Előfizetés

Paksi bővítés -Jávor Benedek leadta népszavazási kérdését

Publikálás dátuma
2017.03.10. 17:43
Jávor Benedek/Facebook
Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője pénteken leadta a Nemzeti Választási Irodában a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság atomenergiával szembeni előnyben részesítéséről szóló népszavazási kérdését - tájékoztatott a párt.

Közleményükben azt írták: Jávor Benedek a múlt héten bemutatott egy olyan alternatív energiastratégiát, amely "fölöslegessé teszi" Paks II. megépítését. Az anyag szerint az energiahatékonysági beruházásokkal és az alternatív energiaforrások - szél-, nap- és geotermikus energia, valamint a biomasszából származó energia - felhasználásának rendszerbe állításával fölöslegessé válik a "rendkívül költséges és az országot hosszú távra eladósító" paksi bővítés. A Párbeszéd szerint a most leadott kérdés csak a magyar parlament hatáskörébe tartozó ügyet érint, így a népszavazás kiírásának nemzetközi szerződésekben rögzített akadálya nem lehet.

Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése.

"Aljas hazugságcunamil" - A Riposttól átvette az MTI is

A Magyar Távirati Iroda, az ingyenes, vagyis bárkihez eljutó hírei között - nyilván a pártatlan tájékoztatás jegyében - fontosnak tartotta kiadni a kormányközeli bulvárlap, a Ripost cikkét, amiben Schneider Tamás fiát hozzák hírbe. Rossz hírbe persze. A sajtónak, hírügynökségnek álcázott pitbullok ugranak, amikor kell. Igaz, az MTI kiadta Sneider Tamás cáfolatát is. 

Nincs folyamatban büntetőeljárás Sneider Tamás jobbikos politikus fiai ellen - hangsúlyozta az ellenzéki párt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, amelyet az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke jegyez. Sneider Tamás úgy fogalmazott, hogy "aljas hazugságcunamival támadnak a kormány eltartott lapjai".

A Ripost pénteki cikke szerint a jobbikos politikus két fia "megalapozottan gyanúsítható közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszakkal"; "cigány családokkal erőszakoskodtak Heves megyei falvakban", ami miatt rendőrségi nyomozás indult. Sneider Tamás azt írta, hogy a személyével és a családtagjaival kapcsolatban sok valótlan tényállítást megfogalmazó, a rágalmazás büntetőjogi tényállásának minősített esetét kimerítő cikket publikáltak a Ripost, a Lokál, a 888 és az Origo nevű kormányközeli médiumok, "ezúttal sem válogatva az eszközökben".

Kiemelte: ahogyan a múltban, úgy most is haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket "a csúsztatások, a hazugságok és a rágalmak írói, megjelentetői és terjesztői ellen, akik majd a bíróságon felelnek tettükért". "Gyermekeim ellen nincs folyamatban büntetőeljárás, ahogy természetesen közéleti munkám során sosem próbáltam meg semmiféle hatósági eljárást akadályozni" - szögezte le, arra utalva, hogy a Ripost szerint fiai érdekében befolyásolni igyekezett a büntetőeljárást. Megjegyezte: a hét elején az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt interpellálta, aki "bár a személyes válaszadás elől megfutamodott, szemlátomást mégis zokon vette a Mészáros Lőrinc páratlan meggazdagodását érintő" kérdését. Sneider Tamás szerint ez az oka a rágalomhadjáratnak.

"Az ilyen aljas és hazug módszerek csak tovább erősítenek azon meggyőződésemben, hogy Magyarországot meg kell menteni a kontrollt vesztett miniszterelnöktől és földesuraitól" - olvasható a közleményben.

Kitalálja, melyik cég reklámozza a bankjegycserét?

Publikálás dátuma
2017.03.10. 17:12
A "Ha Magyarországra jössz" szlogenű kampány egyik gyártója a nyertes FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte meg a Magyar Nemzeti Bank új közbeszerzését, amelynek keretében a cégnek a bankjegycsere program kampányát kell kidolgoznia, valamint egy pénzügyi tudatosság növelését célzó programnak is megkapták a kommunikációs feladatait, az összeget nem ismertették - írta az Mfor.hu. 

Balásy Gyula vállalata egyébként részt vett a 2015-ös "Ha Magyarországra jössz..." szlogenű kampányban is. A New Land most nyílt tenderen győzött, négy ajánlattevő pályázott a feladatra, és érdekesség, hogy köztük volt Rogán Antal miniszter pasaparki szomszédja, Csetényi Csaba Network 360 Reklámügynökség Kft. és Affiliate Network Kft. konzorciuma is. Balásy cége legutóbb tavaly decemberben ünnepelhetett, akkor a "Nemzeti Tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat kialakítása" elnevezésű projekt kommunikációs és ügynökségi feladatait nyerte el, 400 millióért.