Előfizetés

Iványiék hajléktalanokkal ünnepelték Arany Jánost

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.03.17. 06:04
Dvorcsák Gábor: a Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom
Művészek, hajléktalanok és hajléktalan művészek jöttek össze a Józsefváros mélyén, hogy megünnepeljék Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. Iványi Gábor lelkész szerint ez is van olyan fontos esemény, mint például az államfő megválasztása. Sőt...

A Biblia szerint Isten még a két fillérért megvásárolható öt verébről sem feledkezik meg, nemhogy emberekről. Innen kapta nevét a józsefvárosi Kávézó az 5 Verébhez, amit az Oltalom Karitatív Egyesület kifejezetten hajléktalanok számára hozott létre a Dankó utcában. Az egyszerű asztalokkal és székekkel berendezett műintézmény nagyjából negyven négyzetméter. A polcokon sorakozó könyvek arról tanúskodnak, hogy a rendhagyó kávézó olvasóteremként és kulturális foglalkozások helyszíneként is funkcionál.

"Istenem, istenem, mily jó volna ennyi/Gyötrelmes valóból szebb álomra kelni!" - a szervezők Arany Jánosnak ezt a versrészletét választottak rendezvényük mottójául. Versmondás, kvízjáték, kávézás-sütizés szerepelt a programban - hajléktalanok és ismert személyiségek részvételével. Utóbbiak táborába tartozott Benedek István Gábor író, több hajdani SZDSZ-es képviselő, Hodosán Róza és Bálint György, azaz Bálint gazda, továbbá Bálint András színész-rendező és pályatársai, Havas Judit előadóművész, Galkó Balázs vagy például Garai Róbert színművész.

A vendéglátó Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület (és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) vezetője a jelenlévő hajléktalanok közül külön is méltatta Bakos Ferencet. Róla nem csupán az derült ki, hogy korábban kapusa volt a hajléktalanok fociválogatottjának, hanem az is, hogy ő festette a kávézó falán látható freskókat. De más művészek is feltűntek a hajléktalanok között.

Dvorcsák Gábor: a Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom

Dvorcsák Gábor: a Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom

"Negyven éve festek, több mint tíz éve írok verseket, azt mondják, nem is annyira csapnivalókat. Tizenöt-húsz éve vagyok otthontalan művész. A Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom" - számolt be lapunknak rövid mondatokban élete fontosnak tartott állomásairól a 62 éves Dvorcsák Gábor. Amikor Arany Jánosról kérdeztük, néhány másodpercig tartó filozofikus csend után válaszolt: "sokat jelent számomra, de nemcsak ő, hanem más költők is. Arany János költészete tehertétel és könnyebbség egyszerre. Tehertétel, mert úgy érzem, hogy - nem kívülről rám kényszerített módon - meg kell felelnem neki. Hiszen én is költő vagyok. És könnyebbség, mert ha elmélyed benne az ember, pehelykönnyűvé válik."

Köszöntőjében Iványi Gábor megemlékezett arról, hogy kétszáz éve született Arany János. "Fontos évfordulónk ez ebben az évben, igazán fontos ügy. Talán még az államfőválasztást is megelőzi jelentőségében, talán maradandóbb értékrendről szól" - mondta csendes iróniával a lelkész. Utána már tényleg nem a politikáé, csakis a verseké volt a főszerep. Hajléktalanok és ismert emberek közösen ünnepelték a magyar költészetet.

A Fidesz vezetése a legöregebb

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.03.17. 06:02
Vona Gábor elnök nyugdíjasokkal beszélget. Egyre kevésbé a fi atalok pártja a Jobbik FORRÁS: FACEBOOK
"Nem a Fidesznek van rengeteg szavazója, hanem az ellenzék nem képes arra jelenleg, hogy elérje azokat a szavazókat, akik egyébként nagyságrendileg elegek lennének ahhoz, hogy leváltsák a kormánypártot" - vélekedett Ceglédi Zoltán egy hét eleji beszélgetésen. A fővárosi Gólya Presszóban felmerült, hogy a fiatalok Magyarországon miért nem foglalkoznak közéleti kérdésekkel. Hogyan jutottunk el idáig, rosszabb-e a helyzet hazánkban, mint külföldön? Egyáltalán igaz-e, hogy a magyar embereket nem lehet mozgósítani?

