Facebook - Lesz nem tetszik gomb

Publikálás dátuma
2017.03.07. 06:40

A Facebook végül mégiscsak bevezetheti a nem tetszést kifejező gombot, ha nem is épp úgy, ahogy azt sokan várták. A lefelé mutató hüvelykujj az üzenetküldő szolgáltatáson belül jelenhet meg, sok másikkal együtt - írja az Index.

Hogyan reagálhatnak a felhasználók egy-egy üzenetre? A Facebook azt szeretné, ha minden egyes sorra külön emojit (weboldalakon és elektronikus üzenetküldésben használt piktogramok és hangulatjelek) küldhetnénk, vagyis ugyanúgy tudnánk reagálni, mint a hírfolyamban megjelenő posztokra.

A közösségi oldal néhány felhasználó messengerében már elkezdte ezeket tesztelni. Ha a csetszolgáltatásban az üzenetek fölé visszük a kurzort, akkor megjelennek az opciók, az emojik, amelyeket használhatunk. Ezek között vannak a már jól megszokott tetszik, imádom, szomorú, csodálkozó és mérges emojik, de újdonságként a lefelé mutató hüvelykujj is.

A dislike, vagyis nem tetszés kifejező gombról régóta pletykálnak, de a Facebook nem akarja bevezetni a hírfolyamban. Egyszerűen azért, mert nem akarják, hogy a tartalmak köré negatív jelek is kapcsolódjanak. De az igényt felismerték ők is, így tavaly bevezették a többféle érzést kifejező reakciót. A csetalkalmazás más, az nem nyilvános, nem látja az összes ismerős, valószínűleg ezért engedik itt a dislike gombot.

Szerző

Száz éven belül eltűnhet Velence

Publikálás dátuma
2017.03.07. 06:39
FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/ MARCO SECCHI
Nem először kongatnak vészharangot Velence felett. A legújabb olasz–francia tanulmány szerint száz éven belül víz alá kerülhet az egész város, és eltűnhet az Adriai-tenger partvidékének nagy része, ha a kedvezőtlen folyamatoknak nem sikerül gátat szabni – írja az origo.hu.

Számításaik alapján 2100-ra a Földközi-tenger vízszintje több mint 140 centiméterrel fog megemelkedni – írja a The Local című híroldal. Összehasonlításképpen az elmúlt ezer évben a tengerszint emelkedése mindössze 30 centiméter volt. A tudósok szerint a kedvezőtlen tendencia mögött a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid megnövekedett kibocsátása áll.

A magasabb hőmérséklet miatt ugyanis a víz tágul és a sarkvidéki jégtakaró is olvad, így a vízszint emelkedik. Az észak-adriai partvidék mellett a veszélyeztetett régiók között szerepel többek között Versilia és a Pó-síkság környéke, valamint Fiumicino és Fondi városa.

Szerző

Magától mondott le Tusk lengyel ellenfele

Nem várta meg, míg kizárják, maga mondott le tagságáról az Európai Néppárt (ENP) európai parlamenti frakciójában Jacek Saryus Wolski lengyel európai parlamenti képviselő. A politikus a lengyel kormány jelöltje a tagállamok vezetőiből álló testület, az Európai Tanács élére. 

A posztot jelenleg honfitársa, Donald Tusk tölti be, akit a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón szinte biztosan megválasztanak újabb két és fél évre. Az ENP egységesen kiáll Tusk mellett, és kizárással fenyegette meg Szaryusz Wolszkit, ha nem lép vissza a jelöltségtől. A lengyel vezetés, és személyesen Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PIS) párt elnöke azonban kitartanak az EP-képviselő indítása mellett, aki ugyan Tusk pártjának, a jobbközép Civil Platformnak a tagja, ám közel áll a jelenlegi kormánypárthoz.

Saryus Wolskinak semmi esélye a tisztségre, és ezt Kaczynskiék is tudják, akik nem választottjuk európai karrierjében bíznak, hanem a Brüsszelből 2019-ben vélhetően hazatérő Donald Tusk lejáratásán dolgoznak nagy erőkkel. A PIS elnöke személyes ellenségének tekinti Tuskot, akit felelősnek tart a 2010-es szmolenszki repülőkatasztrófáért, amelyben testvére, Lech és több más, magasrangú lengyel politikus az életét vesztette. A varsói vezetés azt szajkózza, hogy az Európai Tanács újrázni készülő elnöke a „külföld”, pontosabban Németország jelöltje az uniós tisztségre.

Az EU-csúcsok előkészítésével és levezénylésével megbízott Donald Tusk mandátumának megújításáról csütörtök este, a találkozó első napján döntenek a huszonnyolcak. Megválasztásához nem kell egyhangú döntés. A brit kormány egyelőre nem nyilatkozott, hogy támogatja-e a jelenlegi elnököt vagy sem. (A toryk a Jog és Igazságosság pártjával egy frakcióban ülnek az EP-ben.) Az ülést ezúttal a soros EU-elnökség képviseletében a máltai kormányfő fogja vezetni, mert az érintett nem vehet részt a róla szóló napirendi pont megtárgyalásában.