Előfizetés

Pénzmosás után kutakodott - Kizuhant az ablakon az ügyvéd

Válságos állapotban ápolják egy moszkvai kórházban Nyikolaj Gorohov ügyvédet, az orosz börtönben elhuny Szergej Magnyitszkij családjának jogi képviselőjét, miután kedden kizuhant egy lakóház negyedik emeletéről az orosz fővároshoz közeli Troickban. A esetről elsőként beszámoló Interfax hírügynökség szerint Gorohov balesetet szenvedett, amikor a munkásoknak segédkezett, amikor azok a lakása manzárdjába igyekeztek beemelni egy jacuzzi fürdőkádat. A hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrása szerint a csörlő mondta fel a szolgálatot és a balesetet az okozta, hogy nem tartották be munkavédelmi előírásokat. Az informátor szerint a bűncselekmény lehetősége kizárt - írja az MTI.

Ám az elhunyt munkáltatója, a brit-amerikai Hermitage Capital befektetési alap által támogatott Law and Order in Russia portál szerint Gorohovot kidobták az ablakból. A Novaja Gazeta független lapnak ezt azzal indokolták, hogy a csörlőnek több tonnányi terhelést kellett volna elbírnia, ezért különös, hogy felmondta a szolgálatot. A moszkvai bíróságon a tervek szerint most kell elkezdődnie Magnyitszkij-ügy fellebbviteli tárgyalásának, amelyet a bűnözők és belügyi vezetők kapcsolataira vonatkozó, újonnan előkerült újabb anyagok alapján kezdeményeztek. Ezen Gorohovnak is részt kellett volna vennie.

Az ügyvédet emellett az amerikai szövetségi ügyészség koronatanúként idézte be egy orosz pénzmosási bűncselekmény New Yorkban májusban kezdődő tárgyalására. A vádemeléshez szükséges bizonyítékokat a portál szerint Magnyitszkij tárta fel. Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alapnak dolgozott, a legtöbb forrás szerint ügyvédként, Moszkva szerint könyvelőként. 2008-ban azt követően vették őrizetbe adócsalás vádjával, hogy orosz rendőri vezetőket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval, az alap pénzének - összesen 230 millió dollárnak - az eltulajdonításával vádolt meg.

Szergej Magnyitszkijt a tárgyalást nem érte meg, 11 hónappal az őrizetbe vétele után meghalt. Az orosz sajtóban is megjelent hírek szerint a börtönben agyonverték, ám az ügyészség szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát.  Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Magnyitszkij fogva tartása, valamint orvosi ellátásának a börtönhatóságok általi elutasítása kínzással volt egyenértékű. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

2012-ben az Egyesült Államokban jogszabályt fogadtak el, amely beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtotta a Magynitszkij-ügy felelőseit. A törvény elfogadásának kulcslobbistája az amerikai törvényhozásban William Browder, a Hermitage Capital vezérigazgatója volt, akit 2005-ben kiutasítottak Oroszországból és adócsalás Moszkvában 2013-ban távollétében 9 évi szabadságvesztésre ítéltek. Gorohov 2011 óta a Magnyitszkij család ügyvédje és egyúttal jogi képviselője a Hermitage Capitalnek is. Az alap 1996 és 2006 között volt aktív az orosz részvénypiacon.

Terror a londoni parlamentnél

Publikálás dátuma
2017.03.22. 16:57
Fotó: Leon Neal/Getty Images
A szerda esti információk szerint négyen életüket vesztették, - korábbi hírek még két áldozatról szóltak -  köztük egy rendőrtiszt és maga a támadó, legalább húszan megsérültek, egyesek “katasztrofális következményekkel” a szerda délután bekövetkezett londoni terrorista merényletben. Lezárták a parlamentet és a Downing Streetet, sőt a London Eye óriáskereket is. Theresa May kormányfőt biztonságos helyre szállították. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Europress/Getty Images

Kordon vette körül szerda este a westminsteri parlament és a kormányzati negyed, a Whitehall környékét, ahol kora délután rövid időn belül három helyen követtek el merényletet. Mint erről 6 órakor tartott sajtótájékoztatóján Mark Rowley, a Metropolitan Police főparancsnok-helyettese tájékoztatott, a rendőrség “terrorista akciónak” minősíti a történteket. Nagy-Britanniában eddig is a második legmagasabb, “komoly” volt a nemzetbiztonsági veszély, azaz egy terrorista támadásra “nagy valószínűséggel” lehetett számítani. Az incidens egybeesett a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett, 32 ember halálával járó támadás első évfordulójával.