„Nincs annál fontosabb, amikor fiatal, a közélet iránt érdeklődő, nem klisében gondolkodó polgárok leülnek megbeszélni közös ügyeinket” – fogalmazott a Népszavának Ceglédi Zoltán, miután részt vett az „Unod már a politikát?” című hét eleji beszélgetésen. A politikai elemző Zárug Péter Farkas politológussal és Ujvári Ágnessel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem harmadéves nemzetközi tanulmányok szakos hallgatójával a fővárosi Gólya Presszóban többek között arra kereste a választ, hogy a fiatalok Magyarországon miért nem foglalkoznak közéleti kérdésekkel. Hogyan jutottunk el idáig, rosszabb-e a helyzet hazánkban, mint külföldön? Egyáltalán igaz-e, hogy a magyar embereket nem lehet mozgósítani?

„A fiatalok politikában való részvételét jelenleg Magyarországon egyik releváns politikai erő sem szokta igazán bátorítani. Az életkorral nő ugyanis a szavazási hajlandóság, mindenki inkább az idősebb korosztályra hajt, ott próbálja meg az eleve aktív szavazókat elérni. Másfelől hazánkban minden fontosabb politikai szereplő jellemzően tíz-húsz évvel, vagy még régebben kezdte a politikai karrierjét, így ma kevesebb esélyt adnak a mai fiataloknak az azonosulásra” – vetette fel Ceglédi, hangsúlyozva: a Fidesz vezetése ebből a szempontból a legöregebb. Azonban az MSZP esetében is az látszik, hogy a párt elnöke és országos választmányi elnöke sem a fiatalok köréből jött, már a ’90-es években is jelen volt a politikai palettán. A szakértő szerint viszont talán szélesebb elérése lehet Botka Lászlónak, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjének, hiszen bár szintén régóta aktív politikai szereplő, de még nem élt át súlyos kudarcot, nem okozott még komoly csalódást, rá még „nem legyintettek”.

A fiatalok bevonásával kapcsolatban Ceglédi lényegesen optimistább volt, mint a helyszínen jelenlévő körülbelül 50 érdeklődő. Ugyanis a szakértő nem tartja problémának, hogy a fiatalok nem a már létező pártokban találják meg a számukra kedves közösséget. „Ez csak technikai dolog, hogy valaki a politikában részt vesz-e, abban az igazán fontosak a célok és szándékok, amelyek mentén szerepet vállal, felismerve, hogy a politika csak eszköz ezek megvalósítására” – hangsúlyozta a politikai elemző.

Természetesen egy fiatalokról szóló beszélgetésen a Momentum is szóba került. „2010 óta már sok kezdeményezés bukott el azon, hogy fordítva ültek a lóra: először eldöntötték, hogy politikusok akarnak lenni, be akarnak kerülni a parlamentbe és utána, mint gombhoz a kabátot, kezdték keresni azt, hogy mit képviseljenek” – mondta Ceglédi, aki a Momentum hatásos belépője után még várja a valódi politikai tartalmat, az ideológiát és elveket. Kritikája szerint ezek nem „meghaladhatók”, hiszen éppen ez a politika lényege, ezek nélkül a politika csak elvtelen zsákmányszerzés. Azonban felfedezte a pozitívumot is: a Momentum sikeres példája annak, hogy a fiatalok hogyan léphetnek be a politikába. Nem egy létező párt struktúrájához idomultak, hanem saját szabályaik szerint játszhatnak. Az is feladatuk, hogy ezek a szabályok valóban hatékonyak legyenek, az ajánlataik pedig tartalmasak.

