DK: ugyanazért a munkáért ugyanaz a bér jár a nőknek is

A Demokratikus Koalíció  (DK)kormányra kerülve törvényben szeretné garantálni, hogy ugyanazért a munkáért ugyanakkora bért kapjanak a férfiak és a nők. A párt ennek érdekében konzultációt kezd a húsz, a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató magyarországi céggel.

A DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján indoklásként azt mondta, hogy a kutatások szerint az azonos munkát végző, vezető beosztásban lévő férfiak és nők fizetése között mintegy 34 százalékos eltérés tapasztalható. Senki munkája sem érhet kevesebb csak azért, mert nő, ezért a DK legkésőbb a 2018-as "kormánybuktatás" után törvényben garantálja az egyenlő bérezést és ellenőrizni fogja, hogy azt betartják-e - jelentette ki Vadai Ágnes.

A DK ennek érdekében levélben fordul a legnagyobb hazai foglalkoztatókhoz, hogy megismerjék véleményüket és megtudják, hogy hajlandóak lennének-e bevezetni az egyenlő bérezést - közölte a független képviselő.

Szerző
Témák
nők munkabér DK

Hadházy: a Tiborcz-közeli cég kapun belül van Pakson

Publikálás dátuma
2017.03.23. 13:42
FOTÓ: Népszava
Az LMP társelnöke szerint valóban előnyös beruházás a paksi bővítés, ám csupán a kormánynak és a Fideszhez közeli vállalkozásoknak, akik között akad olyan, amely már most "betegre kereshetik magukat".

Hadházy Ákos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy egy, a miniszterelnök vejével üzleti kapcsolatban álló WHB Kft. már most "kapun belül van" Pakson, saját kirendeltséget alakított ki az erőmű területén. Hozzátette: bár ez még nem korrupció, a jelenség azt mutatja, hogy a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező társaság már most bebiztosította helyét a bővítésben. 

Beszámolt arról is, hogy a beruházás informatikai központját jelentő MVM Informatika pedig az erőműtől 10 kilométerre, egy vitatható állapotú épületet bérel havi 4,5 millió forintért egy olyan társaságtól, amely korábban a fideszes képviselő, Szekszárd egykori polgármesterének, Horváth Istvánnak a tulajdonában állt. 

Az ingatlant 2009-ben, még Horváth István tulajdonlása idején vette a társaság a Gemenc Volántól 180 millió forintért, amelynek vezetője Hadházy Ákos állítása szerint jó kapcsolatban áll az egykori szekszárdi polgármesterrel. A Gemenc Volán azonnal visszabérelte a terület egy részét évi 30 millió forintért, vagyis - az LMP politikusának elmondása szerint - annak ára hat év alatt megtérült. Hadházy Ákos hozzátette: a bérletet a Gemenc Volán nemrég meghosszabbította. 

Az LMP társelnöke rámutatott: bár Horváth Istvánnak már nincs részesedése ebben a társaságban, azt vagy egy strómannak adhatta el, vagy borsos árat kérhetett a biztos bérleti szerződéssel rendelkező cégért.

Szerző

Ingyenesen adná a gyógyszereket 65 év felett az MSZP

Az MSZP vizsgálja, hogyan lehetne ingyenessé tenni a 65 év felettiek számára a háziorvosok által felírható gyógyszereket - közölte a párt elnöke egy, az MSZP, valamint több nyugdíjas szakszervezet által szervezett csütörtöki budapesti rendezvényen.

Molnár Gyula azt mondta, ennek költsége számításaik szerint "akár 20 milliárd forint alatt is maradhat", ami "alig fél stadionnyi" kiadást jelentene évente. A pártelnök szerint vannak olyan szolgáltatások, amiket alanyi jogon lehetne biztosítani kiemelt társadalmi csoportoknak, ha ennek kiadásait az állam megengedheti magának, ha azt a költségvetés elbírja. Arról beszélt, a szocialisták "kiszolgáltatottság helyett biztonságot, szegénység helyett pedig büszkeséget" kínálnak a nyugdíjasoknak. Szerinte az MSZP-nek azokat kell képviselnie, akik saját maguk nem képesek érdekeiket érvényesíteni. Azt is mondta, hogy ha a nyugdíjasok úgy érezték néha, hogy az MSZP korábban elfordult tőlük, azért elnézést kérnek.

