Paks 2 - Öt népszavazási kérdés az LMP-től

Publikálás dátuma
2017.03.02. 10:44
FOTÓ: Népszava
A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó öt népszavazási kérdést nyújtott be csütörtökön a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az LMP.

Szél Bernadett társelnök az NVI budapesti épülete előtti sajtótájékoztatón elmondta: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. 

Az MTI kérdésére a politikus közölte: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben, emlékeztetve, az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon.

Az MTI emlékeztetett: szerdán a Magyar Nemzet megírta, elképzelhető, hogy több népszavazási kérdést is megfogalmaz a paksi bővítés ügyében az LMP, és ezeket napokon belül benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NBV), amint megkapják az adatkezelésről szóló engedélyt (ez szükséges az aláírások gyűjtéséhez) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól.

Ugyanakkor mint ismert, a paksi beruházásról korábban már Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt európai parlamenti képviselője nyújtott be kérdést az NVI-nek, ám annak hitelesítését az NVB megtagadta. A választási bizottság arra hivatkozott, hogy tiltott tárgykört, nemzetközi szerződést érint referendum kérdése. Az alaptörvény szerint ugyanis nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről. Szél Bernadett valószínűleg erre utalt, amikor az alaptörvény módosítását felvetette. Várható tehát, hogy az NVB az LMP kérdéseit sem fogja hitelesíteni. 

Szerző

Riasztó adatok - Szociális válság van Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.03.02. 10:32
Egymillió magyar nem tudja rendesen fűteni otthonát. Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Magyarországon a lakosság 10 százaléka nem tudja rendesen fűteni a lakását pénzhiány miatt, rengeteg ingatlanban nincs fürdőszoba vagy vécé, ellenben beázik a tető. Minden ötödik magyarnak van lakbér- vagy rezsitartozása. Lakásszegénységi mutatókban jóval visegrádi országok szintje alatt vagyunk, az EU-tagországok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a lakáshelyzet - írta az atv.hu az Átalakulás Intézet legfrissebb elemzésére hivatkozva.

A hazai lakhatási szegénységről készített vitaanyagban  az a drámai megállapítás olvasható, hogy Magyarországon szociális és lakhatási válság van.  Az Eurostat felmérése is azt mutatja, hogy Magyarországon sürgősen megoldást kell találni a lakhatással kapcsolatos problémákra. Az európai statisztikai hivatal egyik kérdése arra vonatkozott, hogy előfordult-e az adott háztartásban, hogy elmaradt a havi bérleti díj/törlesztő részlet/rezsi befizetése. A felmérés szerint Magyarországon több mint 2 millió ilyen háztartás van. Misetics Bálint szociológus az ATV Start című műsorában szerdán azt mondta: ez az arány jóval magasabb, mint akár Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban.

Az Átalakulás Intézet elemzése szerint hazánkban a hasonló gazdasági mutatókkal rendelkező többi közép-kelet-európai országhoz képest is kiemelkedően súlyos probléma a lakhatási szegénység. Például míg Magyarországon egymillió olyan ember él, aki pénzhiány miatt nem tudja megfelelően fűteni a lakását, a visegrádi országokban ez nagyjából a lakosság 5 százalékát érinti.

Szintén a hazai lakhatási szegénység kiemelkedően súlyos mértékét mutatja azoknak az aránya (15,5 százalék), akik súlyos lakhatási megfosztottságban élnek, vagyis olyan lakásban, amely túlzsúfolt, és ezen kívül a következő három lakhatási problémából legalább kettő érinti:

- nincsen fürdőszoba vagy vécé,
- beázik a tető,
- a lakás túl sötét.

A tanulmány ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szomszédos országok hasonló gazdasági teherbíró képessége is azt bizonyítja, hogy hogy a rossz lakhatási helyzetért nem elsősorban az ország szegénysége, hanem jórészt az elmúlt évek – illetve az elmúlt két és fél évtized – elhibázott és igazságtalan társadalompolitikája a felelős. Hozzáteszik, hogy a támogatások igazságtalan és társadalmi egyenlőtlenségeket növelő elosztása a rendszerváltás utáni időszak lakáspolitikájának a legfontosabb, kormányokon átívelő jellegzetessége. A lakásszegénység célzott csökkentése, a hajléktalanná válás megelőzése soha nem volt prioritása a lakáspolitikának, a fontosabb programokat alapvetően gazdaság- és népesedéspolitikai célok motiválták. A legjelentősebb lakáspolitikai programok szinte kivétel nélkül a lakástulajdon-szerzést támogatták, az ilyen típusú lakástámogatásokból pedig gyakran éppen a lakástámogatásra leginkább rászorulók maradnak ki

„Elsősorban nem a jobbhelyzetűek lakásépítését illetve lakásvásárlását kellene támogatni, hanem általában a lakhatás megfizethetőségét kellene javítani, különösen egy lakásfenntartási-támogatás bevezetésével, ami a rászorultság mértékével arányos módon támogatná a háztartásokat a költségeik fedezésében” – hangsúlyozta Misetics Bálint az ATV-nek.

Szerző

Nekiment Beer Miklós váci püspöknek a Magyar Idők

Publikálás dátuma
2017.03.02. 10:22
Beer Miklós váci püspök FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Bocsánatot kért Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője, miután a lap publicistája, Pilhál György nekiment Beer Miklós váci püspöknek - vette észre a 24.hu.

Az egyre inkább kormánykritikus Magyar Nemzettől a kormánypropagandát terjesztő Magyar Időkhöz igazolt Pilhál “Csak nem a misebor” című írásában a püspöknek a Szemlélek blogon megjelent videóüzenetét kritizálta.

Beer Miklós videójában azt mondta: van már kerítés, nem jönnek be az illegális bevándorlók az ablakon. Aki az ajtón jön be, és a szemükbe néz, azt a magyar kormány befogadja. Akik rendelkeznek engedéllyel, megkapták menekültstátusukat, segítsünk nekik.

Pilhálnak ez nem tetszett, és cikkében inkább Márfi Gyula veszprémi érsektől idézett: "Attól még, hogy szeretjük a farkasokat, hiszen ők is Isten teremtményei, nem engedjük be őket a bárányok közé, még ha báránybőrbe érkeznek is." 

A publicista szerint a váci püspök szavai után egy istenfélő ember elbizonytalanodik. Majd arról értekezik, hogy itt ez a menekültgyámolításra nógató propagandaszöveg… Bárha csak a misebor beszélne a püspökből!

Beer Miklós a Magyar Nemzetnek azt mondta, Gajdics Ottó attól a Gégény Istvántól kért bocsánatot telefonon majd írásban, aki a Szemlélek blogon szerdán közzétett egy nyílt levelet, amelyben arra kérte Gajdicsot, hogy beosztottja nevében kérjen elnézést az egyházi vezetőtől. A váci püspök lezártnak tekinti az ügyet, és megbocsát a lap munkatársának. Csak azt fájlalja, hogy úgy támadták meg, hogy meg sem hallgatták azt a videót, amelyben az üzenetét megfogalmazta.

Ismert, szemben a katolikus püspöki karral, Beer többször tett a menekülteket támogató nyilatkozatokat, s arról is beszélt, hogy a terrorizmus nem keverhető össze a muszlim vallással.

Szerző