Zárug Péter Farkas kritikus formáját hozta, bírálta a nyilvánosság fórumainak működését. Abban egyetértettek Ceglédivel, hogy nagyon lebutított módon kommunikáló, egyszerű és gyakran abszolút fals üzenetekkel operáló politikai szereplőket fedezhetünk fel Magyarországban. Zárug ennek az értékrelativizmusban találta meg a gyökerét, Ceglédi pedig azt mondta, hogy akik valódi tartalmat, tudást és morált tudnának ezzel szembe állítani, nem végzik el a saját feladatukat. Tény, hogy adott közösségekben Trump hívei, vagy az euroszkeptikusok, vagy akár Fidesz-szavazók részéről valóban borzalmas dolgok hangzanak el. De nem az az első feladat, hogy saját morális-intellektuális felsőbbségünk tudatában, kívülről „belepiszkálunk” a közösségbe; először otthon kell rendezni a problémákat – mutatott rá Ceglédi, aki példaként Hillary Clinton kudarcát hozta fel. „Hillary Clinton kudarcáért alapvetően Hillary Clinton és a Demokrata Párt a felelős”. Magyar példa: nem a Fidesznek van rengeteg szavazója, hanem az ellenzék nem képes arra jelenleg, hogy elérje azokat a szavazókat, akik egyébként nagyságrendileg elegek lennének ahhoz, hogy leváltsák a Fideszt. Azért nem, mert a saját közösségükben sincs rend – vélte Ceglédi, akitől egy fiatal azt kérdezte, milyen nyelvi eszközök, stratégiák alkalmasak a fiatalok megszólítására. Zárug és Ceglédi is hasonlóan válaszolt, hiszen „nem az elsődleges kérdés, hogy milyen módon fogalmazom meg az üzenetem, hanem hogy mi az, valamint ki vagyok én, és kihez akarok szólni. Az ürességet hiába csomagolom, ahogy a romlott áru szaga is át fog szivárogni.”

Hosszú ideig kampányolt azzal a szlogennel a Jobbik, hogy ők a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Ezt felvetettük Ceglédinek is. „Az elitellenes, a fennálló rendet megkérdőjelező, újszerű és valamilyen módon radikális válaszokkal jelentkező pártok értelemszerűen jobb elérést tudnak szerezni a fiatalok körében, mint teszik azt a mainstream, berögzült, vagy valamilyen trend fenntartásában érdekelt pártok” – mutatott rá az elemző. Szerinte a Jobbik szavazók még mindig fiatalabbak, mint mondjuk a Demokratikus Koalíció szavazói, de sok tekintetben van kiegyenlítődés. Ugyanis már azt sem lehet mondani, hogy a Jobbik Észak-kelet Magyarország „regionális” pártja lenne. „Nem véletlen, hogy Vona Gábor Gyöngyösön, politikai otthonában nyugdíjas klubot szervez, táncdalénekes fellépőkkel. Ez nagyon messze van attól, ami a Jobbik 8-10 éve volt” – mondta Ceglédi, aláhúzva: ma már nem lehet azt mondani, hogy a fiatalok egyértelműen a Jobbikot választják. A szakértő szerint jött egy nagyon érdekes kihívás az új baloldalról. „A fennálló rend megkérdőjelezésében ma már sokkal inkább mondjuk a Gólyában, az Aurorában alapvetően balos, és a magukat baloldalinak mondó mainstreamnak pártokhoz képest is balra elhelyezkedő új baloldali mozgalmak, szellemi műhelyek jeleskednek”. Ráadásul az illiberális, euroszkeptikus, a politikai korrektséget támadó politika sikere megfelelő ellenhatást is kivált, 2017-ben bizony komoly esély van rá, hogy a liberális politika is újra erőre kap, a holland választások eredménye is inkább ezt valószínűsíti.

Ceglédi minden olyan kezdeményezést nagyon fontosnak tart és örömmel részt vesz benne, ami nem a gyáva, pártfinanszírozott internetes hőbörgésről szól, amit nem a politikusok betanult beszédei és médiapáváskodása dominál, hanem ahol valóban a magyar polgárok vitathatják meg azt, ami számukra fontos. Ez az igazi ereje minden közösségnek.

