Előfizetés

Jönnek a metrópótló buszok

Ötven újszerű alacsony padlós autóbuszt állít szolgálatba a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. az M3-as metró pótlására.

 A buszok üzemeltetése olcsóbb lesz a metróénál – írja pénteki számában a Világgazdaság. A fenti járművek egy része már rendelkezésre áll, harminc autóbusz pedig tavasszal érkezik. A tervek szerint az év közepén indul az M3-as felújítása, és a munkálatokkal 2020 februárjáig kell elkészülni.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a főváros számára megtakarítást jelent majd a metró buszokkal való helyettesítése. A metró működtetése ugyanis nagyon drága. A fővárosi közösségi közlekedés évi 140 milliárd forintos költségének körülbelül 40 százalékát a metrók üzemeltetése viszi el. A legtöbbet a 4-es metró üzemeltetésére kell fordítani, állítólag ez duplája az M2-es és az M3-as metrók együttes üzemeltetési költségének.

Megemelik Csiszár konzuli fizetését

Publikálás dátuma
2017.03.03. 07:35
Forrás: Facebook
Havonta 232 ezer forinttal kaphat több pénzt a milánói főkonzuli állását ősszel elfoglaló Csiszár Jenő, mintha most lépne külszolgálatba.

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése - írja a Bors.

Ennek leginkább a diplomáciai karrierjét ősszel megkezdő Csiszár Jenő örülhet, ugyanis a rendelet augusztus elsején lép hatályba. Ha a műsorvezető most foglalná el főkonzuli tisztségét az észak-olaszországi Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont a Heti Hetes egykori sztárja ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza.

Ekkora alapilletmény jár például a Vatikánban, észtországi, lettországi és a májusban nyíló kolumbiai nagykövetségünkön viszont kevesebb. Bár a külügy a Bors érdeklődésére azt állította, hogy Csiszár munkája nagyon fontos az olasz–magyar gazdasági kapcsolatokban, Milánó nulla százalékos külképviseleti besorolási szorzót kapott (ezzel nőhet tovább a diplomata fizetése) „külpolitikai viszonyrendszerben elfoglalt helye” alapján. Az afrikai Kenyában és Etiópiában ugyanez 15, illetve húsz százalék.

Reagált a KKM

A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje - írja közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát.

A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.

A keresztény erkölcsről

A legtöbb kitelepítés (kilakoltatás) 1951-ben volt. Ekkor csak Budapesten 5300 lakást ürítettek ki és koboztak el, a kitelepítettek száma 17 700 volt. Ez a kitelepítés a népi demokrácia ellenségeit, a háború előtti főurakat, nagytőkéseket, katonatiszteket, tisztviselőket és családtagjaikat sújtotta. 2016-ban 3100 ingatlan esetében történt kilakoltatás, ami '56 hatvanadik évfordulójának évében elgondolkodtató. Ez évben mérvadó számítások szerint 15 000 lakásból történhet kilakoltatás, az érintettek száma elérheti az 50 ezret is. Néhány éven belül a fedélvesztéssel fenyegetett emberek száma akár egymillió is lehet! Ma egyszerűen az utcára teszik az adósokat, oda is csak ideiglenesen, mert a mai alaptörvény nemcsak a lakhatás jogát, hanem még az utcán való lakás jogát is elvette. Igazi földönfutóvá teszik az embereket.  Ha a kilakoltatás az önkormányzati tulajdonú lakásból bérleti díjtartozás miatt, a saját tulajdonú lakásból a hitelek miatt történik, az felveti a mindenkori társadalom és hatalom felelősségét. A harmadik magyar "köztársaság" önmagát  keresztény erkölcsi alapon állónak tartja.  A kereszténység parancsa: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, Ti is ugyanezt cselekedjétek velük, mert ez a törvény és ezt tanítják a próféták.” A Biblia tanulsága szerint egy polgári keresztény országnak el kellene jutni arra a szintre, hogy az adósok problémáját ne kilakoltatással oldja meg, persze csak akkor, ha a kereszténység nem pusztán felvett máz.