Előfizetés

Orbán ne süketeljen kirekesztésről!

Az az Orbán Viktor beszél az etnikai sokszínűség kirekesztéséről, aki a moszkvai vízumgyárral, ukránoknak adott magyar állampolgársággal és a letelepedési kötvényeket áruló fideszes offshore cégekkel több tízezer külföldit – köztük több bűnözőt – szabadított rá Magyarországra és az Európai Unióra, és ezzel százmilliárdos hasznot söpört be. Orbán Viktor számolgatja az eldugott milliárdjait és közben pofátlanul hazudik! - írja közleményében az MSZP.

Orbán ne süketeljen kirekesztésről, amikor pénzért adja el hazánk biztonságát, pénzért árulja az Európai Uniós jogokat!

Orbán Viktor és kormánya inkább azzal a hiányzó 140 milliárd forinttal számoljon el, amely hiányzik a letelepedési kötvények bevételéből!

Orbán Viktor és kormánya arra adjon választ, hogy ki az az 1671 külföldi személy, aki úgy kaphatott letelepedési engedélyt a Fidesz-kormánytól, hogy valójában nem vásárolt állampapírt! Kiket szabadított rá minden kontroll nélkül a magyar emberekre a saját zsebre mutyizó Fidesz-kormány?!

Az MSZP számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Ezért adtunk be már tavaly törvényjavaslatot arról, hogy a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket az adóhatóság közreműködésével azonnal és nyilvánosan el kell számoltatni, a pofátlanul magas haszonra pedig 75 százalékos különadót kell kivetni! - zárul a közlemény.

Olimpia - Döntöttek: visszavonják a pályázatot!

Publikálás dátuma
2017.03.01. 12:17
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest - döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés, miután a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után bejelentették, hogy Magyarország visszalép a budapesti olimpiai pályázattól, arra hivatkozva, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. Az ülés előtt az ellenzék támadta a pályázat visszavonását. Az LMP és a DK szerint népszavazásnak kellene dönteni a rendezésről, az MSZP tisztességtelennek nevezte a visszavonás módját, a Párbeszéd szerint pedig eleve blöff volt a pályázat.

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára - 22 igen, 6 nem szavazat ellenében - döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Karácsony Gergely, a Párbeszéd budapesti képviselője, a XIV. kerület polgármestere sajtótájékoztatóján azt mondta: amennyiben a kabinet komolyan gondolta volna az olimpiai indulást, garanciát vállalt volna a költségkeretek betarthatóságára és a közbeszerzések tisztaságára. Ehelyett az "első kihívásra eldobnak kapát, kaszát és megfutamodnak", majd az "ellenzékre mutogatnak" - közölte Zugló polgármestere, aki szerint a kormány csak azokat a milliárdokat gondolta komolyan, amelyeket a pályázatra eddig elköltöttek.

Az LMP szerint a Fővárosi Közgyűlés helyett népszavazásnak kell döntenie a budapesti olimpiai rendezésről. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet. Az olimpiai pályázat visszavonása ugyanis Magyarország érdeke, hiszen a játékok rendezésére sem gazdaságilag, sem társadalmilag sincs felkészülve - fejtette ki, hozzátéve, ettől függetlenül elfogadhatatlannak, hogy a közgyűlés szerdai döntésével semmibe veszi 266 ezer ember "egyöntetű akaratát" a népszavazásról.

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége tisztességtelen módon vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot ahelyett, hogy engednék arról a népszavazást. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerint a Fidesz az olimpiai rendezés ügyében korábban is gyáva volt, és most is az a pályázat visszavonásakor. Kiemelte, ahogy eddig nem vált nemzeti üggyé, miként költsön az ország több ezer milliárd forintot a nemzet felemelésére, úgy a kormányoldal most sem hajlandó elszámolni az olimpiai pályázatra eddig elköltött pénzekkel. A szocialista képviselő szólt arról is, immáron hat éve nincs előrelépés a 3-as metró felújításában, ami szerinte súlyos korlelete a "városháza működőképtelenségének".