Színre lépett az MSZP - Bejöhet az irányváltás

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.03.17. 06:01
Botka László és Molnár Gyula nagy egyetértésben tenne igazságot az országban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Botka László színre lépése, és programhirdetése nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört - mondta lapunknak a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Tóth Csaba a szocialisták tegnap indított országos politikai kampányát értékelve arról beszélt: a Botka által szabott, Molnár Gyula pártelnök által fölkarolt baloldali fordulat meghozhatja a sikert. Az MSZP Tegyünk igazságot! címmel indított akcióját is e két szereplő személyesíti meg: a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt együtt járja végig az országot májusig. Eközben a kispártok népes tábora is nő.

Országos politikai kampányt indított az MSZP Tegyünk igazságot! szlogennel - jelentette be a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje tegnap Kispesten, egy Botka-óriásplakát alatt. Molnár Gyula pártelnök szerint ma Magyarországon olyan kormány van hatalmon, amely fordított Robin Hoodként veszi el, csorbítja a szegények javait, s osztja szét saját gazdag barátai között. Az MSZP elnöke szerint a kampányban azt akarják megmutatni, hogyan lehet Magyarországból egy igazságosabb országot csinálni.

Úgy fogalmazott: "ebben az időszakban nem az a fontos, hogy a pártok hogyan tárgyalnak egymással, s hogy ki, milyen jelöltet állít a jövő évi választásra. Az MSZP ugyan továbbra is kész mind a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt-jelöltjéről tárgyalni más demokratikus kispártokkal, de jelenleg sokkal fontosabb társadalmi párbeszédet folytatni". Arról is beszélt, "élőerős", helyszíni kampányt fognak folytatni, mely során személyesen, utcákon, s köztereken lesznek majd jelen, maga a pártelnök és Botka László együtt járja végig az országot. A cél az, hogy a választópolgárokkal közösen alakítsák a baloldali programot, melyet így május elején be is mutathatnak.

Tegyünk igazságot! Ez az új baloldali politika lényege - jelentette ki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Botka László azt mondta, a magyarok legnagyobb baja, hogy igazságtalanság van az országban, az igazságtalan kormánypolitika pedig elképesztő mértékben növelte a szegénységet. "Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy gazdag-ellenes, hanem egy igazságpárti kampány. Nekünk az a célunk, hogy Magyarországon igazságos közteherviselés, igazságos adópolitika legyen". Ennek eléréséhez kívánják bevezetni a luxusadót a legmagasabb jövedelműeknél és legnagyobb vagyonú keveseknél, amiből csökkenteni lehetne az átlag alatti jövedelműek adóterhelését. Ez az új adónem alig néhány százezer családot érintene, hiszen csak a havi egymillió forint feletti jövedelműekre, a százmillió forint feletti vagyonnal rendelkezőkre, illetve a tízmillió forint feletti értékű autók, vagy egyéb luxustárgyak birtokosaira vetnék ki, amiből évente 300 milliárd forint folyna be a központi költségvetésbe - mondta Botka. Ez a forrás lenne elegendő arra, hogy adómentessé tegyék a minimálbért, a középosztályt pedig megerősítsék. "Nem választási kampány van, nagyon fontos, hogy még azt megelőzően személyesen tudjunk az emberekkel találkozni, s megbeszélni azt, milyen programmal vágunk neki jövő tavasszal a kormányváltásnak" - fogalmazott végül Botka arról, miért kezdenek országjárásba.

A szó szoros értelmében, jogilag nincsen választási kampány Magyarországon, ám, ahogyan azt politológusok mondani szokták, a kampányüzemmód valójában az előző választás másnapján megkezdődik valamennyi párt és politikus életében - mondta lapunknak Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nem választási kampányként kell az MSZP most meghirdetett akcióját értékelni, főként mert már az előző, s a jelenlegi ciklusban is voltak ehhez hasonlók, például a béremelés ügyében, de Botka László miniszterelnök-jelölti programismertető országjárása nevezhető előkampánynak. A szakértő szerint ősszel indul az igazi választási kampányüzemmód, így természetes, hogy az MSZP kormányfő-jelöltje addig is szeretné növelni ismertségét és népszerűségét, amely egyébként - különböző mérések szerint - nagyobb, mint pártjáé. Egyelőre. Tóth szerint ugyanis stratégiailag jó a Botka által meghirdetett, de az MSZP által is fölkarolt erősen balos program és irány, "balra kell fordulni", ez nem is kérdés a szocialisták számára, ez hozhat számukra sikert, csak az a kérdés, a párt következetesen kitart-e e politizálás mellett. Azzal kapcsolatban ugyanakkor a politológus szkeptikus volt, hogy mindennek egy-két hónap alatt lenne mérhető hatása, szerinte a Jobbiknak is legalább fél év kellett ahhoz, hogy néppártosodási irányvonal eljusson a köztudatba. Éppen ezért Botka színre lépése, s programhirdetése egyáltalán nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört.

