Az izraeli államelnök elutasította Olmert kegyelmi kérvényét

Reuven Rivlin izraeli államelnök elutasította a korrupcióért elítélt és börtönben ülő Ehud Olmert volt miniszterelnök kegyelmi kérvényét - jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati rádió. Rivlin indoklásában leszögezte, hogy a kérvényben felsorolt érveket ismerte a bíróság, amikor meghozta ítéletét Olmert ellen. Közleménye szerint mivel az elnöki intézmény nem a bíróság elleni fellebbezést szolgálja, nem látta helyesnek, hogy teljesítse a kérést.

Ehud Olmert az elnöki döntéstől függetlenül három hónap múlva kérvényezheti büntetése utolsó harmadának elengedését. Rivlin kijelentette, hogy ha az erről döntő bizottság szabadon engedi a volt kormányfőt, akkor kész utólag kegyelemben részesíteni, és ezzel mentesíteni a harmadolással elengedett elítéltekre vonatkozó korlátozások alól.

Az izraeli igazságügy-minisztérium kegyelmi bizottsága nem javasolta Rivlinnek Olmert beadványának elfogadását, noha Ajelet Saked miniszter a volt miniszterelnök számára kedvező döntést szorgalmazott az izraeli társadalomnak tett szolgálatával elért érdemei elismeréseként. Olmert tavaly februárban kezdte meg a megvesztegetésért, csalárd előnyszerzésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért rá mért, összesen huszonhét hónapos börtönbüntetésének letöltését, és eddig tizenhárom hónapot töltött rács mögött.

A büntetése utolsó harmadának elengedéséről döntő bizottság először júniusban hallgatja meg Ehud Olmertet, akinek a kedvező elbíráláshoz vállalnia kell a részvételt egy rehabilitációs programon. A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegetés céljával pénzösszegeket fogadott el, de büntetését ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság másfél évre mérsékelte.

Egy másik, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt folytatott eljárásban Olmert vádalkut kötött az ügyészséggel. Elismerte vétkességét, és hat hónapnyi szabadságvesztést szabtak ki rá, amelyet másik büntetésével egyidejűleg kellett volna leülnie, de a bíróság a vádalkut módosította, és hozzáadott még egy hónapot előző büntetéséhez.
Tavaly szeptemberben végül újabb nyolc hónap börtönt kapott egy másik büntetőügyben azért, mert készpénzt fogadott el politikai előnyökért cserébe Morris Talansky amerikai üzletembertől, amikor 1993 és 2003 között Jeruzsálem polgármestere volt.

Szerző
2017.03.27 18:18

Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:26
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sérültek állapota válságos, de stabil. Egy 52 éves nőt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban péntek hajnalban – írja az MTI. A tragédia New York város Queens negyedében történt, abban a kerületben, ahol többnyire ázsiaiak élnek. A csecsemőotthonban kilenc újszülött volt, a szülőkkel együtt. A rendőrséget hajnalban riasztották a gyermeksírásra ébredő szomszédok. A kiérkező rendőrök három megkéselt újszülöttet és két felnőtt sérültet találtak. A CNN azt írja, a felnőttek közül egy férfi az egyik csecsemő édesapja, míg egy nő az otthonban dolgozik. A feltételezett elkövető a padlón feküdt, eszméletlen állapotban, de újraélesztették. Személyazonosságát a rendőrség nem hozta nyilvánosságra, de a CNN szerint egy 52 éves nőről van szó, aki szintén az otthonban dolgozik.       Valamennyi sérültet kórházba szállították, állapotuk az orvosi jelentés szerint válságos, de stabil, várhatóan mindannyian túlélik a késelést. Juanita Holmes, a rendőrség munkatársa közölte: a bűncselekmény helyszínén két kést találtak. Elmondta azt is, hogy a csecsemőotthon létéről a rendőrségnek nem volt tudomása. A CBS televízió tudósítása szerint elképzelhető, hogy az otthonnak nem volt működési engedélye. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a marylandi Aberdeen rendőrsége is. Jeffrey Gahler seriff bejelentette: elmebeteg volt az a nő, aki a csütörtökön egy raktár mellett három embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A 26 éves Snochia Moseleyt mentális betegséggel kezelték – mondta a seriff.  
2018.09.21 19:26
Frissítve: 2018.09.21 19:26

Kővel törték be a gdanski zsinagóga ablakát

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:40
Az ablakot már beüvegezték
Fotó: AFP/ Michal Fludra
A feltételezett elkövetőt a köztéri biztonsági kamera felvétele alapján őrizetbe vették.
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte – írja az MTI. Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében. A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek, senki sem sérült meg. Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él. Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, „mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, „ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”. Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. „Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (...), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett. Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is. A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.
Szerző
2018.09.21 17:40
Frissítve: 2018.09.21 17:40