pályázattól való visszalépés miatt a helyszín megint változhat. Hozzátette: az biztos, hogy a Galvani híd fölépítése, valamint az 1-es villamos nyomvonalának meghosszabbítása megtörténik, és szerinte, lenne hely a Kelenföldi pályaudvar mellett is az új centrumnak.

Úgy tudjuk: államtalanítanák a budapesti ellátórendszer átalakítását, azaz az építkezés irányítása elkerülne az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól(ÁEEK), és a feladatot önálló projekt cégre bíznák. Most ezt a feladatot még az ÁEEK keretén belül készíttetik elő Cserháti Péter miniszteri biztos irányításával.

Hitelminősítés előtt Magyarország

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a március 3-ára, péntekre kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése. A Moody's - ha végrehajt bármilyen módosítást - a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A cég az általa alkalmazott felülvizsgálati eljárásrend alapján az idei évre is három időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után július 7-én, végül október 20-án kerül sorra. Nem bizonyos azonban, hogy a Moody's a kijelölt felülvizsgálati időpontokban bármilyen lépést bejelent.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's kezdte pénteken, változatlan stabil kilátással megerősítve Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását.
A cég a hosszú és a rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar szuverén adósságra "BBB mínusz", illetve "A-3" osztályzatot tart érvényben.

A Standard & Poor's két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén két idei dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-besorolások értékelését.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos "BBB mínusz/Baa3" osztályzattal.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást.

A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Magyarország államadós-osztályzatának kilátása jelenleg mindhárom cégnél stabil. A kilátás pozitívra javítása azonban nem megkövetelt előfeltétele a felminősítésnek. A Standard & Poor's például a legutóbbi két alkalommal úgy emelte a magyar államadós-osztályzatot, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

Oscar-díj - Szabálytalanul kampányolt, visszavonták a jelölését

Visszavonta Greg P. Russel hangmérnök Oscar-díj jelölését hangkeverés kategóriában az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szombaton, mert a jelölt megsértette a filmakadémia kampányolási szabályzatát, vétett a lobbizási előírások ellen.

A döntést azzal indokolták, hogy "kiderült, Russel felhívta a hangkeverési részleg tagjait még a jelölés időszakában, hogy tudatosítsa bennük munkáját a 13 óra című filmben, amivel nyíltan megsértette a kampányolási szabályzatot, amely tiltja a lobbizást telefonon" - írták közleményükben. 

Cheryl Boone Isaacs, az amerikai filmakadémia elnöke a dokumentumban hangsúlyozta, hogy nagyon szigorúan veszik az Oscar-díj szavazási eljárását.

Az elnökség közölte, hogy Greg P. Russel hangmérnök helyett nem jelöl mást, a 13 óra három másik hangmérnöke, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush és Mac Ruth versenyben marad az Oscar-díjra.

A vasárnapi Oscar-díjátadó gálán a 13 óra a hangkeverés kategóriában versenyben áll az Érkezés, A fegyvertelen katona, a Kaliforniai álom és a Zsivány Egyes című filmekkel.