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormányoldal nem hagyhatja figyelmen kívül annak a 266 ezer embernek az aláírását, aki népszavazást szeretett volna elérni az olimpiai pályázatról. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, pártja kezdetektől és most is ellenzi az olimpia megrendezését, ugyanakkor úgy gondolják, arról nem dönthet pusztán három ember: Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A DK képviselője hangsúlyozta: a napokban megdőlt a kormány azon érve is, hogy az olimpia azért lett volna olcsó, mert a pályázatban nagyrészt egyébként is megvalósuló fejlesztések szerepelnek. Gy. Németh Erzsébet szerint a kabinet egyik büntetése a 3-as metró felújításáról szóló pályázati kiírás visszavonása.

Az Együtt felszólította a Fővárosi Közgyűlést szerdán, hogy azonnali hatállyal számolja fel a budapesti olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-t. Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a városvezetés kormánypárti többsége csak két hónap múlva tervezi megszüntetni a felerészben fővárosi tulajdonban álló társaság működését, amelynek költéseiről egyelőre nem adtak tájékoztatást.  Az Együtt politikusa hangsúlyozta, leginkább arra a tanácsadói szerződésre lennének kíváncsiak, amelynek értéke jelenleg 7,2 milliárd forint, és feltehetően Magyarország történetének legnagyobb értékű ilyen szerződése. Pataki Márton szerint ez a szerződés az olimpiai pályázat visszavonása után egyértelműen közérdekűvé válik, az abban szereplő információkat pedig adatigényléssel ki is kérik a társaságtól.

A Jobbik szerint Budapest nem térdepelhet kukoricán a visszavont olimpiai pályázat miatt. Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője úgy fogalmazott, bicskanyitogató ahogy "Lázár János forráselvonással fenyegette meg a budapestieket". A Jobbik szerint ugyanis nem a fővárosiak, hanem elsősorban a kormány tehető felelőssé az elmaradt olimpiai rendezés miatt. A kabinet ugyanis nem volt hajlandó érdemi párbeszédet folytatni az ügyben, amelyet más kérdésekhez hasonlóan erőből próbált meg átnyomni a lakosságon - fejtette ki Tokody Marcell. 

Titkolnák a Momentum népszerűségét?

Publikálás dátuma
2017.03.01. 11:08

Egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások jelentek meg a Momentum Mozgalom és a NOlimpia-kampány kapcsán a pártok népszerűségéről. A kormánypártnak kedvező Nézőpont Intézet felmérése szerint nem hatott a Momentum a Fidesz támogatottságára, a kormánypárt stabilan vezet, a kisebb ellenzéki pártok népszerűsége pedig nem változott. A Republikon Intézet kutatása szerint azonban a NOlimpia-kampány erősítette a pártokat, így az LMP-t, a DK-t, az MLP-t és a Párbeszédet. A Momentum Mozgalom időközben közzétette az olimpiáról szóló népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtés elszámolását, amiből kiderült, hogy 18 millió forintot gyűjtöttek össze a kampányra, és 14 milliót költöttek el rá. A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, visszavonja az olimpiai pályázatot.

A kormánypártnak kedvező felméréseiről ismert Nézőpont Intézet a kormánypropagandát fújó Magyar Idők számára készített felmérést, amiből az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-t februárban a teljes felnőtt népesség 33 százaléka támogatta. Azonos bázison a Jobbikkal 12, az MSZP-vel 8, a DK-val 4, az LMP-vel 3, az Együttel 2, a Kétfarkú Kutya Párttal 2, a Liberálisokkal 1 százalék szimpatizál - tették hozzá. A kutatás szerint a legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 46 százalékon állnak, míg a Jobbik 21, az MSZP 14, a DK 7, az Együtt 3, a Párbeszéd 1, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, az LMP pedig 4 százalékon áll.

Az intézet szerint tehát érdemben nem változott a pártok támogatottsága februárban, sem a teljes felnőtt népesség körében, sem a legvalószínűbb listás eredményeket nézve, majd azt is hozzátették, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtés ellenére a Momentum Mozgalom továbbra sem bír mérhető bázissal.