 Az 52 áldozatot követelő 2005. július 7-i metró- és busztámadások óta legsúlyosabb londoni incidenshez délután 2 óra 40 perckor hívták ki a rendőrséget. A merényletek a westminsteri palotához közeli Westminster-hídon kezdődtek, ahol egy fekete, négykerék meghajtású Hyundai személygépkocsi egy tucat gyalogosba rohant bele. A pánik közepette egy sérült nő beleesett a Temzébe. Súlyos állapota ellenére élve sikerült kimenteni a folyóból, egy másik asszony viszont életét vesztette. Az ámokfutó tovább hajtott a parlamenti képviselők irodája, a Portcullis House és az alsóház épülete felé. Szemtanúk zaklatott beszámolója alapján előbb a parlament vaskerítésénél hajtott bele további járókelőkbe, majd az autó vezetője kiszállt az autóból és a megállítására irányuló kísérletek ellenére bejutott a parlament előtti, a Big Ben alatti szigorúan őrzött udvarba, a New Palace Yardba, ahol több rendőrt megsebesített fekete nyelű közönséges konyhakésével. Az egyik rendőrtiszt belehalt sérülésébe. A segítségükre siető felfegyverzett biztonsági személyzet egy tagja több lövéssel leterítette a támadót, akit a helyszínen nyújtott elsősegély ellenére nem sikerült megmenteni.

Minden korábbi precedenst nélkülözött az a mód és gyorsaság, ahogy Theresa May miniszterelnököt kivezették a parlamentből és biztonságos helyre szállították. A szokásos szerdai miniszterelnöki interpellációk után az ülésteremben maradt képviselők még több órán át nem hagyhatták el a kamarát. Ugyanígy lezárták a Downing Street-et, sőt biztonsági okokból a London Eye óriáskereket is. A sérülteket a Westminster-híd déli oldalán található St Thomas’ egyetemi klinikán látták el.

A Metropolitan Police vezetői egyelőre nem bocsátkoztak találgatásokba az akció hátterével, illetve azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy “magányos farkas” követte- e el a borzalmakat, vagy szervezett összeesküvés része volt. Mark Rowley a londoniak biztonságának megőrzését nevezte a rendőrség prioritásának.

A terrorakcióra való tekintettel a skót parlament rokonszenves gesztussal felfüggesztette szerda délutáni ülését, melynek végén szavazás döntött volna arról, felhatalmazzák- e a képviselők Nicola Sturgeon kormányfőt, hogy felkérje a brit kormányt egy második népszavazás kiírására a tartomány függetlenségéről.

R. Hahn Veronika (London)

Nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben - közölte a tárca sajtófőnöke. A kint tartózkodóktól azt kérik, kövessék a helyi hatóságok utasításait, menjenek biztonságos helyre. Közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek. Ugyanakkor a KKM sajtófőnöke kiemelte: azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Merkel üzent

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Hasonló nyilatkozatokat tettek közzé vezető francia és osztrák politikusok is. A kancellár közleményében kiemelte, hogy részvéttel és szolidaritással gondol Németország brit barátaira, minden londonira és különösen a merényletben megsebesült emberekre, akiknek gyógyulást kíván. Akkor is, ha még pontosan fel kell tárni ezeknek a tetteknek a hátterét, Németország és polgárai nevében megerősítem, hogy szilárdan és határozottan Nagy-Britannia oldalán állunk a terrorizmus minden formája ellen vívott harcban - tette hozzá Angela Merkel.

Maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt. A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-i EU-csúcsra készülő olasz fővárosban, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe. Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. A kép épület, egymástól nem mesze, Róma központjában található. Mindkettő közelében naponta több ezer római és turista halad el. Éjféltől fokozatosan korlátozzák a római belváros járműközlekedését, amelyet az EU-csúcs helyszínének körzetében, vagyis a Capitolium-domb városrészében szombatra még a gyalogosforgalom előtt is lezárnak. A városcentrum többi részébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet majd belépni. A római kormány szerdán este sürgősségi egyeztetést indított a taxis szakszervezetekkel a csütörtökre tervezett országos sztrájk felfüggesztésére. Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.

„Mégis, mire számítottál?" - Trumpot osztotta a Terminátor

Publikálás dátuma
2017.03.22. 16:49
Fotó: Robert Cianflone/Getty Images
„Mire számítottál? Elvetted a gyerekektől az iskola utáni programokat és a szegényektől a kiszállított ételt. Nem ezt nevezik úgy, hogy Újra naggyá tenni Amerikát." - szólt be Donald Trumpnak Arnold Schwarzenegger, színész, testépítő, Kalifornia kétszeres volt kormányzója, egyben sokszoros sztár, és nem mellesleg republikánus érzelmű férfiember a Twitteren. A bejegyzést a 444. szúrta ki.

Korábban Trump is beszólt a Twitteren Schwarzeneggernek, mert a New Celebrity Apprentice című NBC-s celebsorozat műsorvezetőjeként, ahol épp Trumpot váltotta, nem hozta a várt számokat. Most az elnök csökkenő népszerűségi mutatói adtak okot a visszavágásra.