Fagyhalál - Majdnem kétszáz áldozat

Március elejéig 193-an fagytak meg tavaly ősz óta - jelentette legfrissebb összesítésében a Magyar Szociális Fórum (MSZF). 

Az elhunytak többsége férfi volt. A fagyhalál legfiatalabb áldozata 11 éves volt, a legidősebb pedig 93. Februárban is azok voltak többségben, akik saját fűtetlen lakásukban hűltek ki, valamint kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Tavaly március végéig összesen 183-an fagytak meg Magyarországon, tízzel kevesebben, mint az idén eddig - állapította meg az MSZF.

Az emberjogi szervezet szerint a fagyhalál okai a tömeges elszegényedésben keresendők: a nélkülözés oly méreteket öltött, hogy sok embernek döntenie kell arról, hogy fűtsön, vagy egyen-e, kiváltsa-e gyógyszerét. Az MSZF hétről hétre felhívja a figyelmet az áldozatok számának növekedésére, ennek ellenére a kormány nem tesz semmit. Sőt Czibere Károly szociális államtitkár néhány hete úgy nyilatkozott, nem állnak a kormány rendelkezésére hivatalos adatok a megfagyottak számáról.

Noha az MSZF még február 8-án felajánlotta segítségét a kormánynak, választ azóta sem kaptak. Az szervezet szerint a kormány tagadni próbálja a tagadhatatlant, s az "akinek nincs semmije, annyit is ér", és "azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni" elhíresült filozófia szellemében hagyják, hogy emberek tömege haljon bele a nélkülözésbe.

Szerző
Témák
fagyhalál MSZF

Gázszámlák - Szigorúan védett kormánykedvenc

Publikálás dátuma
2017.03.09. 09:14
FOTÓ: Népszava
A közérdekűadat-igénylés ellenére sem hajlandó kiadni a Főgáz Zrt. a kormányközeli Hunguarddal kötött szerződését. Így nem tudni azt sem, hogy mekkora összeget fizettek a kormány által helyzetbe hozott, egyébként a nyilvánosság számára teljesen átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégnek azért, hogy a számlázási rendszerüket auditálja - írja a Magyar Nemzet.

Az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekű adat-igénylésének ezen pontját a fővárosi gázszolgáltató üzleti titokra hivatkozva utasította el. Azt írták, hogy a dokumentum teljeskörűen védett információkat tartalmaz, például a számlázási rendszerükkel kapcsolatban, így nem hozhatják nyilvánosságra.

A Főgáz válaszából az kiderül, hogy – csakúgy, mint a többi hasonló szolgáltatónak – nekik sincs információjuk arról, hogy a sajtóhírek szerint Rogán Antal kabinetminiszter érdekeltségi köréhez köthető Hunguardnak pontosan ki a végső tulajdonosa. 

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról Tóth Bertalan adatigénylése alapján, hogy a Hunguard bőven több mint 600 millió forint értékben köthetett szerződést, miután a különféle szolgáltatók kénytelenek voltak ezt a céget megbízni a kötelezővé tett számlaaudittal. Ez az összességében sok száz milliós megbízás csak azoktól a társaságoktól érkezett, amelyekben legalább többségi tulajdonos az állam vagy valamelyik önkormányzat. 

Szerző

Átadták az Ádám-díjat

Publikálás dátuma
2017.03.09. 06:17
FOTÓ: GERGELY BEA
Átadták az idei Ádám-díjat tegnap a Rózsavölgyi Szalonban. Az elismerésben Kontra Tibor villamosmérnök, Raymond Switzer kanadai pszichológus, és Szűcs Mihály közlekedésépítő mérnök részesült. 

Szűcs Andrea, V. Kulcsár Ildikó és Zimányi Zsófia tavaly hozták létre a díjat, a megbékélés és derű kitüntetését. Három olyan férfi kaphatja évente egyszer, a nőnapon, akik önzetlenül és szeretettel segítik, hogy a feleségük, párjuk sikereket érhessen el szakmájában, hivatásában.

Szerző

Kapcsolódó

Nőnapi Ádám-díj