Előfizetés

81 embert ítéltek börtönre az encsi szocpol-csalás miatt

A Miskolci Járásbíróság 52 tárgyalási napot követően március 17-én hirdetett elsőfokú ítéletet az „encsi szocpolos” ügyként elhíresült büntetőügyben – adta hírül a Cívishír portál.

A bűncselekmény célja az állami lakásépítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt pénzintézeti hitel felvétele nélkül. Szemben a „fészekrakós” ügyekkel, ahol lakások vásárlása útján valósult meg bűncselekmény, a szocpolos ügyekben lakóépületek építéséhez vették igénybe a gyermekek után járó állami támogatást.

A 82 vádlott között voltak építési vállalkozók, műszaki ellenőrök, az igénylések elkészítésében közreműködők, építésügyi hatósági ügyintézők, felelős műszaki vezetők, építtetők, számlázók.

A vádlottak egy része saját maga és családja jómódú megélhetését biztosította az állam által nyújtott lakásépítési kedvezmény jogtalan megszerzésével 2005 és 2007 között. Az építési vállalkozók olyan többgyerekes családokat vettek rá az építési kedvezmény igénylésére, akik egyébként nem voltak jogosultak a támogatásra, vagy azért, mert saját anyagi forrásuk nem volt az építkezéshez, vagy éppen lakástulajdonnal rendelkeztek.

Az építési vállalkozók ezután a pénzintézet által folyósított összegből minél kevesebb költségben, silány minőségben, alacsony készültségi fokig építettek lakóházakat Encsen és környékén – így Abaújkéren, Felsőgagyon, Forrón, Mérán, Hernádvécsén, Fájon, Hernádpetriben, Szalaszenden, Novajidrányban, Abaújdevecseren –, a fennmaradó összeget pedig szétosztották.

A családok többsége, akik igénybe vették a támogatást, soha nem is akart beköltözni ezekbe a házakba, a „szocpol” igénylésért cserébe az építtetőktől pár százezer forintot kaptak.

Volt olyan ingatlan, amelyben semmilyen közmű – víz, gáz, áram – nem volt bevezetve, több házban nem volt fürdőszoba, konyha, nyílászárókat sem építettek be. Több épület azóta is üresen áll, tárolónak használják.

A polgármesteri hivatal építésügyi hatósági ügyintézői is vádlottjai voltak az ügynek, ők azok, akik feladata volt az építési engedélyek kiadása, a hatósági eljárás lefolytatása, így például a jogerős használatbavételei engedélyek kiadása, mely a támogatás utolsó 10 százaléka a részfolyósításának feltétele is volt.

81 vádlottat a bíróság börtönbüntetésre ítélt, annak tartamát 1 év és 4 év között határozta meg. 43 vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, így 38 vádlott büntetése végrehajtandó szabadságvesztés.
Az ítélet nem jogerős.

Itt találja a lottószámokat

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)
4 (négy)
59 (ötvenkilenc)
65 (hatvanöt)
85 (nyolcvanöt)


Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvény 23 darab, nyereményük egyenként 2 319 805 forint;
3 találatos szelvény 2323 darab, nyereményük egyenként 24 500 forint;
2 találatos szelvény 75 510 darab, nyereményük egyenként 1650 forint.

Joker: 993743

Joker telitalálatos szelvény nem volt.

Most aztán jól leleplezték Soros Györgyöt - Fotók

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.03.18. 20:55
László Balázs elnök beszége FOTÓ: Molnár Ádám
Több fotóért kattintson a fő képre! FOTÓ: Molnár Ádám

Zászlós! Leteheted a zászlót! – instruálta a terem bejáratánál egyik emberét László Balázs, az Identitárius Egyetemisták Szövetségének (Identitesz) elnöke.

A Magyarok Világszövetsége székházában szépen gyülekeztek a betyárseregesek, önvédelmi mozgalmárok, bőrfejűek és öltönyt viselő fajvédők, ami nem is csoda: kedvükre való rendezvényre volt kilátás. Némi késéssel, de megérkezett Budaházy György testvére, Budaházy Edda és az extrém nézeteiről ismert érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán is.

