Mészáros Lőrincék tarolnak a menzapiacon is

Publikálás dátuma
2017.03.14 06:01
Ebből kellene jóllakni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Sorra szervezi ki a közétkeztetést az állam, és így tesznek az önkormányzatok is: régebben az egri kórházban főzte, most pedig Miskolcon készíti ugyanaz, a szinte a semmiből előkerült maglódi cég a bablevest. Az ellenzék szerint ez csupán arra jó, hogy pénzt lapátoljanak ki a haverok javára, de a bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak és betegek nem fognak jól járni. 

Olyan cégre bízzák Miskolc teljes közétkeztetését, amelynek vezetői azt sem tudják, hogy a most még az önkormányzati cég alkalmazásában álló, ám hamarosan hozzájuk kerülő 350 dolgozó jelenleg milyen juttatást kap, s fogalmuk sincs arról sem, milyen állapotban vannak azok a konyhák, amelyeket nekik kell felújítaniuk. Legalábbis ez derült ki azon a dolgozói értekezleten, ahol válaszolniuk kellett volna a kérdésekre. Nem tudtak felelni, ehelyett a résztvevők szerint arrogáns, agresszív hangnemben oktatták ki a jelenlevőket.

Nemrég derült ki, hogy a borsodi megyeszékhely "privatizálja" a közétkeztetést, s egy maglódi cégre bízza azt. A társaságnak április közepétől kellene gondoskodnia a miskolci bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak étkeztetéséről, és akkortól alkalmaznák a konyhai dolgozókat is. Az opten.hu-n szereplő adatok szerint a nyertes Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. 2015-ben még csupán két embert foglalkoztatott, ám már abban az évben 239 millió forintos bevételre tettek szert (a 2016-os eredményekről még nincs adat - a szerk.). A mikrocég persze időközben fejlődhetett, ám még így is kérdés, hogy honnan veszik majd az ehhez szükséges tőkét ahhoz, hogy a szerződésük szerint tíz év alatt nagyjából 700 millió forintos fejlesztést kellene végrehajtaniuk a miskolci konyhákon. A helyi szocialisták azt követelik, a városvezetés április 1-ig hozza nyilvánosságra a nyertes cég pályázatát, s számoljanak be arról, valójában milyen szempontok alapján döntöttek. Szerintük ugyanis a "kiszervezés" mindössze arra jó, hogy pénzt lapátoljanak ki a városból a haverok javára, a miskolci bölcsődések, óvodások, iskolások, idősek, szociális ellátottak rovására.

A Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. különös kapcsolatrendszeréről tavaly nyáron írt a Népszabadság. Az azóta elhallgattatott lap szerint kivételes eseménynek bizonyult, hogy Mészáros Lőrinc akkor épp nem vett, hanem eladott: az érdekeltségébe tartozó Bakonyhús Kft-t tavaly vásárolta fel a Benoit and Augusten Kft., amelynek az ügylet érdekében félmillióról 303 millió forintra emelték a jegyzett tőkéjét. A cég egyedüli tulajdonosa egy a harmincas éveiben járó nő, Bihari Ágnes volt, akinek férje, Bihari Attila a cégadatok szerint tavaly még társtulajdonosa, illetve ügyvezetője volt a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft.-nek. A tulajdonosi pozíciót azóta egyetlen személy, Szabóné Szilágyi Anikó tölti be. A lap azt is kiderítette, hogy Bihari Attilának az ügylet idején több más menzás cége is volt, ám azokat csak 2015 őszén kezdte felvásárolni vagy megalapítani, s egyik sem folytatott érdemi gazdasági tevékenységet. Korábban erősen tartotta magát az a piaci szóbeszéd, hogy nagy cégbirodalmat építő Mészáros Lőrinc a húsfeldolgozó kft-jét egy közétkeztető cégnek próbálja eladni, viszonzásul pedig az új gazda vaskos megrendelésekhez juthat majd az államosítás előtt álló közétkeztetési piacon.

Mindezt erősíti: a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. korábban az egri Markhot Ferenc Kórház közétkeztetését privatizálta – időközben elkészült a kórház saját konyhája, így immár helyben készülnek az ételek - áprilistól pedig Miskolc város összes közintézményében főzhetik ők a húslevest meg a rizibizit. A városi önkormányzat tulajdonában lévő minap.hu kedélynyugtató interjút készített Borbélyné Bucskó Andreával, a Miskolci Közintézmény Működtető Központ (MKMK) igazgatójával a változásokról. A cikk szerint azért kellett külső vállalkozóra bízni a közétkeztetést az ország negyedik legnagyobb városában, mert az önkormányzat tulajdonában lévő konyhákat fel kell újítani. Arra a kérdésre, miért egy maglódi, s miért nem egy miskolci vállalkozóra bízták a feladatot, az igazgató azt válaszolta: az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett, amelyre két pályázat érkezett. Ebből az egyik nem felelt meg a kiírásnak, így maradt a maglódi cég. Az MKMK vezetője megígérte: a térítési díjak nem emelkednek, ezeket továbbra is az önkormányzat határozza meg, s ebbe a konyhák üzemeltetőjének nem lesz beleszólása. Az önkormányzat a működtetéséért cserébe havi fix összeget fizet. Hogy pontosan mennyit, arról - noha közpénzről van szó - diszkréten nem nyilatkozott az igazgató.

