Milliós jegyzői jutalom Miskolcon

Több százezres, sőt, nem egy esetben millión felüli jutalmat osztottak szét a miskolci önkormányzat adóirodájának munkatársai között, amiért végezték a munkájukat, vagyis bírságoltak, pótlékoltak, bevasalták az illetékeket. 

A legtöbbet - 1,4 millió forintot - Alaxai Zoltán jegyző kapta, noha ő csak tavaly decembertől áll ezen a poszton, így az előző félévi bevételek alakulásához sok köze nincsen. Összesen 33 millió forintot osztottak szét, ami azt jelenti, hogy legalább 144 millió forintnyi elmaradt, vagy késve befizetett adóforintot sikerült pótlólag beszedni a helyi lakosoktól: az így behajtott összeg 25 százaléka fordítható jutalmazásra.

Egy 1990-es törvény lehetőséget biztosít ugyanis erre a fajta ösztönzésre, s a város közgyűlése ennek alapján 2003-ban dolgozta ki az adóigazgatási feladatokat ellátók érdekeltségi rendszerét. Persze a baloldali vezetésű önkormányzatokban is kaptak, kapnak a behajtás után prémiumot a dolgozók. Az viszont most először fordult elő - állítják korábban a városházán dolgozó forrásaink -, hogy maga a jegyző kapta a legtöbbet, ráadásul a jutalmazási ívet is ő írta alá. Korábban legalább a látszatra ügyeltek, s a jegyző pénzét a polgármester szignózta, most azonban már ezt sem tartották fontosnak. Ráadásul a jutalmazási lista alapján indokolhatatlan, hogy épp a jegyző pénze a legmagasabb, 1,4 millió forint. Alaxai Zoltán ugyanis tavaly decemberig kabinetvezetőként dolgozott, s csak három hónapja nevezték ki új posztjára. A premizálás mindig az előző félévet érinti, s ebből az időszakból öt hónapot a korábbi jegyző "dolgozott le", ám az ő neve nem szerepel a szerkesztőségünk birtokba került fizetési jegyzéken.

"Alakszai Zoltánnak 2014 decemberétől a polgármesteri kabinetvezetőjeként munkaköri kötelezettsége volt, jelenleg pedig jegyzőként a jogi osztály és az adóosztály felettes vezetőjeként felelős azért, hogy a mindenkori költségvetés bevételi oldalának tervezése összhangban legyen a miskolci lakosság teherbíró képességével. Többek között az ő munkájának eredménye, hogy a miskolci önkormányzat az országos átlagot meghaladó béremelést tudott biztosítani valamennyi városi alkalmazottnak, úgy, hogy sem a lakosság, sem a vállalkozások adóterhei nem emelkedtek, a város adóbevételei viszont jelentős mértékben nőttek" - válaszolta a jutalmazás furcsaságait firtató kérdéseinkre Szabó Máté sajtó-és kommunikációs osztályvezető. A miskolci városháza szerint tehát minden rendben van.

Szerző

Fót - A gyerekek csak rosszul járhatnak

Publikálás dátuma
2017.03.07. 06:05
Thinkstock illusztráció
Gyorsan döntött a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról, ám arról nem sietnek tájékoztatást adni a kabinet illetékesei, hogy pontosan mit terveznek az intézménynek otthont adó kastéllyal. Mit több, még a lehetőségét is kerülik annak, hogy kérdéseket kaphassanak.

"Nem képviselteti magát a kormány azon a mai fóti egyeztetésen, amelyet az ellenzéki önkormányzati képviselők kezdeményeztek, hogy végre tájékoztatást kapjanak a Gyermekváros és a Károlyi kastély további sorságról. Eddig ugyanis ez nem történt meg, csak pletykákat hallottunk" - fogalmazott lapunknak Vargha Nóra, az Együtt helyi politikusa, önkormányzati képviselő. Elmondta, meghívták Virág Zsoltot, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosát, ám ő azt közölte, nem tud elmenni, az egyeztetésre majd később ajánl időpontot.

Emlékezetes, a kormány januárban jelentette be, hogy 2019-től bezár a Károlyi István Gyermekközpont. A döntést Czibere Károly államtitkár úgy indokolta: "szakítani kell azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, amely szerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a város határában, a helyi település lakosságától, társadalmától távol, egy külön telken egy külön társadalmat hoznak létre". Lázár János aztán egy kormányinfón még annyit árult el, hogy a gyermekek javarészt nevelőszülőkhöz, illetve más intézményekbe kerülnek majd Fótról, a kastélyt pedig felújítják.

A gyerekek sorsát illetően is vannak még kérdések. Prokai Judit nyugdíjas gyermekvédelmi szakember szerint a speciális ellátást igénylő gyermekeket Hatvanban helyeznék el, csakhogy ők az ellátásuk miatt naponta járnak budapesti intézményekbe a központ kerekes székek szállítására alkalmas mikrobuszaival. "Hogyan fogják ezt az utat megtenni Hatvanból a téli fagyban, a nyári hőségben? S vajon mennyibe kerül majd, ha valóban továbbra is Budapesten tanulhatnak ezek a gyerekek" - tette fel a kérdést a szakember. Vannak olyan gyerekek is, akiket a hírek szerint kalocsai vagy zalaegerszegi otthonokba költöztetnének. Ezekben az intézményekben azonban már most sincs szabad hely, így Prokai szerint a Kalocsára és Zalaegerszegre "irányított" gyerekek sorsa is kétséges. A szakember egyébként a költözés indokául hozott kormányzati érvet sem fogadja el, szerinte nem igaz, hogy külön telken, külön társadalom alakult ki. Tapasztalatai szerint ugyanis a gyermekközpontban élő gyerekek igenis illeszkedtek a város életébe.

