Tőzsde - Alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 420,12 pontos, 1,28 százalékos csökkenéssel, 32 357,88 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a BUX index alulteljesítő volt Európában. A BUX az elmúlt közel egy évben komoly emelkedésen van túl, felülteljesített a meghatározó európai részvénypiacokhoz képest. Hétfőn folytatódott a korrekciós fázis, és ez a "lecsorgós szakasz" akár a következő napokban is kitarthat. 

Az esést az OTP-részvények vezették, 9000 forint felett már megjelentek a profitrealizálók, jelentősebb forgalom mellett adták a papírokat. Pénteken a zárószakaszban ráadásul több indexben is csökkent az OTP súlya, ami szintén negatívan érintette a bankpapírt. Sándor Dávid szerint 8200 forintnál az első technikai támaszok már akár egy kis padlót is képezhetnek majd az OTP alá. A Mol 0,95 százalékos esésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az olaj árfolyama is nagyjából 1 százalékkal mérséklődött.

A Mol árfolyama 200 forinttal, 0,95 százalékkal 20 800 forintra csökkent, 853,5 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 190 forinttal, 2,23 százalékkal 8330 forintra esett, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,01 százalékkal 489 forintra gyengült, forgalma 538,5 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 49 forinttal, 0,75 százalékkal 6500 forintra csökkent, forgalmuk 985,9 millió forintot ért el.
A BUMIX 2051,08 ponton zárt hétfőn, ez 11,29 pontos, 0,55 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Szerző
Témák
tőzsde BUX

Nem Ramszesz szobrát találták meg Kairóban

A napokban Kairóban előkerült nyolcméteres faszobor mégsem II. Ramszesz fáraóé, ahogyan azt eddig feltételezték.

A szakemberek új verziója szerint az egyik késő kori fáraót ábrázolja a szobor. A tárca szakemberei korábban azt feltételezték, hogy a II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett felfedezett, nyolc méter magas szobor a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó fáraót ábrázolja.

A szoboróriáson talált hieroglifák és a szobortöredékek vizsgálata azt jelzi, hogy a késő kori 26. dinasztia idején uralkodott I. Pszammetik fáraót (Kr. e. 664–610) ábrázolja. A szobor felsőtestének támoszlopa őrizte meg az uralkodó öt nevének egyikét. „Ha valóban az uralkodót ábrázolja, akkor ez a legnagyobb késő kori szobor, amelyet Egyiptomban találtunk” – hangsúlyozta.

A szobor kvarcitból (az egyik legkeményebb kőzet) készült, amely a mai modern Kairó keleti részének jellegzetes kőzete volt. Eredeti magassága elérte a kilenc métert.

A feltáráson dolgozó egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egyes részeit találták meg a mocsaras területen. A szobordarabokat elszállították az Egyiptomi Múzeumba, ahol restaurálják és ideiglenesen kiállítják. Később állandó otthonába, a Nagy Egyiptomi Múzeumba szállítják, amely 2018 közepén nyílik.

Szerző

Pont Fesztivál

Új zenei fesztivált hívott életre a budapesti WOMEX-et is jegyző Hangvető a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Április 1–2-án, a Várkert Bazárban a türk és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincsei kerülnek fókuszba. A rendezvény fénypontjaként a hagyományos tuvai torokének stílus – amelynek során egy énekes egyszerre két-három hangot
is megszólaltat – legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes lép fel. Itt lesz a Guessous Mesi Trió is autentikus török és magyar dallamokkal.

Szerző
Témák
Várkert bazár