Előfizetés

Végrehajtás indul a TV2 ellen

Publikálás dátuma
2017.03.13. 20:01
FOTÓ: Népszava
Végrehajtást rendelt el a Fővárosi Törvényszék az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Zrt. ellen – tudta meg a 24.hu.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a TV2 a bírósági döntés értelmében február elején már több mint egy hónapja nem használhatta volna a TV2 Zrt. a Chili TV nevet, ám ezt Andy Vajna csatornája a mai napig teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.

A Fővárosi Törvényszék januárban kötelezte arra a TV2 Zrt.-t az AMC Networks Central Europe Kft. kérelme nyomán, hogy hagyjon fel a „Chili TV” megjelölés televíziós szórakoztatás és televíziós programok készítése körében történő használatával, továbbá e szolgáltatásainak chilitv.tv internetes oldalon történő reklámozásával és a chilitv.tv domain név használatával. 

A végzés óta ( január 4. ) már több, mint két hónap telt el, ám a csatorna azóta sem tartja be az azonnal végrehajtandó ideiglenes bírósági döntést, azaz nem változtattak nevet. A pert nyert AMC ezért végrehajtást kezdeményezett a céggel szemben, amit most el is rendeltek.

A portálnak egy jogi szakértő elmondta, hogy a törvényszék a végrehajtás esetében napi bírságot határozhat meg, aminek nagyságrendje 10 és 200 ezer forint között lehet. Az összeg 30 naponta megduplázódik, és a végrehajtásra kötelezett félnek mindaddig fizetnie kell, amíg nem hajtja végre a bírósági döntést. A TV2 eszerint súlyos bírság elé nézhet.

Vörösiszap-per - Új bíróság tárgyalja

Nem tárgyalhatja a Veszprémi Törvényszék a vörösiszap-katasztrófa miatti megismételt elsőfokú büntetőpert, kizárási okok miatt a Győri Ítélőtáblának másik bíróságot kell kijelölnie - tájékoztatott a törvényszék hétfőn.

Azért nem tárgyalhatja a büntetőpert a Veszprémi Törvényszék, mert mind a négy szóba jöhető bíró esetében megállapítható kizárási ok - írták. A hatályon kívül helyezett határozatot hozó bírót az ítélőtábla zárta ki a megismételt eljárásból. A másik három, törvényszéki elsőfokú ügyekben eljárni jogosult bíró kijelölése pedig a büntető törvénykönyv kizárási okokról szóló rendelkezései miatt nem lehetséges - áll a közleményben. 

A Veszprémi Törvényszék úgy tájékoztatott, hogy az ügy iratait soron kívül felterjesztik a Győri Ítélőtáblára a megismételt eljárást lefolytató törvényszék kijelölése céljából. A Győri Ítélőtábla február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a B. Zoltán és 14 társa elleni büntetőügyben hozott elsőfokú ítéletét. A táblabíróságról az ügy iratai március 8-án érkeztek vissza a törvényszékre - írták.

Botka László: én nem ijedek meg

Publikálás dátuma
2017.03.13. 19:35
Fotó: Vajda József
"Nagyon sok biztatást kaptam informális beszélgetésekben a remélt demokratikus szövetségesektől. Aztán, amikor zászlót bontottam, hirtelen megváltozott e demokratikus politikai szervezetek vezetőinek magatartása, amiből én csak egy dologra tudok következtetni: ők maguk sem hiszik, hogy 2018-ban győzni lehet, s beijedtek. Ennek megfelelően változtatok én is, mert én nem ijedek meg, valóban hiszek abban, hogy jövőre győzni lehet és kell" - mondta Botka László a Népszavának adott, a nemzeti ünnep apropójából készült nagyinterjúban.

A beszélgetésben Botka világossá teszi: unja a banánt, senkire sem fogja ráerőltetni, hogy tartson vele, s szegődjön azok képviseletére, akik - a társadalom érdemi többségeként - igenis elkötelezettek a kormányváltásban. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis végre politizálni kellene, ezt pártja felismerte, míg a kis, illetve liberális pártok egyelőre ugyanannyira ellenérdekeltnek tűnnek a változásban, mint a Fidesz és a Jobbik. Márpedig Botka világos irányváltást képzel el a baloldali politikában, szerinte erre nemcsak az országnak van szüksége, de meghozhatja a szocialisták számára a támogatottságot is, így "ehhez képest számomra legalább másodlagos kérdés, hogy a lét és nem lét határán lévő, liberális kispártok hogyan gondolkodnak a világról".

Hogy a szegedi polgármester valójában milyen politikai értékrendet kínál, hogy bevállalna-e egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktorral, hogy mit gondol az ellenzéki pártokról, azok vezetőiről, elsősorban az elmúlt hetekben többször ostorozott Gyurcsány Ferencről, s hogy látja a Demokratikus Koalíció legutóbbi kongresszusán, épp a volt kormányfő által meghirdetett irányváltást, valamint az együttműködés esélyeit ma - kiderül a Népszava holnapi számából.