Kanyaró - Tíz új gyanús esetet jelentettek

Publikálás dátuma
2017.03.13. 16:35
Illusztráció: Thinkstock
Tíz új gyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta Oroszi Beatrix a központ főigazgató-főorvosa. S ugyan a múlt pénteken a járványügyi központ vezetője határozottan állította: hétfőtől a patikákban is kapható lesz az oltás, március 13-án hiába várták a gyógyszertárak, nem érkezett meg a kanyaró elleni vakcina.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek Csongrád megyéből. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint a többségük enyhe lefolyású eset.

A megbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget. Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha nem fordul elő új megbetegedés, és új gyanús esetről sem érkezik bejelentés.

Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Közölte: folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is.

Lapunk azonban hiába érdeklődött a makói, a hódmezővásárhelyi, szegedi és a Budapest környéki patikákban, kapható-e kanyaró elleni védőoltás, mindenütt azt a választ kaptuk, hogy pillanatnyilag egyetlen darab sincs, és a nagykereskedő sem tudta megígérni, mikor szállít. Ujházi László a gyógyszerészi kamara hajdú-bihari elnöke a dehir.hu portálnak azt mondta – a korábbi hírekkel ellentétben – ezen a héten már nem várható, hogy érkezik védőoltás. A nagykereskedő ugyanis azt mondta, hogy még a gyártói beszállításra várnak és nekik is kell egy-két nap, hogy eljuttassák a patikákba a vakcinákat. A gyártó szerint csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot, csak ezt követően 1-2 napon belül tudnak szállítani, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

Azt ugyan a járványügyi szakemberek rendre hangsúlyozzák, nagyon sok embernek „hézagos” a védettsége. Aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, kérheti háziorvosától az oltást. (Az oltás ára 10 500 forint).

Szerző
Frissítve: 2017.03.13. 18:32

Áder "Schmitt Pál-i mélységekbe" süllyedt

A Párbeszéd Magyarországért Majtényi Lászlót tartja a köztársaságielnök-választás erkölcsi győztesének.

A párt társelnökei közleményükben azt írták, hogy a volt ombudsman "az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére" vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, miközben az újraválasztott Áder János parlamenti beszédében "Schmitt Pál-i mélységekbe süllyedt".

Szabó Tímea és Karácsony Gergely Áder Jánost bírálva úgy fogalmaztak: az újraválasztott államfő egyetlen szóval sem tett utalást a megtépázott demokrácia helyzetére, a mélyülő szegénységre vagy a korrupcióra, miközben nem beszélt azokról "az aljas, a kormánypárt által erőszakkal meghozott törvényekről, amelyeket egy hang nélkül aláírt". Szavaik szerint ezek közé tartozik a sajtószabadság "ellehetetlenítése", a paksi beruházások titkosítása vagy a választási rendszer további "szétzúzása".

Majtényi László olyan jelölt volt, aki már korábban is bizonyította: maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a béke, a nemzet egységének megteremtése mellett, miközben programjában szerepelt a szegénység, az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése - összegeztek.

Hétfőn újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Szerző

Hadházy: Majtényi megmutatta, milyen lenne egy igazi államfő

Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta: Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak. 

Az LMP politikusa hétfőn sajtótájékoztatón értékelte a lezajlott államfőválasztást, reményt adónak ítélve Majtényi László programbeszédét, amely számára azt mutatta meg: elképzelésekkel, véleménnyel is lehet valaki államfő. Hozzátette: Majtényi László beszéde mutatta meg számára, hogy a köztársasági elnöknek igenis van mozgástere, beszédeinek lehetne súlya, törvények megalkotását kezdeményezhetné vagy akár népszavazást is - fűzte hozzá. 

Ez utóbbiról megjegyezte: ha Áder Jánosnak nemcsak szavakban lenne fontos a környezetvédelem vagy a nemzet egysége, akkor a paksi beruházás ügyében neki elsőként kellett volna népszavazást kezdeményeznie. 

Hétfőn újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Szerző