A meghívó remekül összefoglalta a konferencia lényegét: „megannyi magyar és különböző európai politikai szereplő felszólalásával üzenünk hadat a Soros György nevével fémjelezhető nyitott társadalmi modell ellen, mely az egyenlőség és a nyitottság nevében fokozatosan polgárháborús övezetté alacsonyítja Európát".

Az eseményre előadóként meghívták a Jobbikban háttérbe szorított Novák Elődöt is, aki – mivel tartózkodik a politikai szerepvállalástól – elhárította a felkérést. A Facebookon azonban kinyilvánította szimpátiáját, és jó szívvel ajánlotta mindenki figyelmébe a szerinte fontos programot.

Az Identitesz mellett a „nemzetközi templomosok" szervezete, a Knights Templar International volt a társrendező. A Magyar Narancs információi szerint az Angliában bejegyzett társaságnak a katolikus egyházhoz ugyan nincs köze, ám környékén feltűnik a jobbikos Toroczkai László éppen úgy, mint például a hírhedt brit szélsőjobboldali politikus, Nick Griffin.

A konferencián történetesen éppen ő, Nick Griffin szólalt fel elsőként. Szerepléséhez az ördögi Soros György hatalmas portréja, az Identitesz nyíllal és babérkoszorúval kombinált jelképe, valamint egy transzparens szolgált díszletként: „Akaratunk a magyar lelki minőség helyreállítása".

Bár Griffin előadásának nem mindegyik elemét sikerült maradéktalan értelmeznünk, az eszmei mondanivaló tökéletesen átjött. Jelesül az, hogy Soros György keresztény-, Európa-, hagyomány- és nemzetellenes, semmi más nem érdekli, csak a felforgatás. Mindez része egyfajta „zsidó tervnek". Soros erkölcsi kötelességünkként akarja előírni, hogy „civilizációs öngyilkosságot kövessünk el".

Griffin meghökkent, hogy a magyar szervezők még csak nem is hallottak a VIII. kerületben működő Auróra-központról, amit úgy mutatott be, mint Soros György magyarországi főhadiszállását. (Szörnyűség: nevezett létesítményben meleg, roma, baloldali és zsidó szervezetek is működnek a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával.) Bármennyire tragikomikusan hangzik, Griffin beszédének nagy része az Auróráról szólt. Végezetül azért megtudhattuk, hogy Európa számára az önazonosság megtalálása a megoldás, olyan „természetes partnerekkel" együttműködve, mint Oroszország és Kína.

László Balázs, az Identitesz elnöke szerint Soros György mindent elpusztít és dekadenciába taszít. Ezt a vonalat vitte tovább – többek között – Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) alelnöke is.

Az Identitesz idén feltűnt az úgynevezett becsület napja szervezői között, néhány aktivistája nemrég – a kormány ideológiai dárdahegye, a kereszténydemokraták tiltakozása nyomán – „dögvész" felirattal tüntetett az ellen, hogy társadalmi nemek tanulmánya szakot (gender) indítson az ELTE.

A konferencia szünetében az Identitesz elnöke elmondta lapunknak, hogy párttá alakulásuk nyáron várható, és a névről is akkor döntenek. Megjegyzésünkre, hogy határozott benyomásunk szerint szervezete a nácikra és nyilasokra emlékeztet, László Balázs így reagált: „Én ezt értem, de mindenkit arra hasonlítunk, akire szeretnénk hasonlítani. Vagy elfogadjuk azt, hogy mi egy új jobboldali mozgalom vagyunk, vagy nem. De mi attól még ezek vagyunk: egy új jobboldali mozgalom."

Kérdésünkre, hogy vállalnak-e valamiféle jogfolytonosságot a nácikkal és nyilasokkal, az elnök rövidre zárta a beszélgetést: „Újra taglalom, új jobboldali mozgalom vagyunk, másfél éve alakultunk. Köszönöm!"