Előfizetés

Vizes vb - A nagy befürdés

Publikálás dátuma
2017.03.01. 06:50
A Duna Aréna készen áll, több uszoda azonban korlátozásokkal készül a világbajnokságra FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
A költségek minimum megnégyszereződtek az eredeti tervekhez képest, a központi helyszín pedig nemcsak csúnyább az első látványtervnél, hanem sokkal drágább is. A többi uszoda átalakítását úgy időzítették, hogy mától a fővárosi lakosok legfeljebb otthon a fürdőkádjukban úszkálhatnak.

Három budapesti uszoda is arról tájékoztat honlapján, hogy a sikeres lebonyolítás érdekében felújítási munkálatokba kezd: a Császár–Komjádi Sportuszoda teljesen, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda részben bezár, egy 50 méteres medence korlátozottan használható marad. Itt felmerül az a kérdés, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, a Tüske Uszodakomplexumot ugyanis január 11. óta már csak a sportolók használhatják. A létesítmények fenntartója a Nemzeti Sportközpontok. Lapunk a sajtóosztálynál írásban érdeklődött arról, miért nem külön-külön újítják fel az uszodákat, ám eddig nem kaptunk választ.

Nem a fővárosi uszodamizéria az első komoly döccenő az előkészületek során. Megoldhatatlan feladatot jelentett már a megfelelő kabalaállat megtalálása is. Az első változat, a Bol-Dog névre keresztelt fehér pulikutya nem nyerte el a közvélemény tetszését. Ezután érkeztek a képbe a vízililiomok, Water Lilly és Water Willy néven. Utóbbi liliomról azonban kiderült, hogy túlságosan is férfias, ugyanis pénisz formájú termékek viselik a nevét Nagy-Britanniában, így Water Lilire és Water Lalira keresztelték őket.

Ugyancsak emlékezetes: 2015 végén Hosszú Katinka élesen bírálta a MÚSZ-t. Mint mondta: a sportági vezetők elvárják a világszínvonalú eredményeket, de az ő oldalukról közel sem biztosított a háttér. Az úszófenomén 2016 januárjában széttépte a MÚSZ szerződését, melynek értelmében tizenkét millió forintot kapott volna. Cserébe szerepelnie kellett volna a budapesti világbajnokságot népszerűsítő reklámfilmben, amelyet újabb botrányok kísértek. Utóbb az is kiderült, hogy Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármesterének állításával ellentétben nem a Kecskeméti Városi Televízió készítette a filmet, a városi tévé ugyanis az erre kapott 55 millió forintos támogatást kifizette egy magáncégnek. Ráadásul a polgármester már a közgyűlés 2015. június 25-i jóváhagyása előtt három nappal aláírta a helyi tévével a reklámszpot támogatásáról szóló szerződést. Az önkormányzat hivatalos elszámolása szerint viszont az Argus Film Kft. már június 12-én kiállította az első számlát a televíziónak, mindenféle döntés, felhatalmazás, szerződés és jogosultság nélkül.

Később a szállások körül alakult ki huzavona, ugyanis a világbajnoksággal egy időben zajló Forma-1-es Magyar Nagydíj résztvevői korábban lefoglalták a luxusszállodákat. A vizes vb szervezői később megerősítették, lesznek, akiket a Dunán, hajókon szállásolnak el, de hangsúlyozták, ezt eredetileg is így tervezték.

Eközben a vizes vb büdzséjébe belefért a Fidesz-keltetőhelyének, a Bibó István Szakkollégiumnak a felújítása is. Itt alakult meg a Fidesz 1988-ban. Mint a világverseny sajtóosztálya közölte, „a tervek szerint a felújított Bibó Szakkollégium szobáit, mint lehetséges szállásokat mind a FINA világbajnokságra, mind a FINA Masters világbajnokságra érkezőknek a szervezők kiajánlják.”

Tavaly novemberben aztán újra robbant a bomba, Hosszú ismét nekiment Gyárfás Tamásnak, a MÚSZ akkori elnökének. Az úszó kifogásolta, hogy a sportvezető békésnek nevezte a köztük lévő, korábban rendkívül feszült viszonyt. Több sportoló is kiállt Hosszú mellett, Gyárfás lemondott elnöki pozíciójáról, a közgyűlés pedig Bienerth Gusztávot választotta meg utódjául.

A vizes vb költségei eközben folyamatosan emelkedtek, a budapesti Duna Arénáé a pályázat benyújtásához képest minimum megháromszorozódott, az átadás pedig egy hónapot csúszott ahhoz képest, amit Magyarország a rendezés átvállalásánál ígért. A rendezés a pályázat benyújtásakor 25 milliárd forintba került volna az államnak, ám napjainkban a költségek már meghaladták a 100 milliárd forintot is.

 „Nonszensz, ami történik"
„Azt, hogy a kivitelező Market Zrt. hirdetmény, azaz valódi verseny nélkül nyerte el a megbízást az uszodaépítésre, legalább akkora nonszensznek tartjuk, mint amikor augusztus 20-ai tűzijátékra választottak ki hasonló eljárásban kivitelezőt" - reagált lapunknak Ligeti Miklós, a korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó Transparency International Magyarország jogi vezetője. - Bár a 2017-es rendezési céldátum az építkezés megkezdéséhez közel esett, a kormány előre tudta, hogy mit akar, ezért lett volna ideje tisztességes versenyt rendezni a cégek között. Más kérdés, hogy a közbeszerzési szabályozás és a törvény végrehajtásának gyakorlata jelenleg még nyílt verseny kiírása esetén sem tudja garantálni, hogy tisztességes eljárásban válasszák ki az állami és az uniós pénzekre szerződő cégeket."

Testről és lélekről az olvasókkal

Publikálás dátuma
2017.03.01. 06:49
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét nézhették meg premier előtti vetítésen a Népszava olvasói.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, az Arany Medve-díjjal jutalmazott alkotás csütörtöktől látható a mozikban.

Testről és lélekről az olvasókkal

Publikálás dátuma
2017.03.01. 06:49
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét nézhették meg premier előtti vetítésen a Népszava olvasói.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, az Arany Medve-díjjal jutalmazott alkotás csütörtöktől látható a mozikban.