Közelség

A miniszterelnök évértékelő beszéde után a könyvtárakban megnőtt az érdeklődés Berecz János: Kádár élt című könyve iránt.

Mészáros fia ült be az egykori Simicska-cégbe

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:51

Fotó: Google Street View
Nem vesz részt az operatív irányításban a volt felcsúti polgármester.
Az egykori Simicska-birodalom több cége is Mészáros Lőrinc közelébe került a tavalyi év során. Egy céggel kapcsolatban azonban úgy döntött a felcsúti milliárdos, hogy saját nevére veszi. A Mezort Zrt.-t nézte ki magának, az operatív irányításban azonban nem kíván részt venni – írja az mfor.hu.
A portál szerint 2018. december 7-én került bejegyzésre egyedüli tulajdonosként a volt felcsúti polgármester, és az Opten adatai szerint 12 nappal később az igazgatóságba is új tagokat delegált. Mészáros maga helyett a fiát, ifjabb Mészáros Lőrincet ültette be az igazgatóságba. A cikkben szerepel, hogy rajta kívül december 19-étől lett igazgatósági tag a cégben Csák Gyula, aki 2016 óta a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó Murátó Zrt. vezérigazgatója, tavaly október óta pedig a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja is. Az ifjabb Mészáros és Csák mellett Konczné Kondás Tünde is az igazgatóság tagja lett. Ő a jelenleg is fideszes országgyűlési képviselő Koncz Ferenc felesége és nem ez az első Mészáros-cég, melynek vezetésében szerepet kap. Tavaly szeptember végén lett a 2rule mezeket gyártó Magyar Sportmárka Zrt. felügyelő bizottságának a tagja, áprilistól a Talentis Consulting Zrt. vezetőségének tagja Mészáros Beatrix és Tima János mellett. Májusban a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság igazgatósági tagja lett, októbertől pedig a Talentis Agro vezetőségében kapott szerepet.

Csaknem 18 ezer lakás épült tavaly

Publikálás dátuma
2019.02.22 11:46

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Ez 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1 négyzetméterrel csökkent.
Tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, vagyis 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 36 719 volt, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavalyi negyedik negyedévben 7463 lakás lett kész, kétszer annyi, mint a harmadik negyedévi 3701. Az új lakások közel felét Budapesten és Pest megyében vették használatba: 53 százalék családi házban, 38 százalék többlakásos épületben, 5,0 százalék pedig lakóparkban készült el. A kiadott engedélyek és bejelentések alapján az új lakások 54 százalékát a fővárosban és Pest megyében építenék fel. Az építendő lakások száma Budapesten 18 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban változatlan maradt, a többi városban 8 százalékkal, a községekben 10 százalékkal emelkedett. Az építtetők a projektek 42 százalékánál éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 7,4 százalék, a kisebb települések felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 80 százalékot – közölte a KSH. A természetes személyek által épített lakások aránya 51-ről 46 százalékra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 49-ről 53 százalékra nőtt 2017-hez képest. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1 négyzetméterrel 99 négyzetméterre csökkent az előző évhez képest. 
Szerző