Előfizetés

"Aljas indokból" szúrta meg a biztonsági őrt

Nem jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki tavaly júniusban betört egy telephelyre, az őt tetten érő biztonsági őrt pedig késsel életveszélyesen megsebesítette. A férfi életét csak a gyors orvosi segítség mentette meg.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, a vádlottat aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek az elsőfokú bíróság. A férfira mellékbüntetésként tíz év közügyektől való eltiltásra is kiszabtak, valamint vele szemben elrendelték a Nyírbátori Járásbíróság által korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett tíz hónap fogházbüntetés végrehajtását.

A vádlott tavaly június 27-én a Nyírbogát és Nyírbátor között elhelyezkedő TIG telephelyről elektromos vezetékeket, réztárgyakat és kötésdobozokat akart ellopni. A biztonsági őr azonban tetten érte a férfit, felszólította, hogy maradjon a helyszínen, mert értesítette a rendőrséget.

A vádlott megpróbált elmenekülni, a közeli erdőben azonban szembefordult üldözőjével, akit bicskával szívtájékon szúrt. A sértett életveszélyesen megsérült, életét a gyors orvosi segítség mentette meg - ismertette Toma Attila. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Kiderült, mennyibe fáj nekünk az évértékelő Orbán védelme

 Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik a Várkert Bazár környékét, mintegy 5000 négyzetméternyi területet zártak le - írtuk az Orbán: mi már túlvagyunk a lázadáson c. cikkünkben február 10-én. Hogy az említett "rendkívüli biztonsági intézkedések" mennyi adóforintot emészettek fel, azt írta meg most a napi.hu Pintér Sándor válasza alapján.

A belügyminiszter a Párbeszéd társelnökének kérdésére volt kénytelen választ adni, Szabó Tímea, a párt társelnöke a dokumentum tanúsága szerint azt kérdezte: "Milyen anyagi és egyéb költségekkel járt a miniszterelnök Várkert Bazárban tartott évértékelője?”

Nos, mint a válaszból kiderült: a miniszterelnöki évértékelő beszédének rendőri biztosítására 4 414 000 forintot fordítottak. 

A politikus arra is rákérdezett, hogy hány rendvédelmi dolgozót vezényeltek a helyszínre, de erre Pintér Sándor mindössze úgy reagált: a rendőrség kellő létszámban volt jelen. Azt is közölte, hogy az Együtt által szervezett, Juhász Péter vezette ellentüntetés biztosításának költségét is beleszámolták, így jött ki a kicsivel több mint 4 millió forintos költség.

Blöff volt Matolcsy György NATO-puccsa

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.03.01. 17:49
Illusztráció - Népszava fotó/Tóth Gergő
Nem erősítették meg a katonai és polgári titkosszolgálatok a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén Matolcsy György jegybankelnök kalandos történetét arról, hogy 2014-2015-ben egy NATO nagyhatalom a budapesti nagykövetségéről „katonai és titkosszolgálati forgatókönyvet követve" meg akarta volna buktatni az Orbán-kormányt.

A jegybankelnök a múlt heti parlamenti meghallgatásán dobta be az állítólagos kormánybuktató konspirációt, hozzátéve, hogy az ismeretlen puccsisták éppen a jegybankot használták volna a kormány destabilizálásához, csakhogy Matolcsy szerint a maga vezette MNB elhárította a veszélyt. Matolcsy utalt rá: a csaló brókercégek, például a Quaestor bedőlése is része lett volna ennek a mestertervnek.

Molnár Zsolt bizottsági elnök közölte: a katonai szolgálatok semmiféle felforgató tevékenységet nem észleltek. A polgári titkosszolgálat a zárt ülésen előadásában ismertette 2014 és 2015 körül történt eseményeket, ám ez az előadás pusztán az akkori, teljesen nyilvános események puszta felsorolása volt, ami Molnár Zsolt megfogalmazásával „részben alátámaszthatja Matolcsy úr állításait". Ugyanakkor lapunk kérdésére Molnár Zsolt leszögezte: nem volt titkosszolgálati úton szerzett információ az előadás szövegében, azaz a polgári szolgálatok sem erősítették meg Matolcsy György sztoriját.

Molnár Zsolt úgy látta: a történtek miatt Matolcsy György meghallgatására is szükség lehet. Közben az MSZP is büntetőeljárást kezdeményezett Matolcsy Györggyel szemben. Szél Bernadett a bizottság LMP-s tagja úgy látta: Matolcsy vGyörgynek azonnal a nemzetbiztonsági bizottságot és szerveket kellett volna értesíteni, ha úgy látta, hogy puccs készül az MNB vagy éppen a kormány ellen nem pedig évekkel később beszélni róla.