Szerző

Belegabalyodott a Jobbik a maccabis játékokba

Publikálás dátuma
2017.03.07. 06:04
Novák Előd volt alelnök azért rendszeresen megmutatja a Jobbik igazi arcát FOTÓ: NÉPSZAVA
Attól tart a Jobbik, hogy a budapesti Európai Maccabi Játékokra szánt milliárdokat is szétlopja a Fidesz. A párt hivatalos álláspontja szerint legalábbis más gondjuk nincs a rendezvénnyel. Novák Előd viszont elképesztőnek tartja, hogy 2019-ben a "zsidó olimpia" lesz Magyarország legnagyobb sporteseménye.

Törölte Facebook-oldaláról a Jobbik II. kerületi szervezete azt a nagy feltűnést keltő bejegyzést, amely a budapesti Európai Maccabi Játékok elleni aláírásgyűjtést reklámozta. A szervezet arra hivatkozott, hogy több sajtótermék - "komoly szövegértelmezési problémákkal" küszködve - "jobbikos petícióról" számolt be az eset nyomán, pedig az aláírásokat egy magánszemély gyűjti.

Budapest 2019-ben lesz házigazdája a "zsidó olimpiaként" is emlegetett Maccabi Játékok európai változatának. Az eseményen 23 sportágban 2500-3000 sportoló vesz majd részt. A rendezési jogot 2015 novemberében nyerte el a magyar főváros, a szervezők között van a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. A Magyar Nemzet később arról írt, hogy az eredetileg kalkulált mintegy 2,1 milliárd forintos állami támogatás a 3 milliárdot is meghaladhatja.

A szélsőjobboldal az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtés idején kapta fel a témát, a Momentum Mozgalom aktivistáit ugyanis azzal támadták, hogy "bezzeg a zsidó olimpiával nincs semmi bajuk". A két esemény persze nemcsak ismertségét, anyagi vonzatát tekintve sem mérhető össze. A budapesti olimpia megrendezése több ezermilliárdos kiadással járt volna, sőt, a kudarcba fulladt olimpiai pályázat előkészítésére és népszerűsítésére a kormány a többszörösét elköltötte annak, amibe a zsidó sportesemény teljes egészében kerül.

Ráadásul a Maccabi Játékok elutasítása korántsem anyagi természetű. A petíció, amit a II. kerületi jobbikos szervezet előbb népszerűsített, majd levett Facebook-oldaláról, antiszemita hangulatkeltésnek is beillik: az aláírásokat gyűjtő magánszemély "súlyosan kirekesztő, fajgyűlölő" rendezvényről írt. Megkérdeztük a Jobbiktól, hogy mi a párt hivatalos álláspontja a budapesti Maccabi Játékokról (ha már egyszer a Momentum népszavazási kezdeményezése ügyében nem fogalmazott meg markáns véleményt - a szerző). A sajtóosztály válasza szerint a Jobbik minden sporteseményt támogat, "ugyanakkor tartunk tőle, hogy ahogy az olimpiára szánt pénzt is szétlopta volna a Fidesz, ugyanerre a sorsra jutnának a Maccabi Játékokra szánt milliárdok is". Tehát "nem az a gond egy sporteseménnyel - a Maccabival sem -, hogy ott milyen származású emberek sportolnak, hanem az, hogy az arra szánt közpénzt ellopná a Fidesz". Ami pedig a konkrét aláírásgyűjtést illeti, azt a Jobbik szerint a "fideszes Habony-média népszerűsíti". A radikális párt álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a népnek joga van kifejtenie a véleményét, legyen szó olimpiáról, kvótáról vagy korrupcióról: erről szól a demokrácia.

Novák Előd azonban - akit Vona Gábor pártelnök a parlamenti frakcióból és az alelnöki tisztségből is kiszorított - a "zsidó olimpia" elleni tiltakozás aláírására szólított fel a Facebookon. Szerinte "elképesztő", hogy ez a rendezvény lesz 2019-ben hazánk legnagyobb sporteseménye. A létesítmények később zsidó sport- és kulturális központként működnek: Novák ebben - a többi aggálya között - "hosszú távú térhódítást" is lát.

Bizonyíthatjuk, hogy virágzik a zsidó közösségi élet
Anyagi értelemben valószínűleg a Maccabi Játékok nem hoz nyereséget, az erkölcsi siker azonban hatalmas lehet. Bizonyíthatjuk a világnak, hogy ez nem egy antiszemita ország, ahol üldözik a zsidókat: Budapesten virágzik a zsidó kultúra és közösségi élet- ezt a rendezési jog elnyerése után Frölich Róbert országos főrabbi nyilatkozta a Népszabadságnak. Elmondta, hogy a 2019-es Európai Maccabi Játékok rendezési jogáért két helyszín, Bázel és Budapest versengett. A magyar főváros annak ellenére nyert, hogy a svájci pályázat mellett a világhírű teniszező, Roger Federer kampányolt. A főrabbi azért is örül az eseménynek, mert a magyar társadalomban szerinte él egy olyan kép a zsidókról, hogy "görbe hátú, szemüveges szobatudósok, vékonydongájú filoszok". Erre Magyarországra jönnek zsidó sportolók ezrei, és sutba hajítják ezt a toposzt. Megmutatják - hangsúlyozta Frölich -, hogy a zsidók ugyanúgy jeleskednek különféle sportágakban is, mint mások.Szerző