Molnár Gyula a Nyugdíjas parlament elnevezésű rendezvényén arról beszélt, a helyi nyugdíjasszervezetekkel történő konzultációk után május végére meg akarják fogalmazni, mit várnak majd el "a 2018-as első Botka-kormánytól". Úgy látja, az MSZP-nek vissza kell térnie oda, hogy a szavazat nélküli fiatalokat, a szegényeket, a nyugdíjukból nehezen megélő időseket kell képviselje. Szerinte aljas és álságos azt mondani, hogy ma Magyarországon túl sokat költenek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra, miközben egyharmados arányukhoz képest nem kapnak kellő támogatást.     

A csütörtöki rendezvény később elfogadandó nyilatkozattervezetéből idézve azt mondta, változtatni akarnak azon, hogy felül lehessen vizsgálni a már megállapított nyugdíjjogosultságot, és azt vissza kívánják adni azoknak, akiktől "valamilyen jogi, közigazgatási technológiával" elvették.     

Elképzeléseik között szerepel a minimálnyugdíj megemelése; szerinte a jelenlegi 28.500 forintos nyugdíjat "minimum a duplájára" kellene emelni, továbbá meg kívánják vizsgálni a nyugdíjplafon kérdését is. Az MSZP elbontaná azokat az adó- és munkajogi korlátokat, melyek a nyugdíj melletti munkavállalást nehezítik - fűzte hozzá.

Pártjának az igazságos közteherviselésről szóló programját ismertetve azt mondta: annak lényege, hogy akinek több van, annak többet kell vállalnia. Hozzátette: ez azonban nem azt jelenti, hogy többletadókat akarnak fizettetni, vagy hogy a középosztályt tovább akarnák sarcolni, hanem arról van szó, hogy akinek extra kiemelkedő, kiugró jövedelme és vagyona van, az vállaljon szolidaritást a szegényekkel. A "felül lévő 4-5 százaléktól" azt kérjük, vállaljanak többet, és akkor abból lehet kompenzálni azokat, akik alul vannak - fűzte hozzá.     

Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke a rendezvény megnyitóján ugyancsak azt hangoztatta, az MSZP "igazságos Magyarországról szóló programja" arról szól, hogy "egy picit több felelősség kell fent, hogy több lehetőség legyen lent. Arról beszélt: Magyarországon meghaladta a 72 ezret azoknak a száma, akik 50 ezer forint alatti nyugdíjból kénytelenek nyomorogni, továbbá 43 ezer olyan fiatal él, aki 2011 után azért esett ki az iskolarendszerből, mert a Fidesz leszállította a tankkötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre. Utóbbiak hogy fognak dolgozni, megélni, hogyan fizetnek adót, nyugdíj-, és egészségügyi járulékot? - vetette fel. Hozzátette: ha ezt 2018 után nem tudja egy új kormány korrigálni, akkor még többen fognak nyomorogni.     

Szerinte amit a kormány a nyugdíjasokkal csinált, az gyalázat, amit pedig a 43 ezer gyerekkel, az hazaárulás, mert a fiataloktól elveszik tőlük a tudást, az iskolát, a szakmát. A nyugdíjasokhoz fordulva azt mondta: az MSZP-nek szüksége van az erejükre és a támogatásukra, egyebek mellett ahhoz, hogy az oktatásból kilökött generációt vissza tudják hozni a nyugdíjjárulék-fizetők sorába; szerinte ez lesz egy 2018 utáni baloldali kormány egyik legfontosabb feladata. 

Szerző
Témák
Molnár Gyula