Húszmillióért keresnek háziorvosokat

Publikálás dátuma
2017.03.08. 20:03
Illusztráció: Thinkstock
A korábbi összeg duplájára, összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak a háziorvosok - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerdán.

A pénz segítségével az üresen álló körzetekbe szeretne a kormányzat háziorvosokat és fogorvosokat találni. A több mint egy éve üresen álló praxisokra pályázónak nettó 12 millió forintot, az öt évnél régebben gazdátlan helyekre jelentkezőnek 20 millió forintot fizetnek. A betegellátás érdekében szigorítást vezettek be, a nyertesnek vállalnia kell, hogy - a korábbi négy év helyett - hat évig a körzetben marad és gyógyít. Az országban körülbelül háromszáz háziorvosi és ugyanennyi betöltetlen fogorvosi hely van.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója elmondta, a pályázatokat október 15-ig lehet beadni, a feltételek megtalálhatók az egészségbiztosító honlapján. A 2014-ben bevezetett pályázati rendszerrel 90 háziorvos kapott több milliós összeget a letelepedésre, 108-an pedig praxisvásárlásra nyertek támogatást. A tavalyi 750 millió forintos keretösszeg nagy részére pályáztak, nagyjából 40 millió forintot nem sikerült kiosztani.

Szerző

Indul a Momentum elleni lejáratókampány

Publikálás dátuma
2017.03.08. 19:11
Hajnal Miklós számolja az aláírásokat. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
12 millió forint eltüntetésével vádolta meg a kormányközeli Origo a Momentum egyik elnökségi tagját, Hajnal Miklóst. A cikkben - amelyben még a politikus családtagjait és internetezési szokásaikat is bemutatják - azt írták: Hajnal egy online tanulást segítő honlapra kapott pénzt, ám a honlap nem elérhető. 

A hírportál "sorosozott" is egyet, amikor arról írtak, hogy Hajnal Soros Györgyhöz szorosan kötődő intézményekben dolgozott segédkutatóként, jelenleg pedig Oxfordban tanul politikát, közgazdaságtant és filozófiát. A cikkben megjegyzik, hogy az egyetem honlapja szerint ez évi 7,6-9,6 millió forintba kerül a lakhatási költségeket is beleértve.

A Momentumnál az online tanulást segítő honlappal kapcsolatban elmondták: Hajnalék évekkel ezelőtt egy kockázati tőkealaptól kaptak 9,3 millió forintot egy interaktív oktatási honlapra, amelyen nem tanárok, hanem diákok mondták fel több nyelven a tananyagot. A pénzt a LiteUp-ra keresztelt oldal reklámjára költötték. Később azonban nem volt elég felhasználójuk és bevételük, így megbukott az üzleti elgondolásuk, ezért nincs ma honlap.

Szerző

NOlimpia - 151 ezerig számolták a szignókat

Publikálás dátuma
2017.03.08. 18:34
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A népszavazást jogi kötelesség lenne kiírni, hiszen megvannak a szükséges aláírások, a törvény pedig úgy rendelkezik, a referendumot ebben az esetben meg kell tartani - vélte Tóth Zoltán választási szakértő, miután a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) közölte, 151 239 szignó biztosan érvényes a Momentum Mozgalom által leadott több mint 266 ezer közül.

Mivel korábban vitás volt, hogy 138 ezer, vagy 150 ezer aláírás kell-e a népszavazáshoz, a bizottság egy olyan számnál állt meg, amely mindkét kritériumnak megfelel; erre a Magyar Nemzet kérdezett rá a testületnél. Tóth lapunk kérdésére kifejtette, az olimpiai referendum nem vált okafogyottá, mert csak a 2024-es játékok pályázatát vonta vissza a kormány, az azzal kapcsolatos törvényt egyelőre nem. Mint fogalmazott, a kérdésben olyan "politikai kacskaringók" vannak, mint a vasárnapi boltzárral kapcsolatos referendumnál. A Fővárosi Közgyűlésnek mindenképpen ki kell írnia a referendumot, s végső soron a Kúria határoz majd a népszavazás sorsáról - magyarázta a szakember, aki úgy látja, súlyos jogalkotási hibák vannak a választási törvényben, "ezek mögött lehet bújócskázni". Ugyanakkor Tóth azt elismerte: jelen helyzetben "nagyon nehéz jogászkodni", hiszen ezen már felülemelkedett a politika, a kormánypárt akarata.

Szerző