Előfizetés

Fertőtlenítővel öntötték le a tüntető feministákat

Kefirrel és zöldszínű fertőtlenítő oldattal öntötték le szerdán Kijevben a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozó felvonulás résztvevőit.

Feministák egy csoportja vonult fel az ukrán fővárosban a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője elmondta, hogy négy támadót vettek őrizetbe. A hatósági közlemény szerint a rájuk támadó fiatalok egyetemisták, akik elmondásuk alapján így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet.

A szóvivő a 112 Ukrajina hírtelevíziónak elmondta, hogy az őrizetbe vett fiatalokat garázdaság vádjával eljárás alá vonják, és valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk. A felvonulás szervezői - mint elmondták - akciójukkal az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak "a szülőszobától a katonai sorozóirodákig". Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

A nőjogi demonstrálók egyebek között követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel.

Ezenkívül a szervezők felhívták figyelmet arra, hogy Ukrajnában a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, miközben ingyen házi munkát végeznek. Tiltakoztak az ellen, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tervei között szerepel a nemzetközi nőnap ünnepének eltörlése, amelyet a "dekommunizáció" jegyében a szovjet múlt maradványának minősítenek. A nemzetközi nőnap jelenleg még munkaszüneti nap, egyike a társadalmi ünnepek legjelentősebbjeinek. Egyes tervek szerint a jövőben át akarják keresztelni a család ünnepnapjává.

Hírforrások nem hoztak  nyilvánosságra becsléseket arról, hogy hányan vettek részt a nők jogaiért rendezett demonstráción, a helyszínen készített videofelvételek alapján egy-két százan lehettek.  Sajtójelentések szerint szerdán több ukrán nagyvárosban is rendeznek hasonló demonstrációt a nőnap alkalmából.

Moszkvai ingatlanügy - Új eljárást indíthatnak

Az első fokon meghozott felmentő ítélet hatályon kívül helyezésére és új elsőfokú eljárás lefolytatására tett indítványt az ügyészség a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet (Kerki) értékesítése ügyében indult per fellebbviteli tárgyalásán, amely kedden kezdődött el Szegeden. A vádlottak és védők a felmentő ítélet helybenhagyását kérték.

Az elsőfokú eljárásban az ügyészség Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet hűtlen kezeléssel és hamis okiratok felhasználásával, Horváthné Fekszi Márta egykori külügyminisztériumi államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással és magánokirat-hamisítással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolta. 

A Budapest Környéki Törvényszék 2015-ben bűncselekmény hiányában fölmentette a vádlottakat, az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol a szegedi táblabíróság kirendelés nyomán eljáró bírái tárgyalják az ügyet.

Az ügyészség szerint 2008-ban Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni cselekménye büntetőjogi következményei alól. Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, ám a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább. A vádhatóság szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett. 

Sehrné Bagi Edit ügyész azt mondta, a törvényszék az ügyfelderítési kötelezettségének nem tett mindenben eleget, bizonyos ellentmondásokat nem oldott föl, a bizonyítékok értékelésében logikai hibát ejtett, így végső következtetése is téves. Az ügyész hangsúlyozta, a bíróság ítéletében nem foglalt állást az ingatlan értékéről készült szakértői véleményekről. A törvényszék indoklásában utalt arra, hogy az államot nem érte vagyoni hátrány, de az ingatlan forgalmi értékéről nem foglalt állást.

A vádlottak védői a felmentő ítélet helybenhagyását kérték a táblabíróságtól. Kifejtették, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére nincs indok és jogi lehetőség. Klesics Zoltán ügyvéd, Székely Árpád védője úgy fogalmazott, az ügyben vádat sem emelhettek volna, ha az ügyészség kellően felderítette volna az eset minden körülményét. Hangsúlyozta, az eljárás során semmilyen olyan adat nem merült föl, amely szerint a nagykövet vagyonkezelőként járt volna el, noha ez a hűtlen kezelés tényállásának feltétele.

Horváthné Fekszi Márta védője, Papp Gábor perbeszédében úgy fogalmazott, az ingatlan speciális helyzete miatt - csak a felépítmény volt a magyar állam tulajdona, a telek azonban az orosz államé, amely vevőkijelölési joggal is rendelkezett - nem lehetett forgalmi értéket megállapítani. A vádlottak transzparens, korrekt eljárást folytattak le az értékesítés során, a kormány döntését végrehajtva - mondta az ügyvéd. A vádlottak hangsúlyozták, nem követtek el bűncselekményt, és a felmentő ítélet helybenhagyását kérték.

Székely Árpád az utolsó szó jogán kifejtette, a magyar állam az épület értékesítése során azt, ami diplomáciailag és politikailag elérhető volt, elérte. Horváthné Fekszi Márta közölte, mindig a hazai és a nemzetközi jogszabályok alapján járt el és a beosztottjait is erre utasította. Tátrai Miklós - aki Császy Zsolthoz hasonlóan határozottan bírálta az ügyészség tevékenységét - hangsúlyozta, az értékesítés folyamán az MNV Zrt. alkalmazottjai a szabályoknak megfelelően végezték munkájukat. Az ügyben az ítélőtábla március 17-én hirdet határozatot.

Befejezték a munkát a tűzszerészek Lőrincinél

Befejezték a munkát a tűzszerészek, feloldották a terület lezárását a Heves megyei Lőrincinél, ahol szerda délelőtt újabb robbanótesteket találtak - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Markovics Zita elmondta: délelőtt előkerült tíz 10,5 centiméteres átmérőjű német repeszgránát, három 10,5 centiméteres átmérőjű ködgránát, két 82 milliméteres szovjet repeszaknagránát, valamint egy gyújtószerkezet-maradvány. Mindent elszállítanak a honvédség központi gyűjtőhelyére - tette hozzá.

Markovics Zita korábbi tájékoztatása szerint kedd estig 37 robbanótestet találtak a Hatvanhoz közeli 21-es utat Lőrincivel összekötő bekötőútnál, útépítési munkák közben: huszonkilenc 10,5 centiméter átmérőjű német repesz-rombológránátot, hat 10,5 centiméter átmérőjű német ködgránátot és két 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot.