Előfizetés

Európa szemetes vödre?

Publikálás dátuma
2017.03.03. 07:27

Neue Zürcher Zeitung

Közép-Európa vásárlóinak egyre kevésbé tetszik, hogy bizonyos tapasztalatok szerint gyengébb minőségű árukat kapnak a nagy nemzetközi konszernektől, és ez igaz az élelmiszerekre is. A svájci újság keményen fogalmaz: nem szeretnék a vásárlók, ha diszkriminálnák őket, és országuk Európa szemetes vödre lenne. Négy kelet-európai ország csúcstalálkozót tart emiatt Varsóban, mert azt szeretnék elérni, ha intézkedéseket hozna az Unió a helyzet megváltoztatására. Az érintett gyártók mindenesetre cáfolnak, egyesek tagadják, hogy bármiféle különbség volna a különböző piacokon kapható termékek között, viszont elismerik, hogy az összetétel bizonyos fokig a helyi ízléstől függően változhat. A harmadik tényezőt maguk a szóban forgó országok kifogásolják: náluk az átlagbérek még mindig nagyjából ezer euróval elmaradnak a nyugati szinttől, ezt a gyártók azzal kompenzálják, hogy olcsóbb és kevésbé minőségi portékát szállítanak azokra a piacokra. A magyaroknál és a cseheknél ugyanazoknak a termékeknek az ára akár 25-30 százalékkal is olcsóbb lehet, mint a németeknél. Nem tiltják a jelenlegi előírások, hogy ugyanaz a termék eltérő összetételben készüljön, ezért Brüsszel nem sokat tud tenni az ügyben. A megoldást rá kellene bízni a piacra: ha a keletiek a jobb árukat keresik, akkor attól a gyárak nem fognak elzárkózni. Persze csak ha megfizetik.

Fázott a télen? - Nem csoda, tényleg ritka hideg volt

Publikálás dátuma
2017.03.02. 18:28
Thinkstock illusztráció
Nem csak a január, az egész téli évszak hidegebb volt a szokásosnál, pedig az utolsó téli hónap mintegy 2 Celsius-fokkal melegebb volt, mint egy átlagos február - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott elemzéséből. Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél.

Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. Az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tízedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet. A teljes évszakot tekintve, az elmúlt tél hidegebb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban mínusz 1,45 fok, ami - mint kiemelték - "jelentős negatív anomália" az 1981-2010 közötti 0 fok körüli normálértékhez viszonyítva. Az ezredforduló óta csak a 2002/2003-as tél volt hidegebb. Akkor az évszak középhőmérséklete mínusz 3 fok volt, ami jóval elmarad az ideitől.

A tél első hónapja, a december országos átlagban 1,1 fokkal volt hidegebb a normálnál. Leginkább a Dráva mentén és az ország északkeleti részén maradt el a hőmérséklet a sokévi átlagtól: ezeken a területeken 2-3 fokkal is hidegebb volt a december.

A január igen komoly hideghullámmal kezdődött. Január 5-én viharos északi széllel sarkvidéki eredetű hideg légtömeg tört be az országba és csak január 12-től enyhült kissé a "tél szorítása". Egy hullámzó frontrendszer nyomán sokfelé havazott akkor, keleten, északkeleten és jellemzően a hegyvidékeken alakult ki vastagabb hótakaró. Majd ismét komoly lehűlés következett. Országos átlagban csupán két napon emelkedett a sokévi átlag fölé a középhőmérséklet. A január átlaghőmérséklet mínusz 5,9 fok volt, ami csaknem 5 fokkal marad el a normáltól. Ezzel a 10. leghidegebb január volt az idei 1901 óta. 1985 óta nem tapasztaltunk ilyen hideg a januárt Magyarországon.

Az idei zord január is bizonyítja, hogy a Kárpát-medence térségében az éghajlat változékonyságból adódóan a melegedő tendencia mellett is előfordulhatnak az átlagostól lényegesen eltérő, szélsőséges időjárási viszonyok. A február meglehetősen enyhének adódott, az ilyenkor szokásosnál mintegy 2 fokkal volt melegebb. Az egész tél során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 28,1 fokot január 8-án mérték a Pest megyei Tésán. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 21,6 fokot február 28-án regisztrálták Kiszomboron, és ezzel új napi országos maximumhőmérsékleti rekord is született. Kitértek arra is, hogy a decembert leginkább a borús, párás, ködös időjárás jellemezte, csupán ködszitálás, zúzmarás köd eredményezett némi csapadékot. A tél első hónapja 1901 óta a második legszárazabb december volt.

A rendkívül száraz december után januárban javultak a csapadékviszonyok, az ország nagy részén 20-35 milliméter közötti csapadék hullott. A Mecsekben és a Kisalföldön viszont maradt a csapadékhiány. A legtöbb csapadék az Északi-középhegységben és annak déli előterében hullott főként hó formájában. A legnagyobb hóvastagságot, 43 centimétert Kékestetőn mérték január 15-én. A tél utolsó hónapját már enyhébb és csapadékosabb időjárás jellemezte.

A három hónap csapadékösszege az előzetes adatok szerint országos átlagban 64,2 milliméternek adódott, ami az 1981-2010 közötti téli átlagos mennyiségnek csupán 58 százaléka, és ezzel a 11. legszárazabb télnek adódott a mérések kezdete óta - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

Horgászbot, reklámszatyor a sárban - Halál a 7-esen (fotók)

Publikálás dátuma
2017.03.02. 16:59
Fotó: police.hu
Kevés szomorúbb látvány van, mint amilyen egy közlekedési baleset áldozatának szétszóródott, úttestre került személyes holmija. A 7-es úton kora délután gázolták halálra a kerékpárost, az ő tulajdona volt a horgászbot, a gyűrött reklámszatyor, a láthatósági mellény, ami ezek szerint nem bizonyult elegendő védelemnek a gépkocsi alakjában érkező halál ellen. 

A police.hu közleménye szerint: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Tárnok külterületén egy személygépkocsi kerékpárossal ütközött. A baleset következtében a biciklis férfi a helyszínen életét vesztette. A helyszíni szemle idejére az utat félpályán lezárták.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán