Megfeddték a kritikus történészeket

Írásbeli figyelmeztetésben részesítették az '56-os Intézet négy munkatársát, Rainer M. Jánost, Sárközy Rékát, Eörsi Lászlót és Ungváry Krisztián történészeket, amiért tavaly nyilatkoztak az '56-os emlékév plakátügyével kapcsolatban. Mindezt Ungváry és Eörsi is elismerte a 444-nek, előbbi panasszal élt az eljárás ellen, de ennél többet egyikük sem mondott, mert számukra is fontosabb, hogy az osztály zavartalanul tudja folytatni a munkáját. A portál kereste Schmidt Máriát is az ügyben, ám az emlékév kormánybiztosa nem reagált. Az '56-os Intézet 2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működik, és a könyvtár főigazgatója, Tüske László rótta meg a munkatársakat, mert megsértették a nyilatkozati rendet. Ismert, a plakátbotrány tavaly ősszel robbant ki, amikor Pruck Pál családja azzal állt elő, hogy az emlékév egyik plakátján nem Dózsa László, hanem Pruck látható. Rainer M. novemberben azt állította a Facebookon, hogy Schmidték utána se jártak annak, valóban Dózsa szerepel-e a képen.

Szerző

Konténerszakértő lett Németh Szilárd

„Én kilenc négyzetméteren nőttem fel, szívesen laktam volna egy ilyenben, a szüleim is elfogadták volna. Akkor nem kellett volna annyit dolgozniuk egy 48 négyzetméteres lakásért.” – fogalmazott Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a 168 Órának adott interjúban, amikor arról kérdezték, komolyan gondolta-e, hogy a Magyarországra érkező menekülteknek jó lesz konténerben lakniuk. A liberálfasizmust is emlegető politikus, csúcsra járatva a kormányzati propagandát, azt is mondta a menekültekről: „Az EU-s bürokraták csalogatják, a Soros-csapatok bujtogatják, kiképzik, pénzelik, az embercsempészek utaztatják, megdolgozzák, busásan lenyúlják, majd ráteszik őket a lélekvesztőkre.”

Szerző

Paks - Máris beindult a mutyi-láncreakció

"Kapun belülre" került a Paksi Atomerőműben az Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatot ápoló építőipari cég, a West Bau Hungária Kft. (WHB). Méghozzá szó szerint, nemrégiben ugyanis az atomerőmű épületén belül létesített telephelyet a cég – közölte Hadházy Ákos az LMP korrupcióellenes ügyvivője a csütörtöki korrupcióinfón. Hadházy Ákos leszögezte: a telephely létesítése önmagában még nem korrupció, ám azt jelzi, hogy a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégek már most elkezdték bebiztosítani a helyüket a Paks 2 megépítésének óriási üzletében.

Paár Attila győri vállalkozó cége az évek során számos közbeszerzést nyert el, így korábban WHB volt a budapesti, Duna-parti CET generálkivitelezője, majd ők újították fel a Tüske-csarnokot és részt vettek a miniszterelnöki évértékelőknek helyet adó Várkert Bazár felújításában is. A vállalkozó akkor került reflektorfénybe, amikor átvette a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az Elios Zrt.-t. Tiborcz akkor az „őt és családját ért támadások miatt” döntött úgy, hogy eladja közbeszerzésekben érintett cégét.

Ugyanakkor nem sokkal az Elios eladása után, 2016-ban többségi tulajdonosként, pár hónapra betársult Paár Attila mellé az egyik WHB-cégbe, a WHB Ingatlan Kft.-be. Igaz, papíron nem tartott sokáig az üzlet: a múlt év végén Tiborcz továbbadta az üzletrészét a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Synergy Global nevű cégnek, amelynek, mivel off-shore cégről van szó, ismeretlen a tulajdonosa.

Hadházy Ákos elmondta: van olyan fideszes politikus, aki már most is jól járhatott a paksi beruházással. Paks 2 informatikai központja, az MVM informatika ugyanis egy olyan bérelt barakkban működik, amely évekkel ezelőtt még Horváth István volt szekszárdi polgármester egyik cégéhez, a Permitto Kft.-hez tartozott. Hadházy szerint Horváth egy meglehetősen sajátos ügylet révén jutott a telekhez: 2009-ben megvásárolta cége a területet, majd az eladó Gemenc Volán rögtön visszabérelte azt évi 30 millió forinttért, így 2015-re vissza is nyerte a vételárat. Hadházy szerint a feltűnősen sikeres társaságot Horváth István mégis eladta, s az a volt Horváth-cégekben máshol is feltűnt, "erősen strómannak tűnő" mohácsi magánszemélyhez került. Az MVM informatika tőle bérli a könnyűszerkezetes barakkokat, jelenleg az MVM informatika Zrt. címe is megegyezik a volt-Horváth cég, a Permitto Kft. címével.

Nincs szükséges még egy Polt Péterre

Egy olyan vizsgálóbírói posztot kellene felállítani, amelyik az ügyészségen belüli korrupciót vizsgálja – mondta el Hadházy Ákos lapunknak, s hozzátette: – Külön, korrupcióellenes ügyészségnek szerint csak kormányváltás esetén lenne értelme.

Ugyanerre jutottak szerdán a konzervatív Eötvös-Csoport beszélgetésén résztvevők. Ligeti Miklós a Transparency International (TI) jogi igazgatója szerint az ügyészség reformjával, azaz az ügyészek elszámoltathatóvá tételével áttörő eredményt lehetne elérni Magyarországon. A vádhatóság ugyanis mára állammá vált az államban, a legfőbb ügyésznek pedig szinte korlátlan hatalma van. Polt Péter képes arra, hogy ha akar, akkor egyedi ügyekbe beavatkozzon és nincs olyan fórum, ahol be lehetne panaszolni a legfőbb ügyészi döntést. Röviden: ha Polt nem akarja, hogy egy ügy a bíróságra kerüljön, akkor az nem kerül bíróságra. A politikai elitet érintő ügyekben ugyanis ma bevett szokás, hogy az ügyész ilyen-olyan kifogásokkal nem indít eljárást.

A beszélgetésen felszólalt Schiffer András volt képviselő is, aki korábban maga is korrupcióellenes ügyészség híve volt, ám ma már úgy látja: új, önálló szervezetnek semmi értelme. "El kellene játszani a gondolattal, hogy fog létrejönni egy ilyen szervezet. Az eddigi tapasztalatok alapján csak lenne még egy Polt Péter, ráadásul egy ilyen korrupcióellenes ügyészség állományát is az eddigi ügyészségi állományból kellene toborozni" - vetette fel.

Témák
Paks Paks 2