Előfizetés

Lövöldözés, sebesültek egy franciaországi gimnáziumban

Publikálás dátuma
2017.03.16. 15:03
A francia gimnázium, ahol a lövöldözés történt - Forrás: Google Earth
Lövöldözés volt a dél-franciaországi Grasse gimnáziumában, a helyi média szerint többen megsérültek - adja hírül az Euronews.Állítólag egy embert elfogtak, egy másikat még keresnek a támadással összefüggésben. Városházi információk szerint két diák fegyverrel rendezte le a köztük lévő ellentétet. Ezért kizárták, hogy terrortámadás történt volna.

A lövöldözés után a helyi rendőrség arra kérte a környéken lakókat, hogy ne menjenek ki az utcára. Ez megszokott elővigyázatos eljárásnak számít a francia terrorellenes rendszerben.Arról sincs pontos információ, hogy hányan sérültek meg, de egyes források szerint ketten szorultak orvosi ellátásra.

A francia BMF TV úgy tudja, hogy az épületbe behatoló fegyveres az igazgatóval akart végezni. Az egyik sérült az intézmény vezetője. Az elfogott fiatal egy 17 éves diák, akinek még nem volt dolga a rendőrséggel.

Nem drágul a héten az üzemanyag, sőt

Publikálás dátuma
2017.03.16. 14:37
Népszava fotó
Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szombaton a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI csütörtökön.

A csökkentéssel a benzin átlagára 355 forintra, a gázolajé 366 forintra mérséklődik. Legutóbb szerdán csökkent az üzemanyagok ára, a benzin ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal lett olcsóbb. A benzin március 1-je óta 13 forinttal lett olcsóbb. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Ludastói buszbaleset - Megtörtént a vádemelés

Fogházbüntetést indítványozott a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség az ellen a buszvezető ellen, akinek a gyanú szerint szerepe van a tavaly szeptemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ludastó közelében történt közúti balesetben, amelyben ketten meghaltak, huszonhatan pedig megsérültek.

Zsíros Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az iskolabuszt vezető férfi ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat. Az ügyész azt indítványozza a bíróságnak, hogy a vádlottat ítélje fogházbüntetésre, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze a közel 700 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A vádirat lényege szerint az iskolabuszt már több éve vezető vádlott 2016. szeptember 5-én délután autóbusszal szállította haza a diákokat Érpatakra. Az autóbuszon negyvenkilenc tanuló és két pedagógus utazott. A busz Ludastó irányából haladt Geszteréd felé egy olyan úton, ahol 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek.

Az alig négy méter széles, egyenetlen, oldalról növényzettel benőtt vizes úton a vádlott a megengedett sebességgel haladt, a kanyarok viszont nem voltak beláthatóak a dús növényzet miatt. Az autóbusszal szemben egy kistehergépkocsi haladt, a két jármű egyszerre érkezett egy kanyarba, ahol összeütköztek.

A balesetben a kisteherautó vezetője és egyik utasa a helyszínen meghalt. A buszon két gyerek súlyosan megsérült, húsz diák, a két tanár, a vádlott, valamint a kistehergépkocsi másik utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A két súlyos sérült esetében szakértői vizsgálat állapítja majd meg, hogy sérülésük okozott-e maradandó egészségkárosodást - tudatta a főügyész.

A vádirat szerint a balesetért a vádlott azért felelős, mert a megengedettnél nagyobb össztömegű járművel közlekedett, sebessége nem felelt meg az út- és látási viszonyoknak, valamint nem vette figyelembe azt, hogy a keskeny úton a padkára kellett volna lehúzódnia ahhoz, hogy a két jármű egymás mellett elférjen. A nyomozás adatai szerint a kisteherautó elhunyt vezetője is felelős a balesetért, azonban vele szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást - közölte Zsíros Zsolt.

A főügyész megjegyezte, az ügyészség felhívta az utat kezelő önkormányzatot arra, hogy tegyen intézkedést az érintett úton történő biztonságos közlekedés érdekében.