Előfizetés

A Heineken visszavág

Publikálás dátuma
2017.03.18. 11:41
FOTÓ: Getty Images
Nem törődik a magyar kormány fenyegetőzésével a Heineken: a holland sörgyártó keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Csíki Sör védjegyének visszavonására – írja a Bruxinfo. A brüsszeli szakportál a törvényszék hírlevelében találta meg a keresetet, amellyel a Heineken azt szeretné elérni, hogy vonják vissza az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosa számára, a „Csíki Sör” elnevezés használatára megadott uniós védjegyoltalmat.

A holland sörgyár arra hivatkozik, hogy neki már van egy korábban bejegyzett uniós és román védjegye is. Utóbbival kapcsolatban egy román bíróság nemrég a Heinekennek adott igazat, ez indította el azt a magyar kormányzati kampányt, amelynek az utolsó fejezete egy törvénytervezet, amellyel a sör címkéjének legmarkánsabb elemét, a vörös csillagot tiltanák be a kereskedelmi logókon - olvasható a hvg.hu honlapon.

Lövöldözés az Orlyn - Egy katonanőt tepert le a támadó

Lövöldözés miatt evakuálták a Párizs-Orly repülőtér egyik terminálját. A francia belügy szerint egy férfi elvette egy műveletben résztvevő katona fegyverét, amivel bemenekült egy üzletbe. Ezután a férfit lelőtték a rendőrök, más nem sérült meg - írta a BBC nyomán az Index.

Az Orly a második legnagyobb Párizshoz tartozó repülőtér, a francia fővárostól 13 km-re található. A tűzszerészek most bombát keresnek.

Frissítés:

Továbbra is tart az Orly átvizsgálása, ezért egyik terminál sem indít vagy fogad járatokat. Egyes érkező repülőket a Párizstól északra lévő Charles de Gaulle repülőtérre irányítanak át.

A hatóságok arra figyelmeztették az utazni készülőket, hogy ne közelítsék meg a repülőteret. Sok utas a beérkezett repülőgépeken ragadt, nem engedik őket kiszállni, amíg tart az épületek átvizsgálása.

Új fejlemény:

A támadó férfi egy katonanő fegyverét akarta elvenni, és akkor lőtte le két másik katona - közölte Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

A férfi - akiről közben a hatóságok megállapították, hogy már ismerték, és szélsőséges muzulmán volt -
egy három repülőtisztből álló csoport női tagját a földre teperte a repülőtéren, hogy elvegye a géppisztolyát.
Ez nem sikerült, mert a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd férfi bajtársai lelőtték a támadót - közölte a miniszterre hivatkozva az Inforádió.

Ezért lett Bergoglio bíborosból pápa

Publikálás dátuma
2017.03.18. 10:10
FOTÓ: Getty Images, Franco Origlia
Nyilvánosságra hozták négy év elteltével, pénteken Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosnak, azóta Ferenc pápának a 2013-as megválasztása előtti beszédét, amelyben az egyház és a jövőbeli pápa feladatait vázolta, s amely elvezetett a megválasztásához.

A 2013. március 9-én elhangzott beszéd spanyol nyelvű, apró betűs kéziratát Jaime Ortega nyugalmazott kubai bíboros juttatta el az olasz sajtóhoz.

Arról a beszédről van szó, amelyet Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke a pápát választó konklávét megelőző bíborosi találkozón (kongregáción) mondott. A beszéd tartalma eddig is ismert volt, de ez az első alkalom, hogy a zárt ajtók mögött zajló kongregáció egyik bíborosi beszédének jegyzeteit nyilvánosságra hozták.

A dokumentum azért is rendkívüli, mivel négy nappal később, március 13-án a bíborosok Bergogliót választották meg pápának.
A beszéd jegyzetei a megválasztandó egyházfő és egyháza feladatait vázolják pontokba szedve. Jorge Mario Bergoglio felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyháznak ki kell lépnie a világba, minél közelebb kerülve az "egzisztenciális perifériákhoz", vagyis a társadalom legelesettebb rétegeihez.

Buenos Aires érseke felsorolta az egyház "bajait" is, ezek között jelölve meg a "teológiai nárcizmust", valamint azt, hogy szerinte az egyház mindent "önmagához viszonyít, anélkül, hogy ezt észre is venné".

Az olasz sajtó hangsúlyozta: Bergoglio bíboros beszédének sikere döntötte el, hogy végül bíborostársai őt választották meg egyházfőnek.