Előfizetés

Schulz győzelemre készül

R.T.
Publikálás dátuma
2017.03.21. 06:31
A Schulz-eff ektus a saar-vidéki SPD-nek is új lendületet adott FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/STEFFI LOOS
Szinte rögtön, a német szociáldemokraták élére való megválasztása után fontos megmérettetés vár Martin Schulzra. Vasárnap ugyanis hivatalosan is megkezdődik a német választási év a Saar-vidéken esedékes tartományi választással.

A német szövetségi belpolitika szempontjából is igen fontos választást rendeznek meg vasárnap Saarland, azaz Saar-vidék tartományban. Bár a legutóbbi felmérések szerint valamelyest alábbhagyott a Schulz-effektus, s átlagosan egy százalékkal csökkent a német szociáldemokraták népszerűsége a különféle közvélemény-kutatók szerint, a tartományi voksoláson előretörhet az SPD. A felmérések alapján ugyan a kereszténydemokraták vezetnek a szociáldemokraták előtt, ám Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi kormányfő nagyon is aggódhat miniszterelnöki tisztsége miatt.

A Wahlen közvélemény-kutató szerint a CDU 37-32 arányban vezet az SPD előtt, az Infratest Dimapnál azonban mindössze egyetlen százalék Angela Merkel kancellár pártjának előnye (35-34). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a CDU három százalékot veszítene, Martin Schulz tömörülése viszont nyolc százalékot nyerne egy januárban közzétett felméréshez képest. Ugyanezen közvélemény-kutatás 13 százalékot jósol az Oskar Lafontaine által irányított Balpárt számára. Mindez azt jelenti, hogy baloldali koalíció alakulhat, igaz, nem támaszkodhatna meggyőző többségre.

Az eredmények egyértelműen azt jelzik, ebben a tartományban is nagyon érződik a pozitív következménye annak, hogy az Európai Parlament elnöke került az SPD élére. A másik ok Anke Rehlinger, az SPD listavezetőjének folyamatosan emelkedő népszerűsége, illetve az, hogy a televíziós vitákban jobban szerepelt a kereszténydemokrata miniszterelnöknél. Az egykori súlylökő Rehlinger elsősorban a szociális igazságosság kérdésére koncentrált, ugyanúgy, mint Martin Schulz első, pártelnökké való megválasztását követő beszédében. Bár a két tradicionális párt között a felmérések szerint nincs nagy különbség, ha közvetlenül kellene tartományi kormányfőt választani, a kereszténydemokrata politikus előnye még mindig tetemes, 19 százalékos lenne, szintén az Inratest Dimap szerint. Igaz, e tekintetben is nagymértékben szűkült az olló közöttük, hiszen január 26-án még 37 százalékos (!) volt a különbség a CDU hivatalban lévő tartományi miniszterelnöke javára.

Ha az SPD a Balpárttal lépne koalícióra, a volt Nyugat-Németországban első ízben lenne példa egy ilyen szövetségre. Ugyanakkor a szociáldemokraták számára azért lenne nagy siker a tartomány bevétele, mert majdnem 18 év óta nem tudtak miniszterelnököt állítani Saar-vidéken. A jövőbeni koalíció összetételét jelentősen befolyásolja, hány párt jut be a parlamentbe. A két legutóbbi felmérés szerint a Zöldek sem érik el a bekerüléshez szükséges öt százalékot, de a tartományi parlamenten kívül reked a szabad demokrata FDP is. A jobboldali radikális Alternatíva 6,5-7 százalékos eredményre számíthat.

Bár a szövetségi politika szempontjából nincs nagy jelentősége annak, milyen színezetű lesz a helyi kabinet, Schulz és pártja, az SPD számára igen nagy a tét. Ha ugyanis a szociáldemokraták alakíthatnának kormányt, azzal folytatódhatna a Schulz-effektus, s országosan az SPD akár ismét megelőzhetné a kereszténydemokratákat. Mindamellett a Schulz megválasztása utáni lelkesedés is tartóssá válhat. Az is biztos azonban, a CDU mindent elkövet azért, hogy megnyerje koalíciós partnernek a szociáldemokratákat. Schulznak azonban nem áll érdekében egy nagykoalíció, hiszen a szeptemberi parlamenti választás előtt önálló arculatot kíván adni saját pártjának, ami a kereszténydemokratáktól való óvatos távolodást is jelenti.

Fellángoltak a harcok Donyeckben

Heves támadást indítottak hétfőn a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Donyeck megye déli részén, a stratégiai fontosságú Azovi-tenger parti kikötőváros, Mariupol térségében - közölték ukrán hírforrások.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közlése alapján az előzetese adatok alapján egy katona vesztette életét és nyolc sebesült meg a kikötőváros térségében lévő Vogyane falunál dúló harcokban. A közlemény szerint a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel és 100 milliméteresnél nagyobb tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

A térségben működő önkéntesek egyik központja arról számolt be, hogy a szakadár erők harckocsikat is bevetettek. Közben állításuk szerint az ukrán katonák előrenyomultak, és megsemmisítették a szakadárok egyik állását, az ott lévő fegyveresek közül többen életüket vesztették.

Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 2014 tavaszán Kelet-Ukrajnában indított terrorellenesnek nevezett művelet kezdete óta mostanáig 2629 katona esett el és 9453 sebesült meg.
A fegyveres konfliktusban összesen már több mint kilencezren vesztették életüket.

Vasárnap egy idős nő megsérült a Donyeck melletti Avgyijivka településen, amikor a szakadárok egy lövedéke becsapódott egy házba, amiben emiatt tűz ütött ki. A megye ukrán ellenőrzésű részének rendőrkapitánya, Vjacseszlav Abroszkin közölte, hogy több lakóházat is találat ért a településen. Egy 88 éves vak férfi a csodával határos módon sértetlenül úszta meg egy lövedék becsapódását otthonába - írta Abroszkin Facebook-oldalán.

Brexit - Az Európai Unió készen áll a tárgyalásokra

Minden készen áll az Európai Unió részéről az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások megkezdésére - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője hétfőn, miután London bejelentette, hogy március 29-én aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

A testület vezető szóvivője hozzátette, első körben az uniós állam- és kormányfők fognak egyeztetni a kérdésről, a bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. "Várjuk az értesítést" - szögezte le Szkínász.

Ugyancsak hétfőn Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy az uniós intézmények készek két napon belül reagálni, miután megkapták a hivatalos értesítést a brit kormánytól.

Névtelenséget kérő uniós források elmondták, hogy a bennmaradó tagállamok, a "huszonhetek" vezetőinek csúcstalálkozója négy-hat héttel az 50. cikkely aktiválását követően várható.

Bennfentes tisztségviselők szerint a kiválási tárgyalások legkorábban hat-nyolc héttel a március 29-i értesítés után kezdődhetnek meg.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Uniós illetékesek korábban azt közölték, hogy az EU 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, elegendő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.