Munkaszünettel köszöntik II. Erzsébetet

Publikálás dátuma
2017.03.07. 09:44
FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup

Külön munkaszüneti napot indítványoz egy konzervatív honatya Nagy-Britanniában, hogy a britek méltó módon ünnepelhessék meg II. Erzsébet királynő idei zafírjubileumát. Andrew Rosindell romfordi képviselő szerint „elszalasztott lehetőség” lenne, ha nem tartanának országos ünnepségeket annak alkalmából, hogy a 91 éves II. Erzsébet 65 évvel ezelőtt lépett trónra.

II. Erzsébet 2015-ben lett az Egyesült Királyság legrégebben hivatalban lévő uralkodója, II. Bhumibol thai király halála óta pedig ő az egész világ legrégebbi koronás fője. Édesapja, VI. György király halálakor, 1952. február 6-án vált királynővé, igaz, hivatalosan csak egy évvel később koronázták meg.

Rosindell képviselő ma terjeszti be az indítványt az alsóházban, ám előzetesen a BBC-nek kifejtette: ez az első alkalom, hogy egy brit uralkodó zafírjubileumot ünnepelhet. A honatya szerint a fiatal generációk számára is nagy élmény lenne egy ilyen alkalom, hiszen ők nem emlékezhetnek az 1977-es ezüstjubileum ünnepségeire. A királynőt legutóbb, 2012-ben, a gyémántjubileumán is nagyszabású ünnepségekkel köszöntötték.

Theresa May kormányfő hírek szerint támogatja a felvetést, az országos ünnepséget várhatólag júniusra időzítenék.

Szerző

Transzneműek mosdóhasználata: passzolt a legfelsőbb bíróság

Az amerikai legfelsőbb bíróság nem vette napirendjére a transznemű diákok nagy port felvert mosdóhasználatának ügyét, hanem a kérdést visszautalta egy alacsonyabb szintű bíróság elé.

A vita azt követően újult ki, hogy Donald Trump elnök a minap visszavonta az Obama-adminisztráció által tavaly kiadott rendelkezést, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza a transznemű diákok diszkriminációját. A szövetségi rendelkezés kimondta: az iskoláknak biztosítani kell, hogy minden transznemű diák a nemi azonosságának megfelelő vécét használhassa.

Egy virginiai gimnázium nőként született, de magát férfiként azonosító diákja, Gavin Grimm még 2015-ben perelte be az iskolaszéket, miután az igazgató először engedélyezte, hogy a transznemű diák a férfivécét használja, majd az iskolaszék több szülő tiltakozására vétót emelt, s csak az uniszex vécé használatát engedélyezte. A fellebbviteli bíróság a diáknak adott igazat, az iskolaszék emiatt fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz. A taláros testület először március 24-re tűzte ki a meghallgatást, de végül mégsem döntött, hanem visszautalta a fellebbviteli bírósághoz az ügyet. Mivel a legfelsőbb bíróság kilenc tagja közül egy hiányzik, ha napirendre vették volna a problémát, várhatóan 4:4 arányban szavaztak volna, ezzel automatikusan jóváhagyták volna a fellebbviteli bíróság ítéletét. Az iskolaszék néhány napja az ügy tárgyalásának halasztását kérte.

A Trump-adminisztráció szerint a szövetségi kormány túlterjeszkedett, amikor ebben a kérdésben álláspontot fogalmazott meg, mivel a Fehér Ház úgy véli, a problémát inkább államonként, helyi szinten kell kezelni. A jogvédő szervezetek azonban attól tartanak, hogy a transznemű diákok jogai ezután sérülhetnek, mivel a szövetségi kormányzat már nem ad eligazítást az iskoláknak.

Szerző

Veszélyes találkozás a Hormuzi-szorosnál

Iráni gyorsnaszádok veszélyes közelségbe kerültek az Egyesült Államok egyik hadihajójával a Hormuzi-szorosnál. Az incidens a hétvégén történt, s egy amerikai védelmi illetékes tegnap erősítette meg a Reuters hírügynökségnek. Az iráni Forradalmi Gárda hajói alig 550 méterre közelítették meg a USS Invicible felderítő hajót, amely éppen áthaladt a szoroson. 

A USS Invincible legfontosabb feladata a tengeralattjárók felderítése, illetve az esetleges rakétakísérletek radarkövetése. Az amerikai hadihajót a brit haditengerészet három naszádja kísérte. Az amerikai hajó megpróbált rádiókapcsolatba lépni az iráni hadihajókkal, de azok nem válaszoltak. A Pentagon nyilatkozata szerint „veszélyes, nem professzionális” találkozás történt.
Hasonló incidensre került sor két nappal korábban az Ománi-öbölben is, ahol egy iráni fregatt mindössze 130 méterre haladt el a USS Invicible mellett – emlékeztetett a CBS amerikai tévé híradója. Ennél is súlyosabb konfrontáció zajlott idén januárban, amikor a USS Mahan romboló kénytelen volt figyelmeztető lövéseket leadni egy nagy sebességgel, tüzelésre kész fegyverekkel felé tartó iráni őrhajóra. Egy évvel korábban pedig az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka kijelentette, hogy lezárhatják a Hormuzi-szorost az amerikai hajók elől, ha azok Iránt fenyegetik.

Szerző