Elhunyt a volt miniszterelnök-helyettes

Publikálás dátuma
2017.03.21. 09:33
Martin McGuinness FOTÓ: Peter Macdiarmid/Getty Images
Elhunyt Martin McGuinness, Észak-Írország kormányzatának korábbi helyettes vezetője. A Sinn Fein politikusa 66 éves volt, egy ritka  genetikai betegségben szenvedett. 

Idén januárban mondott le posztjáról, egy korrupcós ügy miatt tiltakozva, s mivel megüresedett helyét a Sinn Fein nem töltötte be, előrehozott választást kellett kiírni Észak-Írországban. A voksolásból pártja megerősödve került ki.

„Martin egész életében nagy eltökéltséggel, méltósággal és alázattal dolgozott, s ugyanígy viselte betegségét is” – méltatta régi harcostársát Gerry Adams, a Sinn Fein vezetője. Alastair Campbell, Tony Blair egykori kommunikációs igazgatója azt írta Twitteren: „Egyesek soha nem bocsátották meg a múltját, de nélküle nem lett volna béke Észak-Írországban. Remek ember volt.”

Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) volt parancsnoka kulcsszerepet játszott az észak-ír megbékélést lehetővé tevő 1998-as húsvéti békemegállapodás tető alá hozásában, pályafutását ma is ellentmondásosan ítélik meg. McGuinness Londonderryben nőtt fel, az erőszak, a diszkrimináció láttán radikalizálódott, részt vett a fegyveres harcban. 1972-ben, 21 éves korában városában az IRA második számú parancsnoka volt, ott volt a véres vasárnapon, amikor brit katonák rálőttek a fegyvertelen tüntetőkre, 14-en haltak meg, további tucatnyian megsebesültek. McGuinness részt vett az ír katolikus milicisták fegyveres harcában, kétszer is  börtönbüntetésre ítélték, egyik alkalommal egy robbanóanyagokat tartalmazó autó közelében fogták el. Részt vett a brit kormánnyal folytatott titkos tárgyalásokon, s már a hetvenes évek közepétől az IRA politikai szárnyának egyik vezetője lett, s főtárgyalóként a megbékélés hívévé vált, s a Blair-kormányzattal sikerült eljutni a fegyverletételig, a hatalommegosztási megállapodásig. McGuinness 2007-től képviselte a Sinn Feint az ulsteri kormányzatban, az unionista Ian Paisley, majd Peter Robinson, legutóbb Arlene Foster mellett az észak-ír kormányzat helyettes vezetője lett. Történelmi pillanat volt, amikor a volt IRA-parancsnokkal kezet fogott az első alkalommal Észak-Írországba látogató II. Erzsébet. McGuinnesst felesége, négy gyermeke gyászolja.

Szerző

Az elnök lánya is a Fehér Házban dolgozhat

Publikálás dátuma
2017.03.21. 09:28
Ivanka Trump FOTÓ: Paul Morigi/Getty Images
Donald Trump elnök lánya, Ivanka is irodát kap a Fehér Ház nyugati szárnyában, és minősített információkhoz is hozzáférhet majd, de hivatalos titulusa nem lesz, és nem lesz kormányzati alkalmazott sem - árulta el hétfőn Ivanka Trump egyik jogásza.

Amióta Donald Trump hivatalba lépett, idősebbik lánya szinte minden fontos eseményen és tárgyaláson jelen van, legutóbb például az Angela Merkel német kancellárral folytatott gazdasági megbeszélések egyik résztvevője volt. Ivanka férje, a 36 éves Jared Kushner milliárdos üzletember Donald Trump egyik főtanácsadójaként szintén a Fehér Házban dolgozik. Jamie Gorelick, Ivanka Trump ügyvédje és etikai ügyekben illetékes tanácsadója hétfőn közölte: az elnök lányának nem lesz hivatalos tisztsége, de jogosult lesz hozzáférni a titkosított információkhoz és használhatja a Fehér Ház információs rendszerét is. Gorelick szerint Ivanka Trumpra ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, amelyeket a kormányzati alkalmazottaknak is be kell tartaniuk.

Az amerikai szövetségi törvények tiltják, hogy az elnök családtagjait kormányzati pozíciókba nevezzék ki. Az igazságügyi minisztérium jogi tanácsadói hivatala azonban nemrégiben állásfoglalást tett közzé, amelyben leszögezte: az elnöknek „különleges felhatalmazása van munkatársak alkalmazására”, és ez tette lehetővé számára azt is, hogy a Ivanka lánya férjét, Jared Kushnert kinevezze főtanácsadónak.

Jamie Gorelick ezzel kapcsolatban megjegyezte: a minisztériumi állásfoglalás azt is világossá tette, hogy az elnök nyugodtan tanácskozhat a családtagjaival, ha ők magánemberként adnak tanácsot.

 

Szerző

Laptoppal robbantana az al-Kaida? – Kitiltják a repülőkről a gépeket

Publikálás dátuma
2017.03.21. 09:24
Ezentúl több járaton sem használhatjuk a laptopokat. Illusztráció: Thinkstock
Az amerikai hatóságok újabb utazási korlátozás bejelentésére készülnek, tudta meg a Reuters hírügynökség. Sajtóértesülések szerint ma jelentik be, hogy az Egyesült Államokba tartó légijáratok egy részén meg akarják tiltani, hogy az utasok elektronikus eszközöket vigyenek fel a fedélzetre. 

Egyelőre nem tudni, mely országokból érkező járatokat érintene a tilalom, a belbiztonsági minisztérium szerint azonban a szigorítás legalább tucatnyi külföldi légitársaság gépeire  vonatkozna. A tilalmat a terrorizmus veszélyére hivatkozva vezetnék be, s úgy tudni, az utasoknak nem engedélyeznék, hogy mobiltelefonnál nagyobb elektronikus eszközöket vigyenek fel a repülőgépre.

A Fox tévécsatorna jelentése szerint 13 állam fővárosából Amerikába induló gépekre vonatkozik a tilalom, a BBC szerint 10 város érintett, a CNN szerint közel-keleti és afrikai államokról van szó. Az onnan induló járatokon a laptopokat, tableteket, DVD-lejátszókat, kamerákat, s a komputerjátékokat is csak a bőröndben lehetne szállítani, kézipoggyászként nem. A jordániai légitársaságot arról értesítették, hogy New York, Chicago, Detroit és Montreal irányába tartó járataikon vezetnék be a tilalmat. Újra megszigorítják a folyadékok felvitelére vonatkozó korlátozást is.

A friss tilalom oka, közölte a FoxNews, hogy a hírszerzés al-Kaida és más terrorcsoportok megnövekedett kommunikációját észlelte, s attól tartanak, hogy az elektronikus eszközökbe rejtve csempésznének fel robbanóanyagot a gépekre. A hírtévé szerint e rendelkezésnek nincs köze a hat muszlim országra vonatkozó beutazási tilalomhoz, amelyet a Trump-kormányzat mellesleg bírói végzés miatt továbbra sem tudott életbe léptetni.

Szerző
Frissítve: 2017.03.21. 13:33