Simonka György papíron szegény, de luxusautót bérel

Publikálás dátuma
2017.03.11 06:04
Forrás: Facebook/Simonka György
Fotó: /
Havonta 143 ezer forintból kellene megélnie Simonka György Békés megyei fi deszes képviselőnek, miután parlamenti fizetését hiteltartozás miatt alaposan megnyirbálják. Most már csak az a kérdés, miből fizeti luxusautója lízingjét.

Komoly megélhetési problémái lehetnek Simonka György Békési megyei fideszes képviselőnek, ha az ismert, legális jövedelmeiből él – derül ki Blikk cikke nyomán. A bulvárlap ugyanis megírta, hogy Simonka 527 ezer forintos képviselői jövedelméből a fizetést folyósító Országgyűlés Hivatala 384 ezer forintot von le hiteltartozás miatt.

Mivel Simonkának más bevallott havi jövedelme nincs, így Békés megye fideszes erős emberének ma 143 ezer forintból kellene megélnie. Azonban Simonka 2016-os vagyonbevallásból az is kiderül, hogy a képviselő egy luxusautót, egy Volkswagen Phaeton-t lízingel. Az évek óta nem gyártott modellt egykor listaáron 25 millióért árulták, piaci vélekedések szerint a luxusverda utolsó szériája most úgy 8-10 millió forintot is érhet. Ebben az esetben a havi lízingdíj egy hároméves konstrukciónál 150-200 ezer forint körül lehet havonta. Ha a képviselő beéri egy rozzantabb Phaetonnal, amit 1-3 millió forintért kínálnak az interneten, úgy csak 60 forint ezer körüli a lízingköltség.

Azonban Simonkának ezen felül kellene kigazdálkodnia a házbérlését is. A Blikk ugyanis tavaly megírta, hogy a képviselő tavaly eladta a házát a saját unokahúgának, majd azóta is tőle bérli azt vissza havi 60 ezer forintért. Ezt a képviselő elismerte, ám azt tagadta, hogy köze lenne ahhoz, hogy időközben banki tartozása miatt végrehajtást kértek a különféle vagyonelemeire. Így a 2015-ös vagyonbevallásában is szerepel, hogy a végrehajtó tavaly előtt rátette a kezét a régi Fiat Ducatójára.

Simonkának 12 százalékos tulajdonrésze van az időközben felszámolás alá került Magyar Termés Tész Kft.-ben és a képviselő még évekkel ezelőtt kezességet vállalt a cég akkor még 250 millió forintnyi banki tartozásaira. Időközben ez a tartozásállomány a képviselő vagyonbevallása szerint 85 millióra apadt, ám az nem derül ki, hogyan sikerült így leapasztani az adósságállományt.

Ennél jóval nagyobb rejtély, hogyan hozta össze a Simonka-cég, illetve a fideszes képviselő korábbi vállalkozása a tetemes tartozásait.

A vagyonát zöldség és gyümölcsfelvásárlóként, főleg dinnyésként megalapozó Simonka érdekeltségébe tartozott a Simba Hungary Kft., a cég piaci hírek szerint a Tesco, illetve több más hipermarket egyik nagy dinnyebeszállítójának számított. Bár a cég 2012-ben még 2,2 milliárdos árbevételt termelt, azonban mellette háromszázmilliós veszteséggel és 1,2 milliárdos hitellel zárta az évet, továbbá adótartozások is terhelték a számláját. Végül a hitelező bankok felszámolást kértek a cégre, ám közben, 2015-ben Simonka már kiszállt a vállalkozásból. Nem járt nagyobb sikerrel a Magyar Termés Tész termelői értékesítői Kft. sem, ahol a képviselőnek 2016-ban is 12 százalékos részesedése volt. A 2014-ben felszámolásra került vállalkozás az utolsó aktív évében 100 milliós forgalma mellett 1 milliárdos hitelt görgetett maga előtt. A legnagyobb hitelező a félmilliárdos kintlévősége után futó Unicredit, de mellette jelentős közpénz is kockán forog, mivel a vállalkozást 146 millió forintos adótartozás terheli, illetve a magyar állam tulajdonában lévő Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. is több mint 220 millió forintra jelentett be zálogjogot.

