Március 15 - Itt keresse, ha elvitték az autóját

A járművek tulajdonosai, üzemeltetői számára 2017. március 14-e és 2017. március 15-e közötti időszakra zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság- informáltak a police.hu-n.

Azoknak a gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak és gépjárművüket elszállították, a 06-80/180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hová szállította el az illetékes hatóság járművüket, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2017. március 14-én 20 órától 2017. március 16-án 8 óráig működik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek a fővárosban!

Szerző

Itthon válaszra sem méltatták őket, Strasbourghoz fordulnak az orvosok

Publikálás dátuma
2017.03.14. 09:06
Thinkstock illusztráció
Az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok a finanszírozási különbségek megszüntetése érdekében - közölte a tek nélküli orvosokat képviselő Józsa Terézia. 

A körzet nélküli háziorvosok ugyanis évek óta kimaradtak a finanszírozás emeléséből, és a teljesítményüket nem követő, így aránytalanul alacsony közfinanszírozásuk súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét. A nagy létszámú beteget ellátó körzet nélküli szolgáltatókat számításaik szerint éves szinten 6-8 millió forintos kár éri, így évek óta nincs pénzük béremelésre, a praxisok fejlesztésére, a betegek ellátása pedig veszélybe került.

A finanszírozás érdekében a körzet nélküli orvosok az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is intézkedéseket sürgettek a finanszírozás rendezésére. Mivel felvetésükre 2016 végéig nem kaptak választ, a szerintük diszkrimináló jogi környezet felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól, valamint kártérítési igényt feltételezve beadványt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Józsa Terézia hangsúlyozta, az alapellátásban jelentős szerepet vállaló, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokkal teljes mértékben azonos szolgáltatást nyújtó, körzet nélküli háziorvosok praxisai évek óta kimaradnak a finanszírozás emeléséből. Esetükben nemcsak nem emelték az ugyanazon közfeladat elvégzéséért járó juttatásokat, hanem az utóbbi tíz évben teljesítményükkel arányos finanszírozási tételeket vettek el tőlük.

Egyre több jelentős beteglétszámot ellátó, magas szintű szolgáltatást nyújtó tek nélküli háziorvos, illetve szolgáltató kénytelen felhagyni tevékenységével - hangsúlyozta. Józsa Terézia megjegyezte, hogy működőképességük fenntartása a lakosság egészségi állapotának javítását, a színvonalasabb betegellátást eredményezi, miközben csökkenti a területi ellátási kötelezettségen alapuló rendszerben dolgozó, többségében idős háziorvos egyre növekvő leterheltségét.

A tek nélküli háziorvosok feladatai teljes mértékben megegyeznek a többi háziorvoséval, a különbség mindössze annyi, hogy a körzeti orvosok egy adott terület kötelező ellátására szerződnek az önkormányzatokkal, a lakcímkártya alapján területükre igazolhatóan bejelentett betegek praxisba vételét nem tagadhatják meg. Ennek fejében több-kevesebb segítséget vagy kedvezményt is kapnak az önkormányzatoktól a praxis fenntartásához. Ezzel szemben a tek nélküli háziorvosok ellátási területe nincs meghatározva, a hozzájuk történő bejelentkezés bizalmi alapon, a betegek szabad orvosválasztás alapul.

Magyarországon mintegy 250 tek nélküli háziorvos működik, és mintegy negyedmillió beteg ellátásáért felelősek. Egy részük speciális intézményekben ( rendvédelmi szervek, adó és vámhivatal, katasztrófavédelem) dolgozik, többségük azonban jelentős anyagi befektetés árán minden állami és önkormányzati segítség nélkül kialakított, úgynevezett gyűjtött kártyás praxist működtet - ismertette képviselőjük.

Szerző

Kit érdekelnek a beteg gyerekek? - Méregbomba a kórháznál

Publikálás dátuma
2017.03.14. 06:14
Heim Pál Gyermekkórház - Népszava fotó
Gyors intézkedés helyett írásbeli választ ígért a VIII. kerületi képviselő-testület fideszes többsége egy ellenzéki képviselőnek, aki az egykori pénzverde környékén mutatkozó, immár a katasztrófavédelem közbelépését is igénylő környezeti ártalmakról kérdezett. A súlyos kockázat forrása a fémfeldolgozás veszélyes hulladéka lehet. Felelős és kárelhárítási terv egyelőre nincs.

A nem mindennapi, de a fővárosban lassan rutinná váló esetet Erőss Gábor, a Párbeszéd önkormányzati képviselője hozta nyilvánosságra, miután felfigyelt az egykori pénzverde környékén tapasztalható anomáliákra (nem volt nehéz dolga, mivel a rendőrség és a katasztrófavédelem is kármérséklési tevékenységet végez a térségben, bár erről a helyi lakosságot nem tájékoztatták). A séma mindenütt hasonló: állampolgárok súlyos vegyi szennyezés nyomaira bukkannak, az illetékesek szerint nincs semmi tennivaló, ám a nyilvánosság vagy a helyi közösség nyomására mégis megkezdődik a kárelhárítás.

A VIII. és a IX. kerület találkozásánál – Erőss blogbejegyzése szerint - a Metal-Art Zrt. nevű, az első Orbán-kormány idején privatizált cég jelenleg is több tízezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában: savaznak, galvanizálnak, cianidos technológiát használnak. ,,Az üzem területén a kármentesítési határértéket meghaladó a szennyezett föld mennyisége: 10 és 50 ezer köbméter közötti. Mindez a 2016-os környezethasználati engedély alapján" – írja a képviselő. „A korábbi időszakban a telephelyen talaj- és talajvízszennyezést észleltek. Az elkészített kockázatelemzés adatai alapján megállapították, hogy a talaj cink, kadmium, nikkel, ólom és TPH mennyisége meghaladja a „B” szennyezettségi szintet, (…) Az ezüst és a réz esetében azt állapították meg, hogy a kockázat nagy, ezért a szennyezők mennyiségét műszaki beavatkozással csökkenteni kell” - ezt állapította meg a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőség.

Erőss konkrét példát is említ a kockázat nagyságáról: a kadmium egy rákkeltő nehézfém: ennek koncentrációja a szennyezettségi határértéket több mint 100-szorosan, és a mentesítési értéket is több mint 27-szeresen haladta meg az érintett területen.

- Néhány hete a környéket elárasztó, rosszulléteket okozó, egyelőre ismeretlen eredetű maró szag nyomán a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatornalefolyókat a Rezső téren és környékén – tudtuk meg Erőss Gábortól, aki szerint valamilyen szennyezés kerülhetett a csatornába.

Az üzem körül az elmúlt három hétben méréseket végzett a katasztrófavédelem, a környéken állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási szakemberek jelenléte. Ám az okokról semmilyen információt nem tettek közzé, pedig a magyar és az európai jog szerint hasonló esetekben a lakosságnak joga van a haladéktalan tájékoztatáshoz.

- Amikor a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként a múlt csütörtöki testületi ülésen kérdeztem erről a kerület vezetését, csak írásbeli választ ígértek – állítja Erőss. Pártja, a Párbeszéd a környezetvédelmi hatóság azonnali beavatkozását, és az eddigi mérési adatok nyilvánosságra hozatalát sürgeti.

Szerző