2017.03.14 06:01
Frissítve: 2017.04.10 16:50

Oroszbarát támadók Kárpátalján: megkukult a külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2019.01.16 07:30

Fotó: MTI/ Nemes János
Amióta kiderült, hogy egy putyinista állhat az ungvári gyújtogatás hátterében, a magyar kormányt kevésbé aggasztja az eset.
Nem hajlandó kommentálni a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium azt, hogy egy krakkói bírósági tárgyaláson elhangzott: Manuel Ochsenreiter putyinista, szélsőjobboldali német újságíró rendelte meg és pénzelte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavaly februári felgyújtását. A lengyel hatóságok három ismert, szélsőjobboldali, oroszbarát lengyel aktivistát gyanúsítottak meg a támadással. Közülük a Szabad Európa Rádió információi szerint Michal Prokopowicz vallotta be a bíróságon, hogy a német újságírótól kapták a parancsot és a pénzt az akcióra. A három férfit hetekkel az ungvári gyújtogatás után vették őrizetbe Lengyelországban. Az eset kapcsán Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke közölte: az ügyben tájékoztatást kérnek az Információs Hivataltól (IH). A külügy nem mindig volt olyan hallgatag az ügyben, mint most. A gyújtogatás után bekérették az ukrán nagykövetet, majd a tárca közleményében Ukrajnára mutogatott, mondván az országban előretörőben vannak a politikai szélsőségek. A minisztérium most viszont egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, így arra sem, hogy a magyarellenes provokáció kapcsán kértek-e bármilyen magyarázatot Oroszországtól.
A 43 éves, bevándorlásellenes Ochsenreiter a német AfD párt volt tanácsadója. Sajtóhírek szerint szoros kapcsolatot ápol a Kremllel, és rendszeresen szerepel az orosz propagandamédiumokban. A lengyel sajtó, így a Tvp.info szerint a lengyel hatóságok egyenesen azt gyanítják, hogy az orosz titkosszolgálat állt az ungvári akció mögött. A cél az lehetett, hogy a támadást az ukrán szélsőségesekre fogják, tovább mérgesítve a Budapest és Kijev közötti, az ukrán nyelvtörvény miatt amúgy is feszült viszonyt.
Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője – aki a támadás idején éppen Ungváron volt – úgy emlékezett vissza: ha volt is szándék a magyar-ukrán kapcsolat elmérgesítésére, a tavalyi támadás éppenséggel az ellenkezőjét váltotta ki, a gyújtogatás után a helyi szláv lakosság szolidaritást vállalt a megtámadott magyar közösséggel. A lengyel támadók a neonáci szimbólum 88-as számot festették fel a központ falára, hogy ukrán szélsőjobboldaliakra tereljék a gyanút. Azonban az amatőr elkövetők pillanatok alatt lebuktak: saját nevükön lépték át az ukrán határt, helyi benzinkúton vették meg a Molotov-koktél gyújtóanyagát, közös szállodában laktak, végül hazafele menet az egyikük nagyobb mennyiségű ukrán cigarettát vásárolt, ami után a határon kénytelen volt vámot fizetni, így nyoma maradt az utazásuknak, a lengyel elhárítás pedig pillanatok alatt lefülelte őket.
2019.01.16 07:30
Frissítve: 2019.01.16 07:30

ÁSZ-büntetés: a Jobbik még nem úszta meg

Publikálás dátuma
2019.01.16 06:45
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Kegyes hangulatában volt kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ): lapunk is megírta, hogy a Momentum és a Párbeszéd mégis megkaphatja az eddig felfüggesztett állami támogatást. A kampánypénzek ellenőrzése azonban ezzel még nem zárult le, a Jobbiknál pedig lapunk értesülése szerint továbbra is ketyeg a súlyos, százmilliós nagyságrendű büntetés. A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom a korábbiakkal ellentétben most már biztosítja elérhetőségét és a részére megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolta kérdésünkre az ÁSZ, hogy az említett két párt miért juthat hozzá a felfüggesztett költségvetési támogatásához. Az ÁSZ ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a 2018-as kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd és a Momentum esetében is folyamatban van. Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még nem nyilvánosak. Nagy a titkolózás a Jobbik körül is. Múlt héten írtunk arról, hogy értesüléseink szerint a pártnál az ÁSZ több mint százmilliós tiltott finanszírozást vélt felfedezni. Úgy tudjuk, hogy az egyelőre nem végleges büntetés – a számvevőszéki tervezethez a Jobbik még észrevételeket fűzhet – több tételből áll össze. Cikkünk után a Jobbik közleményt adott ki: az igazát alátámasztó dokumentációt a párt határidőre benyújtja majd az ÁSZ-nak. Korábban, amikor az ÁSZ tiltott párttámogatást állapított meg a Jobbiknál – amely összességében több mint 660 milliót veszített –, a számvevőszék a végleges verdikt kimondása előtt közzétette, milyen szabálytalanságokat talált. Ezúttal viszont semmit nem hajlandó közölni arról, mi áll a jelentéstervezetben. A két eset nagyban különbözik egymástól – mondta lapunknak Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. Akkor a Jobbik nem szolgáltatott adatokat, nem működött együtt a számvevőszékkel. Ezért az ÁSZ bejelentette, hogy emiatt az ügyészséghez fordul, illetve a számvevőszék akkor az adóhatóságtól kapott olyan dokumentumokat, amelyek alapján feltárta a tiltott párttámogatást. Ebből a szempontból az ellenőrzés most rendben zajlik, a Jobbik együttműködik a számvevőszékkel – folytatta Horváth Bálint. Felhívta a figyelmet, ugyanakkor hogy csak a számvevőszék jogosult rá, hogy a jelentéstervezetben lévő megállapításokat nyilvánosságra hozza. Azon kívül, amit a hétvégi közleményünkben írtunk, egészen addig nem nyilatkozunk, amíg be nem adjuk az ÁSZ-nak a hivatalos válaszunkat, az ÁSZ pedig el nem készíti a hivatalos, végleges jelentését – közölte kérdésünkre Szabó Gábor pártigazgató.
2019.01.16 06:45
Frissítve: 2019.01.16 06:45