Békési Együtt-berkeiből úgy hírlik, a felszámolás elindulásakor Simonka hirtelen eladta a korábbi vagyonbevallásban szereplő újkígyósi kaszálóját is az unokahúgának, mire az Együtt büntetőfeljelentést tett a képviselő ellen fedezetelvonás és csődbűntett miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség nemrégiben arról értesítette az Együtt békési vezetőjét, Bod Tamást, hogy „szoros tárgyi és személyi összefüggés miatt” egy már folyó költségvetési csalási ügyhöz csatolta a feljelentést. Kérdéses, hogy pontosan melyik ez az ügy. Az Együtt szerint ugyanis a politikus egyik, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben érdekelt üzlettársát előzetes letartóztatásba helyezték, míg a Gyulai Nyomozó Ügyészség is vizsgálódik egy magyar-román határon átívelő ügylet kapcsán, amiben az Együtt szerint szintén érintett volt a képviselő.

Szerző
2017.03.11 06:04

Holttestet találtak egy leégett faházban

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Több gázpalack is felrobbant, mire sikerült megfékezni a tüzet.
Kigyulladt egy körülbelül huszonöt négyzetméter alapterületű faház kedd késő délután a Fejér megyei Mány külterületén - írja a katasztrófavédelem. A tűzhöz a tatabányai hivatásos tűzoltókat, a bajnai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit, valamint a bicskei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását.
A tűzben három gázpalack felrobbant, két palackot sértetlenül kihoztak az ingatlanból.
A tűzoltási utómunkálatok közben az egységek egy holttestet találtak az épületben. Egy idős ember halt meg - mondta el Laczkó Melinda, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek.
Témák
tűzhalál
2018.08.14 21:17

Fákat döntött ki a vihar, több száz helyre riasztották a tűzoltóságot

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:09
Illusztráció
Fotó: NurPhoto/ Maciej Luczniewski
Kedd estig több mint kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Budapestet is letarolta az időjárás, de a Sziget közönsége megmenekült.
Elmondása szerint a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette, ezekről a területekről érkeztek bejelentések.
A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főútra dőlt fa okozott balesetet

Kidőlt fának ütközött egy kisteherautó kedd este Nógrád megyében, a 22-es főút ipolyszögi szakaszán. A balesethez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információik szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Pest megye számos településére és Budapest több kerületébe is riasztották a tűzoltókat - írja a katasztrófavédelem. Tárnokon és Taksonyban is kidőlt fák miatt kértek segítséget. Érden letört faág okozott forgalmi akadályt, illetve a viharos erejű szél egy épület tetőszerkezetét is megbontotta. Budapesten, a XXI., XI. és XVIII.  kerületben autókra dőlt fák miatt kérték a fővárosi tűzoltók segítségét. A III. és a IV. kerületben leszakadt villanyvezeték okozott gondot. A a 4-es és 6-os villamos vonalon felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. A Pest megyei és a fővárosi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

A Sziget túlélte

Néhány helyszínen bizonyos óvintézkedéseket kellett megtenni, de személyi sérülés nem történt és vagyoni kár nem keletkezett semmiben - mondta a rendezvény műszaki igazgatója kedd este az MTI-nek. Benis Dániel hangsúlyozta: az ilyen és hasonló helyzetekben egy operatív törzs intézkedik, amelyben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a biztonsági szolgálat működik együtt. A műszaki vezető kérdésre válaszolva megjegyezte: arról sem tud, hogy a kempingezők sátrait felkapta volna a szél vagy kár esett volna bennük. Beszámolt arról, hogy ahol nagy mennyiségű kerítéselemek voltak, azokról levágták a molinókat, hogy a kerítések elvitorlázva azok semmiképpen ne okozzanak személyi sérüléseket.

2018.08.14 21:09
Frissítve: 2018.08.14 21:21