A gyulai kórházba is vittek kanyarógyanús beteget

Átvett egy kanyarógyanús beteget Csongrád megyéből a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórházának infektológiai osztálya - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs osztálya.

Laboratóriumi vizsgálattal megerősített kanyarós beteg nincs Békés megyében - húzták alá. Mint írták, a beteget ellátó gyulai osztály dolgozóinak oltási státusát felmérték, részükre az oltóanyag biztosított. Békés megye egészségügyi intézményeiben a dolgozók beoltottságának felmérése folyamatban van. Arról nem adtak tájékoztatást, mikor kezdődhet az orosházi, a gyulai és a békéscsabai intézményben dolgozó egészségügyi személyzet immunizálása, és hogy hány dolgozót kell beoltani a védőoltással. Hozzátették: a védőoltás a nagykereskedők rendelkezésére áll, a patikák be tudják azt szerezni.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 52-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és ebből 15 esetben igazolták is a betegséget. A gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. A héten igazolt két új eset a makói kórházban kialakult járványhoz tartozik - tette hozzá, kiemelve: továbbra sincs országos járványveszély.

Szerző

Hosszú és a Müpa - Fürjes nem illetékes

Publikálás dátuma
2017.03.17. 17:37
Fotó: Molnár Ádám
Illetékesség hiányában nem tud válaszolni a Hosszú Katinkával és Művészetek Palotájával (Müpa) kapcsolatos kérdésekre, mondta a Népszavának pénteken Fürjes Balázs, kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos. 

Azt szerettük volna megtudni, hogyan és mikor kapott a Müpa 3,7 milliárdos megbízást a vizes-vb kísérőprogramjaira, hogyan jött ki ez az összeg, valamint azt, hogy milyen feladatai vannak a Müpá-nak. Ezen kívül még arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban 60 millió forint ellenében vállalja-e mégis a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú a vizes-világbajnokság népszerűsítését, amelyre Gyárfás Tamás elnöksége alatt még nemet mondott. Fürjes a fentieknek megfelelően erre sem tudott felelni.

Mint ismert, Hosszú Katinka klubja, az Iron Aquatics edzéseket tart az újonnan átadott Dagály Úszóarénában, ennek pénzügyi háttere felől érdeklődtünk. Fürjes azt mondta, ő kizárólag a kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekre tud válaszolni, felvetéseinkre a Müpa és Seszták Miklós, a vb szervezőbizottságának elnöke tud felelettel szolgálni. A Fürjes Balázzsal készített interjúnk keddi számunkban olvashatják.

Reagált a BP2017 Kft.
„Hosszú Katinka olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar úszónővel a BP2017 Nkft. reklámfilmben való szereplésre, reklámfelületekhez kapcsolódó fotózásra, social felületeken való szereplésre, rendezvényeken való részvételre kötött szerződést. A sajtóban megjelent szerződéses összeg nem fedi a valóságot, a szerződés 25 millió forintról rendelkezik.
A BP2017 Nonprofit Kft. örömmel fogadta, hogy Hosszú Katinka a VB arcaként népszerűsíti az eseményt."

Szerző
Frissítve: 2017.03.17. 18:40

Vigye vissza a patikába!

Nézzen bele a gyógyszer dobozába, és ha van önnek Scippa milligrammos filmtablettája, ellenőrizze a doboz oldalán lévő gyártási számot. S amennyiben az ön gyógyszerén H65102A szám található vigye vissza a patikába a készítményt – kéri az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI). A gyártó maga jelezte, hogy csomagolási hiba történt, a patikai forgalomban kapható dobozok egyikében a depresszióra ható orvosság helyett buborék fóliás vérnyomáscsökkentőt (H630902C Co-Sentor 50 mg +12, 5 mg UA) talált egy beteg.

Az OGYÉI betegbiztonsági okokból úgy döntött visszahívja a gyógyszert. Aki ezt szedi, és a fent említett gyártási számot látja a doboz oldalán, hagyja abba a készítmény szedését és vigye vissza a patikába a dobozt. A patikai forgalomban elérhető helyettesítő termék, a ESCITALOPRAM-TEVA 15 mg filmtabletta. 

Szerző