Megérkezett az első fekete gólya

Publikálás dátuma
2017.02.26. 20:12
Fotó: Thinkstock
A hétvégén megérkezett az első fekete gólya Afrikából a Gemenci erdőbe. 

A Tóbiás névre keresztelt madarat a Gemenc Zrt. szakemberei vették észre, majd rögtön el is indították azt a folyamatosan üzemelő webkamerát, amivel az interneten keresztül bárki nyomon tudja követni e fokozottan védett madár életét. A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén.

A madár 2013-óta a gemenci bekamerázott fészekre érkezik meg, csupán öt kilométerre attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból. Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük nagyjából 40 pár a Gemencben. A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya. Egy másik, GPS-jeladóval felszerelt fekete gólya is úton van (ő a Zoltán nevet kapta), február 21-én a szudáni Kartúmtól északra, a Nílus völgyében járt.

Szerző

Tüntettek Moszkvában a Nyemcov-gyilkosság évfordulóján

Több ezren vettek részt vasárnap Moszkvában a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának második évfordulója alkalmából rendezett megmozduláson.

Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én éjjel lőtték agyon Moszkva belvárosában, a Kreml falánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság miatt öt csecsen férfit bíróság elé állítottak, ám kétkedők úgy vélik, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez.

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 15 ezren, a moszkvai rendőrség szerint ötezren vettek részt. A menet késéssel indult, mert a hatóságok elkoboztak egy transzparenst, amely azt hirdette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyet jelent a háborúval.

A felvonulás közben egy személy hátulról zöld sebkenőccsel leöntötte Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt, a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) elnökét. Az elkövetőt előállították.

Hasonló ellenzéki megmozdulásokat hirdettek vasárnapra Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Jekatyerinburgban, Jaroszlavlban, Vlagyimirban és más városokban is.

Szerző

Nincs kihallgatható állapotban a heidelbergi gázoló

Továbbra is ismeretlen, hogy miért hajtott járókelők közé egy autós a németországi Heidelbergben. A tömeges gázolás elkövetője a helyi rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint nincs kihallgatható állapotban.

A gázoló egy 35 éves német állampolgár, akinek nincs "migrációs háttere" - vagyis nem menekült, bevándorló, vagy külföldi származású -, és tette nem utal terrorista szándékra - hangsúlyozta a rendőrség, utalva közösségi portálokon megjelent álhírekre. Hozzátették, hogy megvizsgálják, miként léphetnek fel az esetről alaptalan híreszteléseket és sértő, gyalázkodó bejegyzéseket terjesztő internetezőkkel szemben.

A német férfi szombat délután hajtott járókelők közé a heidelbergi belvárosban egy hamburgi rendszámú bérelt autóval. A légzsák nem nyílt ki, ami arra utalhat, hogy az autó nem haladt nagy sebességgel.

Az elkövető a gázolás után egy késsel a kezében elmenekült. Rendőrök a közelben feltartóztatták és többször felszólították arra, hogy tegye le a kést. Nem tett eleget a felszólításnak, ezért leadtak rá egy lövést. A hasán találták el. A férfit kórházba szállították és megoperálták, intenzív osztályon ápolják. A rendőrség vasárnapi adatai szerint már nincs életveszélyben, de még nem lehet kihallgatni.

A gázolásban egy 32 éves osztrák férfi és egy 29 éves bosnyák nő könnyebben, egy 73 éves német férfi súlyosan megsérült, és kórházba szállítása után meghalt.

Szerző