Ennek a felmérésnek merőben ellentmond a Republikon Intézet kutatása, ami szerint az olimpia elleni népszavazás aláírásgyűjtése a baloldali kis pártok népszerűségének növekedését hozta. A teljes népesség körében az LMP, a DK, az MLP és a Párbeszéd 1-1 százalékkal tudta növelni a szavazóbázisát, így a DK 4, az LMP 3, az MLP és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékon áll. Míg a Fidesz támogatóinak aránya 2 százalékponttal 30 százalékra nőtt, addig az MSZP és a Jobbik változatlanul 9 százalékon áll - írják a felmérésben, hozzátéve, hogy a Jobbik gyengülése tovább folytatódott az elmúlt hónapban. Sőt, a pártválasztókat vizsgálva a hónap vesztese egyértelműen a Jobbik. A múlt havi 2 százalékpontos csökkenés után, februárra újabb 3 százalékpontot esett a párt támogatottsága: ebben a hónapban a pártválasztók csupán 14 százaléka szavazna a Jobbikra.

A pártválasztók körében így hónapok óta először ismét az MSZP a második legnépszerűbb párt (15 százalék) az 51 százalékon álló Fidesz után. Az elmúlt hónap egyik legnagyobb nyertese az LMP, amely az előző hónaphoz képest 3 százalékponttal nőtt, így jelenleg 6 százalékon áll. Ugyancsak 6 százalékos a DK támogatottsága is - derült ki a Republikon felméréséből.

Amit a Nézőpontról és a Republikonról tudni kell
Nem először fordul elő, hogy a két intézet merőben más közvélemény-kutatásokat készít, a Nézőpont Intézet ugyanis hiába nonprofit szervezet, elemzéseik eredménye zömében a kormányoldalnak kedvez. Nemrégiben például Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét húzták le", előtte pedig a magyaroknak azt a 67 százalékát kérdezték meg, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai kifütyülték Orbán Viktort. A 444 Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont egyik alapítóját a kormányhoz legalázatosabb magyarok közé sorolta, akinek a szervilizmusa nem különbözik igazán a Fidesz-közeli értelmiség általánosan alázatos, minden hibát elnéző, minden rossz döntésre mentséget kereső és találó hozzáállásától.
A Republikon Intézet ehhez képest saját magát pártpolitikailag független, de vállaltan a liberális értékeknek elkötelezett, piaci alapon működő politikai-kommunikációs intézetként aposztrofálja. A napokban publikált felmérésükből derült ki például, hogy csaknem azonos Orbán Viktor és Botka László népszerűsége, a bizonytalanok körében pedig egyértelműen az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezet.

A Momentum Mozgalom egyébként ma reggel közzétette honlapján a Nolimpia-kampány pénzügyi beszámolóját, amiben az szerepel, hogy az aláírásgyűjtésre 18 239 762 forintot gyűjtöttek össze, a kampány teljes költsége pedig 13 992 197 forint volt. A közleményben azt is írják, hogy mivel a népszavazást meghiúsították, a megmaradt körülbelül négy millió forintból a kampány során felvetett országos problémákra (egészségügy, oktatás, megélhetés, lakhatás, és a közlekedés) szeretnének megoldásokat keresni és válaszokat adni. Ezt az összeget tehát az országjárásra és a megoldási javaslatok kidolgozására fordítják majd.

A közzétett kördiagramból kiderül, hogy a legtöbb pénzt telefonos kampányra (6,2 millió) és a pultokra (1,5 millió) adták ki, de meglepően sokat költöttek például kitűzőkre (1,1 millió) és médiafigyelésre (810 ezer) is.   

Visszavonják az olimpiai pályázatot
Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest - döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára - 22 igen, 6 nem szavazat ellenében - döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát. A Fővárosi Közgyűlés döntéséről és az előzményekről bővebben ide kattintva olvashat!