Előfizetés

Tovább működhet a tao-rendszer

Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao), Brüsszelben pénteken engedélyezték a folytatást - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, a sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer "jó és hasznos", új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek. Szólt arról is, hogy a tao-t sok támadás érte, törvényességét és eredményességét azonban Brüsszel is elismerte.

Az államtitkár közölte, a kultúra területén - a költségvetés és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) után - a harmadik legfontosabb támogatási formává nőtte ki magát a tao. 2014-ben 18 milliárd forint támogatás folyt be a rendszerből, 2015-ben pedig már több mint 22 milliárd forint - ismertette a számokat Rétvári Bence.

Sárfalvi Péter, az Emmi nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az európai unió döntésének köszönhetően újabb hat évre biztosított az utánpótlás-nevelés, a létesítményfejlesztés és a szabadidősport támogatása. Az öt látvány-csapatsportág - labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong - esetében 2011-hez képest 2016-ra 172 százalékra, azaz mintegy 155 ezer emberrel nőtt a sportolók száma - mondta el a helyettes-államtitkár.

Az MTA Lukácsról: korszakos hatású filozófus

A törvényszék azután kérte ki az Akadémia véleményét, hogy a Jobbik bírósági úton akarta elérni, hogy a Lukács György Alapítvány ne viselhesse a marxista filozófus nevét.

"Lukács György nem politikusi, hanem kiemelkedő tudományos teljesítménye révén juthatott befolyáshoz és nem vezető szerephez a kommunista önkényuralmi rendszerben. Ez a befolyás egyes időszakokban a kommunista rendszer legitimitását erősítette, más időszakokban delegitimálását segítette elő. Lukács György életműve a magyar filozófiatörténet messze kimagasló teljesítménye, amely korszakos hatást gyakorolt a 20. század egyetemes eszmetörténetére. Mind hazai, mind nemzetközi tekintetben elkerülhetetlenül szükséges Lukács György szellemi örökségének ápolása és elemzése.

Az ennek ösztönzésére és támogatására hivatott alapítvány megnevezése értelmét veszti, ha ezen vállalt feladatot a megjelölésből kiiktatják. Az ennek ösztönzésére és támogatására hivatott alapítvány tevékenysége értelmét veszti, ha Lukács nevét az Alapítvány megnevezéséből kihagyják" - írta a Fővárosi Törvényszék megkeresésére válaszlevelében Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kiegészítve egyben az MTA Lukácsról írt korábbi állásfoglalását.

A törvényszék azután kérte ki az Akadémia véleményét, hogy a Jobbik bírósági úton akarta elérni, hogy a Lukács György Alapítvány ne viselhesse a marxista filozófus nevét. A törvényszék március 14-én kelt végzésében, amely most került lapunk birtokába, elfogadta az Akadémia érvelését, tehát az alapítványnak nem kell megváltoztatnia a nevét. Sem az akadémiai kiegészítés, sem a törvényszéki végzés nem érinti természetesen a filozófus Budapesten, a XIII. kerületi Szent István Parkban még álló szobrát, amelyet ugyancsak a Jobbik javaslatára március 31-ig akar elszállíttatni onnan a Fővárosi Közgyűlés, és nem érinti a tudós egykori lakásában, a Belgrád rakparton működő Lukács Archívum sorsát sem, amelynek további működésére mindeddig nem sikerült megoldást találni.

A Belgrád rakparti könyvtár, kézirattár és kutatóhely megmentésére megalakult Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) április 27-29-én háromnapos nemzetközi tudományos konferenciát szervez Budapesten, ahol a marxista filozófus életművéről tartanak előadásokat nemzetközi hírű tudósok.

Kancellár alázta a dolgozókat - Javulhat a helyzet a Petőben

Előrelépés a Pető intézet ügyében, folytatjuk a küzdelmet - jelenti a közösségi portálon a Párbeszéd társelnöke Szabó Tímea. A politikus, aki kiemelt figyelmet fordít az egészségügy helyzetére, a múlt héten "lármázta fel" a közvéleményt: baj van,  folytatódik a konduktorok megalázása, a sérült csecsemők, gyerekek és felnőttek totális cserbenhagyása a Pető intézet kormány-közeli vezetésében. 

 Az elmúlt héten 10 konduktor kényszerült arra, hogy elhagyja a Petőt, mert nem voltak hajlandóak aláírni a megalázó új szerződésüket, ami semmibe veszi 30-40 év munkáját, és ellehetetleníti sérült, kerekesszékes emberek életét - írta akkor Szabó Tímea, aki most kedvező fejleményekről számolt be a Facebook-on: 

Előrelépés a Pető intézet ügyében, folytatjuk a küzdelmet!
Tegnap Lázár János végre elnézést kért, amiért a Pető kancellárja megalázta a felnőtt ambulancia és nemzetközi intézet konduktorait, és átsorolta őket egy alacsonyabb fizetéssel és több munkával járó bértáblába, ami után a konduktorok elmenni kényszerültek, a sérült gyerekek és felnőttek pedig ellátás nélkül maradnak. Lázár megígérte, hogy ezt a hibát most korrigálni fogják.

Ahhoz képest, hogy Mihályi Máté kancellár és Balog Zoltán minisztériuma ebben eddig kizárólag lekezelően és a valóságot letagadva volt hajlandó nyilatkozni, ez egy komoly előrelépés. Persze  folytatjuk a küzdelmet egészen addig, amíg papíron is biztosítva van az, hogy a Pető vezetése nem tesz különbséget ugyanazt a munkát végző konduktorok között, és nem teszik a földdel egyenlővé a 2 világhírű programot és a Pető-módszert. A Párbeszéd segítségével tegnap a konduktorok az ombudsmanhoz fordultak, hogy az alapvető jogok biztosa is mondja ki a jogsértést. Azután, hogy a héten a védőnők ügyében hasonló megállapításra jutott az ombudsman, a helyzet reménykeltő.