A kispártok jelenlegi elzárkózása, s a baloldalt töredező feszültségek kapcsán Tóth azt mondta: teljesen természetes, hogy minden politikai párt a saját programja, saját politikája mellett áll ki, s azt tekinti a legjobbnak, épp ezért szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Botka és az MSZP népszerűségnövekedése esetén ezek a formációk pusztán ezért mégis beállnának a szocialista miniszterelnök-jelölt mögé. Ettől függetlenül az MSZP egyedül is befuthat sikert, amelyhez aztán Botka kaphat külső támogatást is ezektől a kispártoktól. "Egy év hosszú idő, azt tudjuk, hogy noha a biztos pártválasztók körében a Fidesz testhosszal vezet, valójában a társadalom jelentős része változást, azaz kormányváltást akar. Így tényleg van esély a kormányváltásra" - mondta Tóth, aki szerint az utóbbi napok pártalapítási dömpingjének is az az oka, hogy aki el akar indulni a jövő évi választáson, annak lassan jeleznie kell ezt. Azokat a szereplőket, akik most új párttal jelentkeztek, s még jelentkezhetnek, valójában a Momentum Mozgalom hozta lépéskényszerbe, épp ezért ezek a szereplők egymással rivalizálnak leginkább.

Mások is rajthoz állnának
- Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium - tüntetésszervezői készségéről ismert - igazgatója kedd este jelentette be, hogy új polgári pártot alapít. A tavasz folyamán hivatalosan is megalakulnak, és Pukli állítása szerint kész oktatási és egészségügyi koncepcióval rendelkeznek.
- Gémesi György, Gödöllő polgármestere a város március 15-i megemlékezésén jelentette be, hogy Új Kezdet néven párttá alakult a Józan Ész forradalma nevű Facebook-csoportja. Programjuk egyfajta 12 pont, az általuk "nemzeti minimumnak" nevezett tételek között szerepel a korrupció felszámolása, a szólásszabadság, az erős, független önkormányzatiság, az emberhez méltó egészségügy és hasznos tudást adó oktatás. Információink szerint e tömörüléshez csatlakozik a másik "kockásinges", Pilz Olivér is.
- "A Momentum most nekünk jó! Nem érted?" - kérdezett vissza egy fideszes képviselő az Index újságírójával történt beszélgetésben arra, miért támadja elementáris erővel a Fidesz és a kormánymédia a most párttá váló, a Fideszre egyelőre nem nagy veszélyt jelentő szervezetet. Az olimpiai népszavazásos aláírásgyűjtésben jeleskedő fiatalok nemrég alakultak párttá, ami e teória szerint nemhogy kihívója lenne a Fidesznek, épp abban segíti, hogy a baloldal tovább darabolódjon.
- A Gyurcsány Ferenc személyét érintő kritikákon annyira megsértődhetett a Demokratikus Koalíció (DK), hogy tegnapra már kifejezetten az MSZP-nek igyekezett hadat üzenni a párt szóvivője. Gréczy Zsolt közleményben kritizálta a szocialistákat, amiért négy parlamenti képviselőjük is aláírt egy törvényjavaslatot, amely "ingyen játszaná át a több milliárd forint értékű Grassalkovich-kastélyt a Fidesz vadászni járó milliárdos elitjének, a vadászkamarának". A DK szóvivője magyarázatot vár a szocialistáktól és Botka Lászlótól is "a Fidesszel való kétharmados együttműködésre". Eközben azonban a párt, az MSZP és a Párbeszéd képviselői és politikusai közösen kampányolnak a zuglói időközi önkormányzati választáson.