Újabb díjat nyert a Saul fia

Publikálás dátuma
2017.03.22. 12:13
A Saul fia az Oscar-gálán FOTÓ: Getty Images
A Saul fia című film nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó díjat a román filmes szakma legrangosabb díjkiosztó gáláján.

A kedden este a bukaresti Nemzeti Színházban megtartott rendezvényen kiosztották a Gopo-díjakat, amivel a román filmszakma saját alkotóinak legjelentősebb teljesítményeit honorálta. A gálán a Saul fia nyerte a tavaly Romániában bemutatott legjobb külföldi filmnek járó elismerést. Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjét a Transilvania Film forgalmazta Romániában.

A legfontosabb díjakat a Cristi Puiu által rendezett Sieranevada című film nyerte, amelyet tavaly mutattak be a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon, majd Románia Oscar-díjra jelölte. Ennek az alkotásnak ítélték a legjobb filmnek járó kitüntetést. Emellett Puiu kapta a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró elismeréseket, de a film női főszereplőjét és mellékszereplőjét alakító Dana Dogaru és Ana Ciontea is megkapták a Gopo-díjat, akárcsak a film vágója, Letitia Stefanescu.

Szintén hat díjat kapott a Bogdan Mirica által rendezett Kutyák (Caini) című alkotás. A legjobb férfi főszereplőnek és legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjakat Gheorghe Visu és Vlad Ivanov színészek kapták a filmben nyújtott alakításukért. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjért Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze is versenyben volt a Marian Crisan román rendező Orizont című filmjében nyújtott alakításáért.

Szerző
Témák
Románia Saul fia

Mészáros lovardáját szidta - Letámadta a fideszes államtitkár (hangfelvétel)

Publikálás dátuma
2017.03.22. 11:13
A szilvásváradi lovarda Forrás: Youtube/HVG
Letámadta Czerván György államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő a lovasszövetség egyik szakemberét, amiért egy tévéinterjúban kritizálni merte a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházást – írja a hvg.hu.

A portál megszerezte a hat perces beszélgetésről készült hangfelvételt, amit aztán le is játszottak az államtitkárnak. Czerván azonban azt is tagadta, hogy közvetlenül ismeri beszélgetőtársát, majd megpróbálta megmagyarázni, ez miért nem számít fenyegetésnek. A fideszes politikus szerint „butaság, hogy megfenyegette” volna a szövetségi kapitányt, aki viszont „hülyeségeket beszélt”, és „gázos interjút” adott. Ugyanis a kormány a lovas ágazatot kiemelten kezeli, a szilvásváradi beruházással pedig "nincs semmi olyan műszaki probléma, ami meggátolná a versenyeztetést" – mondta, határozottan azt állítva, hogy a kijelentései nem minősülnek nyomásgyakorlásnak.

A felvétel szerint azonban az államtitkár egyértelműen magas beosztására utalva kérte számon ifjabb Bozsikot, majd a beszélgetés burkolt nyomásgyakorlásba ment át, Czerván ugyanis azt mondta a Mészáros Lőrinc beruházását kritizáló fogathajtónak: „szövetségi kapitány vagy, és a lovasszövetségnek a kormány adja a támogatást a működéséhez, ne vicceljünk már”. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: „arra kérnélek, hogy ezt ne csináld a jövőben, legalábbis ha nem akarsz ebből problémát”.

Czerván György Forrás: Facebook

Czerván György Forrás: Facebook

„Ezek az interjúk nem túl szerencsések, és most nagyon finoman fogalmazok. Nem tudom, miért kell ezt csinálni, szidni a kormányberuházást, mondjuk egy szövetségi kapitánynak. Ezeket te hogy gondoltad?” – kérte számon az államtitkár a szakembert. A hangfelvételt teljes egészében nem közölhették le, de a kivonatát leírta a portál.

Czerván a Jobbikhoz köthető N1TV által januárban készített riport miatt vonhatta kérdőre  a szakembert, miután a fedeles lovardát ősszel ünnepélyesen átadták, majd hamar be is zárták, mert már az első versenyeken kiütköztek a kivitelezési problémák. A megvalósításra kiírt meghívásos pályázaton egyedüli ajánlattevőként – egy egri kft.-vel közösen – Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó.

MSZP: Botka véget vet a fideszes fenyegetéssel kísért lopásoknak
Botrányos, hogy a Fidesz-kormány a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc cégeibe önt sokmilliárdnyi közpénzt, a túlárazott kivitelezés silány minőségű, aki pedig ezt szóvá teszi, azt megfenyegetik és eltávolítják a posztjáról. Ez a Fidesz maffiamódszere: Mészáros Lőrinc cégei nem azért nyernek az állami pályázatokon, mert jó munkát végeznek, hanem mert rajtuk keresztül lesz a közpénzből magánvagyon - reagált az MSZP, hozzátéve: a botrány megmutatja, hogyan működik a Fidesz lopásalapú kormányzása. Szakértők szerint a 6 milliárdos beruházás valójában csak 2 milliárdba került, a többi pénzt ellopták. Ráadásul a Mészáros Lőrinc cége által ősszel átadott lovardát be kellett zárni, mert a csarnokát nem lehet fűteni, a „felszakíthatatlan, speciális talaj” pedig darabokban szakadt fel. Miután ezt ifj. Bozsik József, a fogathajtók szövetségi kapitánya szóvá tette, Czerván György államtitkár telefonon megfenyegette őt, amiről hangfelvétel is készült. A fenyegetést igazolja, hogy Bozsikot azóta eltávolították posztjáról - írták, hozzátéve:  Botka László megszünteti ezt tolvaj fideszes maffiakormányzást. Az emberek nem azért fizetnek adót, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodjon, hanem hogy a pénzükből jobb egészségügy, színvonalas oktatás, több fizetés és nyugdíj legyen.

 

Szerző
Frissítve: 2017.03.22. 14:26

Kicsit gyengült a forint

Publikálás dátuma
2017.03.22. 10:53
FOTÓ: Thinkstock
Minimálisan gyengült a forint szerda kora reggelig a főbb devizákhoz viszonyítva a bankközi piacon kedd este óta.

Szerda reggel fél hétkor az euró 308,58 forintra erősödött a kedd esti 308,49 forintról. A svájci frank jegyzése 287,30 forintról 287,47 forintra, a dolláré pedig 285,63 forintról 285,71 forintra emelkedett.  Az euró gyakorlatilag stagnált a dollárral szemben, a jegyzése a kedd esti 1,0803 dollárról 1,0801 dollárra változott.

Szerző
Témák
forint