Előfizetés

Arany-emlékév - Bemutatták az emlékérmeket (fotók)

Publikálás dátuma
2017.03.03. 16:06
MTI FOTÓ: Máthé Zoltán
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére arany, ezüst és színesfém emlékérmet bocsátott forgalomba, az érmeket pénteken Budapesten, a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök jelenlétében mutatták be.  A fő képre kattintva galéria nyílik! MTI Fotók: Máthé Zoltán

Az államfő beszédében felidézte, hogy csütörtökön, a költő születésének 200. évfordulóján vette hivatalosan kezdetét a jubileumi emlékév, amelyhez kapcsolódva számos programot tartottak határokon innen és túl egyaránt. Mint mondta: valóságos népmozgalom alakult ki a költő évfordulójának megünneplésére, és reményét fejezte ki, hogy a kollektív lelkesedés egész évben kitart.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy az érmeket ötezer forint névértékű arany, tízezer forint címletű ezüst és kétezer forint címletű színesfém-változatban bocsátották ki. Az arany emlékérme a világ legkisebb aranyérméje gyűjtői sorozatba illeszkedik, az ezüst pedig a magyar költőket bemutató tematikus sorozat része.

Az aranyérme előoldalán a középmezőben az aranymetszésre utaló motívum jelenik meg, amely tökéletes arányaival Arany kiérlelt, klasszikus költészetét kívánja szimbolizálni. A középpontból indulva enyhe hullámvonalban egy repülő malomkövet jelképezve Arany János néhány jelentős művének címe olvasható; a Pázmán lovag, a Híd-avatás, a Bolond Istók, a Tetemre hívás, a Vörös Rébék, A bajusz, A Fülemile, a Családi kör, a Tengeri-hántás, a Toldi-trilógia, A nagyidai cigányok, A walesi bárdok, a Szondi két apródja, a Mátyás anyja és az Ágnes asszony. Az alsó köriratban a Toldiból vett idézet, a "Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg?" szerepel. Az érme előoldalán található a Magyarország felirat, az 5000 forintos értékjelzés a "Bp." verdejel, valamint a 2017-es verési évszám.

A miniarany emlékérme hátlapján Arany János Barabás Miklós metszete alapján készült fiatalkori ábrázolása szerepel, a félköriratban az Arany János felirat olvasható, illetve a költő születési és halálozási dátuma (1817-1882).

Az ezüst- és színesfém érmék képe azonos, csak az értékjelezés tér el, előlapjukon a kötelező éremképi elemeken túl Stróbl Alajos Aranyt ábrázoló emlékművének talapzatán található Toldi Miklós szobor jelenik meg, félköriratban a "Rémlik, mintha látnám termetes növését" Toldi-idézettel. A hátlapján Arany János időskori, félalakos ábrázolása látható, mellette névaláírása, középen, két egymás alatti sorban születési és halálozási éve szerepel. A hátlapon olvasható az Arany ars poeticájára utaló, A walesi bárdokból vett "kobzán a dal magára vall" idézet.

Az emlékérmeket Király Vilmos tervezte, mesterjegye a pénzek hátoldalán található.

Mindhárom érméből 5000 darab készíthető.

BKV: garantált a biztonság a 3-as metrón

Publikálás dátuma
2017.03.03. 15:47
FOTÓ: Tóth Gergő
Garantált az utasok biztonsága a 3-as metrón, a vonalon a minimálisnál is kisebb az esélye veszélyhelyzet kialakulásának - közölte a BKV Zrt.

A társaság közleményében Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője felszólította a miniszterelnököt és a főpolgármestert, hogy "ne játsszon orosz rulettet az emberek életével", a párt szerint ugyanis egy "tömegkatasztrófa" elkerülése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását.

A BKV közleményében azt írta: a társaság vezetése birtokában van a 3-as metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak, és teljes felelősséggel állítja, hogy az utasok biztonsága garantált.
Visszautasították a párt állításait, hozzátéve: a budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból sem rosszabb az európai városok hasonló rendszereinél, és a metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége is kimagasló.

A BKV az üzemeltetéssel kapcsolatos összes döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságát prioritásként kezelve hozza meg - húzták alá. Ez magában foglalja a szerelvények és a pálya állapotának rendszeres felmérését is, amelynek gyakoriságát és módszereit kizárólag szakmai elvek határozzák meg, és amelyet a szakemberek a legnagyobb körültekintéssel és a szabályok maximális betartása mellett végeznek - írták.

A dokumentumban hangsúlyozták: a BKV csak olyan szerelvényt enged utasforgalomba, amelyet szakemberei műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találtak, vagyis nem veszélyezteti senki egészségét és biztonságát. Az esetleges leállások pedig éppen a biztonságos üzemeltetést szolgálják.

Megjegyezték: a 3-as metró üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt néhány évben olyan jelentős átalakítások, fejlesztések történtek, amelyekkel a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye a korábban is minimálisról tovább csökkent.

Kitértek arra is: a DK által kritizált leállások jelentős része utasok rosszulléte vagy bombafenyegetés miatt volt. A műszaki okú leállások döntő részben jármű meghibásodásokra vezethetők vissza, március második felétől azonban folyamatosan állnak majd forgalomba a felújított szerelvények ezen a vonalon. A 2010 előtti városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett a 3-as metró járműparkjának megújítása érdekében - jelentették ki.

"Sokkal hasznosabb és mindenki számára megnyugtatóbb lenne, ha a DK képviselői felhagynának a metró állapotával kapcsolatos félelemkeltéssel, a független szakmai vizsgálatok által elfogadott alkatrészek életveszélyessé nyilvánításával" - fűzték hozzá.

Felmondott egy teljes rovat az Origóban

Az utóbbi két napban nyolc újságírót rúgtak ki az Origótól, s pénteken újabb "régi" kollégák adták be felmondásukat. Önként állt fel pénteken a rovat (Techbázis)  mindhárom tagja, mostantól március végéig tartó felmondási idejüket töltik.- értesült az Index.

A portál információi szerint a tagok kirúgását a vezetőség nem tervezte, bár az Origo csütörtöki értekezletén elhangzott: olyan emberekkel szeretnének együtt dolgozni, akikkel ez könnyedén megy. 

Az egyik távozó úgy indokolta a felmondást: „Nem értettünk egyet az Origo új irányvonalával, ráadásul mi sem tudtunk könnyen és egyszerűen együtt dolgozni az új vezetéssel, ahogyan ők sem tudtak velünk, és ez is el is hangzott korábban egy értekezleten.”

A három újságíró együtt készül egy másik portálhoz igazolni.

Megírtuk: A portálnál immáron többségben a kormánypárti tulajdonos emberei ülnek, csupán néhányan maradtak az egykori szerkesztőségből - most a legtöbbjüknél betelt a pohár. Úgy tudni, csak olyan újságírókat rúgtak ki, akik kevesebb, mint három éve dolgoztak a portálnál, így nem kell nekik végkielégítést fizetni, az egyhavi felmondási idő alatt pedig a kirúgottaknak már nem kell bejárniuk és dolgozniuk - belépőiket és laptopjukat is leadták már.

Lásd még: Bedöntötték az Origót