A menekültek magyarországi bántalmazásáról ír több nyugati lap

Publikálás dátuma
2017.03.05. 20:27

A korábban sem ismeretlen, menekültek sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények száma most egy csapásra megugrott a magyar határon. Legalábbis egy brit és egy svéd riport is erről számolt be - írja a hvg.hu.

Amikor vertek minket, nevettek egymás közt. Amikor vertek minket, szelfiztek velünk. A menekült pakisztáni Sakik Kan szavai ezek, őt idézve kezdődik az Independent cikke, amely a magyar határon zajló erőszakról szól. Egy másik áldozat azt mondta: Még filmekben sem láttam ilyen verést. Öt-hat katona vett és vert minket egyesével.

 

Az Index és a 444 a svéd Aftonbladet belgrádi riportját idézi, amelyben az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet orvosai arról számolnak be, hogy a magyar határról visszatoloncolt  menekültek állítják, megverik őket magyar egyenruhások, ökölcsapások és gumibotozás nyomait viselik magukon. Az erőszak nem új dolog, de az intenzitása igen: míg korábban 2-3 ilyen áldozatot ápoltak a belgrádi kórházban, most egy nap alatt húsz ilyen embert vittek be a kórházba. A menekültek szerint egyenruhások és kutyáik okozták a sérüléseiket.

A rendőrség mindig is tagadta, hogy erőszakos lenne, ugyanakkor elárulta, hogy 2016 augusztusáig 2015-ben 18, 2016-ban 8 alkalommal indított eljárást "közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés" ügyében, ami önkényes határellenőrzést jelent, amikor önkéntes határvadászok hazafias érzelmeiktől fűtve "védik" a határt - emlékeztet a hvg.hu.

Szerző

Akkor játsszuk le! - Vitára hívják Lázárt

Publikálás dátuma
2017.03.05. 18:41
Forrás: Szabó Tímea/Facebook
Lázár János a héten - a legutóbbi kormányinfón -  közölte: harcolni fog az alapjövedelem ellen, hiszen annak bevezetése mellett- szerinte - nem szól egyetlen érv sem. Mindenképp figyelemre méltó volt, ahogy egy újságírói kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter hosszas és szenvedélyes tirádába fogott a Párbeszéd által felvetett, és társadalmi vitára kínált elképzelésről. ( De nem kevésbé figyelemre méltó volt, ahogy a DK-kongresszuson Gyurcsány Ferenc annyira ellenszenvesnek találta az alapjövedelem ötletét, hogy inkább "konzervatív értékek" mellett tette le a voksát)

A Párbeszéd szerint azonban Alapjövedelem javaslat az egyetlen olyan kidolgozott program, amely azonnal és gyökeresen felszámolja hazánkban a szegénységet, és dolgozók millióinak hoz tisztes boldogulást. A párt társelnöke, Szabó Tímea nyílt vitára hívja Lázár Jánost, hogy személyesen mondják el érveiket a magyar emberek számára.

Hazánkban az emberek közel fele él havi kevesebb, mint 90 ezer forintból, míg milliókat fenyeget rezsi- vagy devizahátralék miatt a kilakoltatás veszélye. Ezekkel a családokkal az Orbán-kormány nem hajlandó foglalkozni, kizárólag a saját haverjaiknak osztják szét a közpénzeket - hívják fel a figyelmet közleményükben.

A Párbeszéd közel két éve bemutatott Alapjövedelem javaslata végre egy olyan országot teremtene, ahol mindenki számít, ahol senkit nem hagynak az út szélén. A javaslat bevezetését a magyar emberek 76%-a támogatja, hiszen megértették: az Alapjövedelem nem csak a néhány százezer legszegényebben segít, hanem mindazoknak a dolgozó millióknak is, akik napi 10-12 óra munka mellett 90-100 ezer forintot visznek haza - érvelnek a dokumentumban.

A Párbeszéd társelnöke azért hívja nyilvános vitára Lázár Jánost, hogy ütköztessék érveiket: a miniszter által vallott „akinek nincs semmije, az annyit is ér" elv érvényesüljön, vagy a Párbeszéd által képviselt „Mindenki számít!” program.

lásd még: Finnország döntött - Elindul az alapjövedelem-program

Szerző

Szeszélyesebbre fordul az időjárás

Publikálás dátuma
2017.03.05. 16:01
Thinkstock illusztráció
Változékony idő várható a jövő héten, napsütésre, de esőre is számítani lehet, többfelé erős lesz a szél is. Komolyabb lehűlés nem várható, bár néhol lehetnek mínuszok, a nappali maximumok jellemzően 10-15 Celsius-fok körül alakulnak. Hétfőn napközben a változóan felhős ég mellett némi napsütés szinte mindenütt lehet. De kisebb eső, zápor szinte bárhol kialakulhat. A Dunántúlon erős lesz a szél. Hajnalban 2-8, napközben 8-14 fok között alakul a hőmérséklet. 

Kedden a nap első részében az ország északi felén hosszabb, másutt legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Délutántól az északi tájakon is vastagszik a felhőzet. A déli megyékben és a Nyugat-Dunántúlon kisebb eső, zápor előfordulhat. Többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet -2, + 4,  a nappali maximum 9-14 fok között várható.

Szerdán a Dunától keletre erősen felhős vagy borult lesz az ég, főleg a Tiszántúlon eső, zápor is várható, másutt több-kevesebb napsütés valószínű. Ugyanakkor többfelé lesz erős, akár viharos a szél. Hajnalban 0, +5, napközben 8-14 fok alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken inkább napsütéses lesz az idő, csapadék nem valószínű. Csütörtökön a Dunántúlon még néhol erős, másutt és pénteken már inkább csak élénk lesz a légmozgás. A minimumok mínusz 2 és plusz 3 fok között alakulnak. Csütörtökön napközben 9-15, pénteken 10-15 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is napos időre van kilátás, csapadék nélkül, de ismét sokfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 11-18 fok között várható.

Vasárnap erősen felhős idő valószínű szórványosan záporral, erős széllel. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet. A nappali maximumok 10-15 fok között alakulnak.

Szerző