Előfizetés

Babos Tímea kiemeltként kezd

Publikálás dátuma
2017.03.24. 06:54
Fotó: Getty Images/Mike Ehrmann
Pauline Parmentier lesz Babos Tímea ellenfele a miami kemény pályás tenisztorna női versenyének második fordulójában, mivel a francia játékos az első körben legyőzte honfitársát, Ocean Dodint.

A világranglista 28. helyén álló Babos párosban is pályára lép majd Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán, ellenfelük egy horvát-brit duó lesz, az első körben Ajla Tomljanovic, Heather Watson kettősével mérik össze erejüket.

Szoboszlai a megmentő

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott Szoboszlai Dominik két szabadrúgásával 2–1-re legyőzte az orosz nemzeti csapatot, így életben tartotta esélyét, hogy kijusson a májusi, Horvátországban rendezendő korosztályos Európa-bajnokságra.

Danyil Prucev góljával az oroszok szerezték meg a vezetést, a magyarok viszont remekül hajráztak. Szoboszlai mindkétszer szabadrúgásból talált az ellenfél hálójába, előbb a 73., majd a 83. percben. Utóbbi az összecsapás hosszabbításának harmadik percében született, ebben a korosztályban 2x40 perces meccseket játszanak.

Szélesi Zoltán csapatának rendkívül fontos volt, hogy mindhárom pontot megszerezze tegnap, ugyanis kedden Izraeltől 1-0-s vereséget szenvedett. A kvartett másik mérkőzésén Norvégia könnyedén, 3–0-ra legyőzte Izraelt. A csoportból az első kettő jut tovább, az utolsó találkozót vasárnap játsszuk a skandinávokkal.

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Izrael 3, Magyarország 3, Oroszország 1.

Szerződés nélkül bitorolják az uszodát

Aláírt szerződés nélkül uralkodik a vizes világbajnokság központi helyszínén Hosszú Katinka, ez derült ki lapunk körkérdései során. A vb szervezőbizottsága szerdán azt az írásos tájékoztatást adta, hogy nem illetékes szerződéskötésre a Duna Aréna vízfelületeinek bérbeadása ügyében, a Nemzeti Sportközpontokat irányító Dala Tamás csütörtökön fenntartotta azt az álláspontját, hogy az aréna üzemeltetése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatásköre. Az MNV-től azonban ismételt érdeklődésünkre újabb e-mail címet kaptunk, ahova elküldhetjük kérdésünket arról, van-e Hosszúéknak szerződésük.

Eközben újabb 1,3 milliárd forintot írhatunk a vb költségvetéséhez, ebből 1 milliárd forint színtiszta drágulás. A Batthyány térnél épülő óriástoronyra egy új szerződés keretében még 1 milliárd forintot kell rákölteni.

A házaspár tehát érvényes bérleti szerződés nélkül tekinti sajátjának az új aréna medencéit, kényszeríti a műugró-medencébe a Darnyi Tamás Úszóiskola növendékeit, és tiltja ki Széles Sándor edzőt, aki az Iron Aquatics (Hosszú klubja) versenyzőjét, Kalaus Valtert készíti (készítené) fel a veterán vb-re. Ezzel kapcsolatban Tusup megjelentetett egy közleményt a Facebook-oldalán, amelyben azt írta: nem tiltottak ki senkit, de a versenyzőik csak saját klubjuk alkalmazásában álló trénerekkel dolgozhatnak együtt. Kalaus maradhat az uszodában, ha a Hosszú-klánhoz tartozó szakemberrel dolgozik együtt.

Fürjes Balázs mindennel elégedett
Fürjes Balázs mindennel elégedett, az egyes kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy időben bezárnak három fővárosi uszodát a sportolók és az úszni szerető lakosság pedig három hónapra hoppon marad. Fürjes lapunk ismételt megkeresésére az alábbi írásos választ küldte: „A budapesti vizes világbajnokság az eddigi legnagyobb sportesemény a főváros eddigi történetében. Rendkívüli vállalás volt ez Budapest részéről, két évbe kellett sűríteni minden feladatot, nem lehetett hét évre elnyújtani, mint másoknak. Ez jár kellemetlenségekkel, de megéri. Jelentősen bővül és teljesen megújul a budapesti vízfelület. Új uszodák épülnek, fejújításra réges-rég megérett régieket tudunk újjávarázsolni.
Ha egy példával élhetek, ez olyan, mint amikor egy család felújítja a lakását. Az építkezés, a költözés óhatatlanul kellemetlenségekkel jár, ám ezeket a hosszabb távon jelentkező előnyökért érdemes elviselni, hogy utána a család – az uszodák esetében az egész főváros – közösen örülhessen az eredménynek.
Mi a magunk részéről, az elvégzett munkánkért nem várunk ezért semmilyen elismerést, de szégyellnünk sem kell magunkat. Az uszodák felújításával Budapest régi adósságait törlesztjük, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy régóta fennálló hiányokat pótlunk, gyorsított tempóban. A világbajnokságnak köszönhető, hogy végre-valahára felújítják a Komjádit, a Császárt, a Hajós-Széchy uszodát, hogy bővül a BVSC, hogy felépült a Duna Aréna. VB nélkül ezek csak később, töredékesen valósultak volna meg.
Mindenkinek köszönjük, hogy elviseli a munkákkal járó kellemetlenségeket és reméljük, hogy a világbajnokság után minden használó örömmel veszi birtokba a megújított, korszerű vízfelületeket.”

Szerettük volna megkérdezni Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, meddig tűri a szervezet Hosszúék ámokfutását. A vezetőt telefonon nem értük el, sms-ben kérte kérdésünket, melyre azonban nem válaszolt. Ebben a helyzetben a szövetségi hallgatás megengedhetetlen, amíg a MÚSZ nem lép fel nagyon határozottan, addig Hosszú Katinkáék bármit megtehetnek. Ez nagyon rossz a sportágnak, és ebbe belebukhat a hallgatag szövetségi elnök is.

Tovább drágul a vizes vb
Az uniós közbeszerzési értesítő tájékoztatása szerint Batthyány térnél megtartandó óriástoronyugrás versenyszámhoz épülő óriástorony menet közben annyira megdrágult, hogy kénytelen voltak új közbeszerzést kiírni – írja az Index. A közbeszerzés nyertese mindkét esetben a West Hungária Bau Kft. volt, ami Tiborcz István – a miniszterelnök veje – üzlettársának a cége.
A torony eredetileg 1,3 milliárd forintra becsült költsége, most 3 milliárdnál tart. A torony teljes költsége még ennél is magasabb valamivel, mivel a tervezésére, illetve a projektmenedzsment/műszaki ellenőri feladatokra is kötöttek még egy-egy szerződést. Előbbit az Óbuda Group két tagja végzi 130 millióért, utóbbit a Főber végzi 58,9 millió forintért.
Az óriástoronyra kötött új szerződés mellett újabb költségtétel is megjelent, a vb kapcsán elvégzett margitszigeti beruházások második ütemét jelentő „kertépítészeti fejlesztések” feladatát az OPUS Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft. végezheti el 297,5 millióért.