Drágálja a jegybank a lakáshiteleket

Továbbra is drágák a hazai lakáscélú hitelek - állapította meg a tegnap a jegybank hitelezési felmérése. Tavaly az új lakáscélú hitelek átlagos teljes hitelköltsége csökkent, míg az átlagos kamatfelár – a kockázatosabb ügyfelek nagyobb arányú finanszírozásának hatására – nem változott - számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Oláh Zsolt.

 Az MNB elemzője elmondta, hogy az új lakáscélú forinthitelek átlagos teljes hitelköltsége 2016 negyedik negyedévében 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra csökkent, a változó kamatozásúaké 0,3, a fix kamatozásúaké pedig 0,1 százalékponttal mérséklődött. Ennek ellenére megállapítható, hogy a lakáscélú hitelek felára nemzetközi viszonylatban továbbra is magas. Egyébként a háztartási hitelállomány 2016-ban összességében nem változott, vagyis lényegében ugyanannyi volt az új folyósítás, mint a törlesztés. Feltehetően a reáljövedelem növekedésének tudható be, hogy tavaly az új lakás- és fogyasztási célú szerződéskötések mennyisége összességében 50 százalékkal bővült éves átlagban. Ezen belül 42 százalékkal több új lakáshitelt helyeztek ki, míg a személyi kölcsönök állománya 61 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben. A Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhető az összes hitel 17 százaléka.

A jegybanki szakemberek a mostani félévben a háztartási és a fogyasztási hitelek keresletének további emelkedésére számítanak, mivel a bankok hitelfeltételei enyhülhetnek.

Szerző

Nem vizsgálta Magyarországot a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem a péntek éjszakára kitűzött időpontban.

A Moody's listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is "Baa3", stabil kilátással. A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába Magyarországot. A londoni elemzői közösség nem is számolt azzal, hogy a hitelminősítő ilyen rövid időn belül ismét módosítja a magyar osztályzatot vagy annak kilátását.

Szerző

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben pénteken kora este a reggeli szintekhez képest.

Az euró jegyzése 309,13 forintra gyengült este fél hétre a reggeli 309,71 forintról. Az euró napközben 308,64 és 310,01 forint között mozgott.

A svájci frank árfolyama 290,77 forintról 289,55 forintra csökkent, a dolláré pedig 294,38 forintról 293,02 forintra süllyedt.
Az euró erősödött a dollárral szemben: reggel 1,0520 dolláron, este pedig 1,0552 dolláron állt.

Szerző
Témák
forint árfolyam