Orbánt gyávának nevezte az MSZP-s képviselő

Az olimpiai pályázat visszavonásáról is beszéltek a képviselők napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén. Tóth Bertalan MSZP-s politikus gyávának nevezte a miniszterelnököt és kormányát, amely szerinte megfutamodott attól, hogy népszavazást tartson az olimpiai pályázatról. 

A szocialista képviselő úgy fogalmazott: nem az a szégyen, ha az emberek mondanak véleményt egy fontos kérdésről, hanem az, hogy az ország már a visegrádi országoktól is lemarad. Arra szólította fel a kormányt, hogy a valós problémákkal foglalkozzon ahelyett, hogy háttérhatalmakkal hadakozik. Ilyen valós problémának nevezte például a paksi bővítés hitelét, amelyről azt mondta: az 21 évre adósítja el az országot. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára furcsának nevezte az államadóssággal kapcsolatos kioktatást éppen az MSZP-től, mert, mint mondta, "ha önökön múlik, még most az az IMF-hiteleket nyögi az ország". 

Szerző

TEK-esek, rendőrök szállták meg a Bródy Sándor utcát

Lezárták a Bródy Sándor utca mindkét végét, rendőrök, TEK-esek, mesterlövészek, illetve az ELMŰ és a Főgáz szakemberei is a helyszínen vannak – írja az Index.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya azóta közölte: késsel a kezében fenyegetőzött egy férfi ám a rendőröknek még a terrorelhárítás munkatársainak kiérkezése előtt sikerült együttműködésre bírniuk; nem sérült meg senki.

A tájékoztatás szerint egy 23 éves férfi egy Rökk Szilárd utcai lakásban eddig ismeretlen okból zavartan viselkedett és egy konyhakéssel a kezében fenyegetőzött. A férfi édesapja elhagyta az ingatlant és értesítette a rendőrséget, de a fiatalember közben eltorlaszolta egy szekrénnyel a bejárati ajtót; a rendőröket pedig nem engedte be a lakásba. A zavart férfi nem volt hajlandó beszélni a járőrökkel, kezében a késsel fel-alá járkált a lakásban - írták.

A VIII. kerületi rendőrök értesítették az Országos Mentőszolgálat és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait, utóbbiakat azonnal a helyszínre is irányították. A kiérkezésükig a józsefvárosi járőröknek sikerült jobb belátásra bírniuk a férfit, aki beengedte a rendőröket és együttműködővé vált.

A TEK egészségügyi ellátója megvizsgálta a férfit, majd a mentők további vizsgálatokra kórházba vitték - közölték.

Szerző
Frissítve: 2017.02.27. 16:59

Fideszes bejelentése alapján kaszálhatják el a kötelező szakmai érettségit

A be-és feljelentéseiről ismert fideszes magánszemély, Tényi István az alapvető jogok biztosához, Székely Lászlóhoz fordult, hogy alkotmányossági kontrollt kérjen a szakmai érettségi vizsgák követelményeinek kései, decemberi ismertetése miatt.

Tényi István azért szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, mert a tavasszal érettségiző szakgimnáziumba járó diákok csak december végén tudták meg, hogy  milyen követelmények szerint kötelező számukra szakmai érettségi vizsgát tenni, holott jellemzően két évvel az érettségi előtt nem módosíthatnak a szabályokon.

A diákok a Civil Közoktatási Platform támogatásával azt követelték a kormánytól, hogy ne kelljen úgy szakmai érettségit tenniük, hogy nem volt meg a rendelkezésre álló idő a felkészülésre. Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is aggályokat talált az érettségi kapcsán, azonban a kritizált módosításokat tartalmazó kormányrendeletről csak ajánlásokat fogalmazott meg, nem élt az alkotmánybírósági normakontroll lehetőségével.

Tényi István azonban közérdekű bejelentéssel élt az alapvető jogok biztosánál, Székely Lászlónál, hogy kérjen alkotmányossági kontrollt a vitatott kormányrendeletről. Amennyiben az Alkotmánybíróság záros időn belül megállapítja, hogy jogellenes volt az érettségi szabályok módosítása, akkor nem kell szakmai érettségit tennie több tízezer diáknak májusban - írja az Eduline.

Szerző