Simonka György papíron szegény, de luxusautót bérel

Publikálás dátuma
2017.03.11 06:04
Forrás: Facebook/Simonka György
Fotó: /
Havonta 143 ezer forintból kellene megélnie Simonka György Békés megyei fi deszes képviselőnek, miután parlamenti fizetését hiteltartozás miatt alaposan megnyirbálják. Most már csak az a kérdés, miből fizeti luxusautója lízingjét.

Komoly megélhetési problémái lehetnek Simonka György Békési megyei fideszes képviselőnek, ha az ismert, legális jövedelmeiből él – derül ki Blikk cikke nyomán. A bulvárlap ugyanis megírta, hogy Simonka 527 ezer forintos képviselői jövedelméből a fizetést folyósító Országgyűlés Hivatala 384 ezer forintot von le hiteltartozás miatt.

Mivel Simonkának más bevallott havi jövedelme nincs, így Békés megye fideszes erős emberének ma 143 ezer forintból kellene megélnie. Azonban Simonka 2016-os vagyonbevallásból az is kiderül, hogy a képviselő egy luxusautót, egy Volkswagen Phaeton-t lízingel. Az évek óta nem gyártott modellt egykor listaáron 25 millióért árulták, piaci vélekedések szerint a luxusverda utolsó szériája most úgy 8-10 millió forintot is érhet. Ebben az esetben a havi lízingdíj egy hároméves konstrukciónál 150-200 ezer forint körül lehet havonta. Ha a képviselő beéri egy rozzantabb Phaetonnal, amit 1-3 millió forintért kínálnak az interneten, úgy csak 60 forint ezer körüli a lízingköltség.

Azonban Simonkának ezen felül kellene kigazdálkodnia a házbérlését is. A Blikk ugyanis tavaly megírta, hogy a képviselő tavaly eladta a házát a saját unokahúgának, majd azóta is tőle bérli azt vissza havi 60 ezer forintért. Ezt a képviselő elismerte, ám azt tagadta, hogy köze lenne ahhoz, hogy időközben banki tartozása miatt végrehajtást kértek a különféle vagyonelemeire. Így a 2015-ös vagyonbevallásában is szerepel, hogy a végrehajtó tavaly előtt rátette a kezét a régi Fiat Ducatójára.

Simonkának 12 százalékos tulajdonrésze van az időközben felszámolás alá került Magyar Termés Tész Kft.-ben és a képviselő még évekkel ezelőtt kezességet vállalt a cég akkor még 250 millió forintnyi banki tartozásaira. Időközben ez a tartozásállomány a képviselő vagyonbevallása szerint 85 millióra apadt, ám az nem derül ki, hogyan sikerült így leapasztani az adósságállományt.

Ennél jóval nagyobb rejtély, hogyan hozta össze a Simonka-cég, illetve a fideszes képviselő korábbi vállalkozása a tetemes tartozásait.

A vagyonát zöldség és gyümölcsfelvásárlóként, főleg dinnyésként megalapozó Simonka érdekeltségébe tartozott a Simba Hungary Kft., a cég piaci hírek szerint a Tesco, illetve több más hipermarket egyik nagy dinnyebeszállítójának számított. Bár a cég 2012-ben még 2,2 milliárdos árbevételt termelt, azonban mellette háromszázmilliós veszteséggel és 1,2 milliárdos hitellel zárta az évet, továbbá adótartozások is terhelték a számláját. Végül a hitelező bankok felszámolást kértek a cégre, ám közben, 2015-ben Simonka már kiszállt a vállalkozásból. Nem járt nagyobb sikerrel a Magyar Termés Tész termelői értékesítői Kft. sem, ahol a képviselőnek 2016-ban is 12 százalékos részesedése volt. A 2014-ben felszámolásra került vállalkozás az utolsó aktív évében 100 milliós forgalma mellett 1 milliárdos hitelt görgetett maga előtt. A legnagyobb hitelező a félmilliárdos kintlévősége után futó Unicredit, de mellette jelentős közpénz is kockán forog, mivel a vállalkozást 146 millió forintos adótartozás terheli, illetve a magyar állam tulajdonában lévő Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. is több mint 220 millió forintra jelentett be zálogjogot.

Békési Együtt-berkeiből úgy hírlik, a felszámolás elindulásakor Simonka hirtelen eladta a korábbi vagyonbevallásban szereplő újkígyósi kaszálóját is az unokahúgának, mire az Együtt büntetőfeljelentést tett a képviselő ellen fedezetelvonás és csődbűntett miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség nemrégiben arról értesítette az Együtt békési vezetőjét, Bod Tamást, hogy „szoros tárgyi és személyi összefüggés miatt” egy már folyó költségvetési csalási ügyhöz csatolta a feljelentést. Kérdéses, hogy pontosan melyik ez az ügy. Az Együtt szerint ugyanis a politikus egyik, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben érdekelt üzlettársát előzetes letartóztatásba helyezték, míg a Gyulai Nyomozó Ügyészség is vizsgálódik egy magyar-román határon átívelő ügylet kapcsán, amiben az Együtt szerint szintén érintett volt a képviselő.

Szerző
2017.03.11 06:04

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40