Orbán nem teszi zsebre, amit a Der Spiegel írt róla

A Der Spiegel című német hírmagazin kommentárban foglalkozott Magyarországgal a szombaton megjelent számában.

A Rossz példakép című írásában Juliane von Mittelstaedt az ideiglenes műszaki határzár kiépítésével és bővítésével, illetve a jogi határzár szigorításával kapcsolatban kiemelte: mindez a megsértését jelenti "a humanitásnak, amely nemrég még Európa alapértékének számított". Mindegy, hogy csupán 536 regisztrált menedékkérő van Magyarországon, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt adja elő, hogy "milliók ólálkodnak még Törökországban és a Balkánon", és ezt nem csak sok magyar hiszi el neki, a félelem Nyugat-Európa liberális társadalmait is elérte.

Magyarország így sajnos példaképpé vált a menekültpolitikában, és Orbánt, aki nemrég még számkivetett volt, a bajor CSU most ünnepli, és az európai szélsőjobb csodálja. Való igaz, hogy Orbán hozzájárult a balkáni útvonal lezárásához, ami Németországnak is használt, de a magyar kormányfő célja az állításával szemben nem az uniós jog érvényesítése, valódi célja "a nulla migráció, motivációja idegenellenes, stratégiája az eszkaláció" - írta a Der Spiegel szerzője, kiemelve, hogy Európának nem Orbántól kell várnia, hogy védelmet nyújtson, mert Magyarországon "a menedékjogot de facto megszüntették, a migránsokkal szembeni fellépést brutálissá tették", és elindult "az európai értékek veszélyes eróziója".

Az EU-nak ezért a rendelkezésére álló legélesebb fegyverrel kell fellépnie Orbán ellen, jelesül a jövőbeni EU-s támogatások megállításával, különben "mindannyian Orbánná válunk" - írják.

Szerző

Pokolgépek robbantak - 46-an haltak meg Damaszkuszban

Legkevesebb 46 ember meghalt és sokan megsérültek, amikor két pokolgép robbant Damaszkusz óvárosában szombaton - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

Az egyik robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozta működésbe, az áldozatok többsége iraki síita zarándok. Az al-Majadín libanoni televízió azt jelentette, hogy a merénylők a zarándokok buszait vették célba az óváros hét kapuja közül az egyik közelében.

Az iraki külügyminisztérium nem sokkal a merénylet után azt tudatta, hogy mintegy 40 iraki van a halottak között, és hozzávetőleg 120 iraki állampolgár megsebesült - írja az Origo.

Szerző

Nyomozás indulhat a Budapesten talált Hitler-könyvek miatt

Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély ezúttal a Budapest XIII. kerületében talált Mein Kampf kötetek miatt tett bejelentést az V. Kerületi Ügyészségen, mert szerinte az ügyben felmerül a közösség elleni uszítás és a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadásának gyanúja.

Lapunk Fodor Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező Facebook-posztja alapján számolt be arról, hogy Budapesten, a Hollán utcában egy piros furgonból százanként csúsztattak be Mein Kampf köteteket egy pincébe. A 24.hu megjegyezte, hogy a szélsőséges kiadványokkal foglalkozó Gede testvéreknek a közelben van a székhelyük, honlapjuk hirdeti is a náci vezér művét. Ellenük közösség elleni izgatás vádja miatt már folyt eljárás, de az felmentéssel végződött, mert a bíróság elfogadta azt az érvet, hogy az általuk megjelentetett művek legfeljebb kordokumentumok.

Hitler könyvének kommentár nélküli eredeti utánnyomása Magyarországon sértheti a gyűlöletbeszédről szóló törvényt, a hatályos törvényi előírások miatt legális könyveket forgalmazó cég nem is foglalkozik kiadással. A történészek szerint a Mein Kampf történelmi forrásként betilthatatlan, iránymutatásként vállalhatatlan, a „közösség elleni uszítás” legszörnyűbb példája.

Tényi István szerint az ügyben felmerülhet a közösség elleni uszítás és a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntett gyanúja, ezért az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte az ügyészségtől.

Szerző