Nem kispálya - 100 kilogrammos aranyérmét loptak a múzeumból

Elloptak egy világhírű, 100 kilogramm súlyú színarany érmét a berlini Bode Múzeumból hétfőre virradóra. A műkincstolvajok a múzeum mellett húzódó vasúti hídról másztak be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül. Behatoltak a múzeum érmegyűjteményének büszkeségeit bemutató terembe, és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, egy 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével.

A kanadai állami pénzverdében (Royal Canadian Mint) 2007-ben készült érme a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb aranyérméje volt. 

Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany. Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében. A juharlevél motívumot azért használják, mert Kanada nemzeti jelképe.

A tolvajok csak a hatalmas érmét vitték magukkal. A berlini rendőrség műkincsrablások feltárására szakosodott nyomozói még nem tudják, hogy miként cipelték el, egyelőre csak a létrát találták meg a városi gyorsvasút (S-Bahn) sínjei között. A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár, az arany világpiaci árfolyama alapján piaci értéke meghaladja a 3,7 millió eurót (1,1 milliárd forint). A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

Az érme intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe, 2010-ben állították ki a Bode Múzeumban. A múzeum az érmegyűjteménye mellett főleg szoborgyűjteményéről híres, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő Múzeumsziget része.Szerző

Az izraeli államelnök elutasította Olmert kegyelmi kérvényét

Reuven Rivlin izraeli államelnök elutasította a korrupcióért elítélt és börtönben ülő Ehud Olmert volt miniszterelnök kegyelmi kérvényét - jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati rádió. Rivlin indoklásában leszögezte, hogy a kérvényben felsorolt érveket ismerte a bíróság, amikor meghozta ítéletét Olmert ellen. Közleménye szerint mivel az elnöki intézmény nem a bíróság elleni fellebbezést szolgálja, nem látta helyesnek, hogy teljesítse a kérést.

Ehud Olmert az elnöki döntéstől függetlenül három hónap múlva kérvényezheti büntetése utolsó harmadának elengedését. Rivlin kijelentette, hogy ha az erről döntő bizottság szabadon engedi a volt kormányfőt, akkor kész utólag kegyelemben részesíteni, és ezzel mentesíteni a harmadolással elengedett elítéltekre vonatkozó korlátozások alól.

Az izraeli igazságügy-minisztérium kegyelmi bizottsága nem javasolta Rivlinnek Olmert beadványának elfogadását, noha Ajelet Saked miniszter a volt miniszterelnök számára kedvező döntést szorgalmazott az izraeli társadalomnak tett szolgálatával elért érdemei elismeréseként. Olmert tavaly februárban kezdte meg a megvesztegetésért, csalárd előnyszerzésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért rá mért, összesen huszonhét hónapos börtönbüntetésének letöltését, és eddig tizenhárom hónapot töltött rács mögött.

A büntetése utolsó harmadának elengedéséről döntő bizottság először júniusban hallgatja meg Ehud Olmertet, akinek a kedvező elbíráláshoz vállalnia kell a részvételt egy rehabilitációs programon. A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegetés céljával pénzösszegeket fogadott el, de büntetését ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság másfél évre mérsékelte.

Egy másik, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt folytatott eljárásban Olmert vádalkut kötött az ügyészséggel. Elismerte vétkességét, és hat hónapnyi szabadságvesztést szabtak ki rá, amelyet másik büntetésével egyidejűleg kellett volna leülnie, de a bíróság a vádalkut módosította, és hozzáadott még egy hónapot előző büntetéséhez.
Tavaly szeptemberben végül újabb nyolc hónap börtönt kapott egy másik büntetőügyben azért, mert készpénzt fogadott el politikai előnyökért cserébe Morris Talansky amerikai üzletembertől, amikor 1993 és 2003 között Jeruzsálem polgármestere volt.

Szerző

Börtönbe megy Navalnij

Publikálás dátuma
2017.03.27. 17:22
FORRÁS: NAVALNY TWITTER OLDALA
Tizenöt nap börtönbüntetésre ítélték hétfőn Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt (képünkön), amiért ellenállt a rendőrségi intézkedésnek az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes tüntetésen. A vasárnapi demonstráció apropója az volt, hogy a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány – amelyet Navalnij vezet – március elején 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg az orosz kormányfőt, Dmitrij Medvegyevet.

A 40 éves ellenzékit – aki indulna a 2018-as elnökválasztáson, ám egy korábbi ítélet miatt ezt aligha teheti meg – a moszkvai bíróság a börtönbüntetés mellett 20 ezer rubel (kb. 100 ezer forint) megfizetésére kötelezte a korábban betiltott tüntetés megszervezéséért. Az EU és az amerikai külügy is arra kérte hétfőn Moszkvát, hogy engedje szabadon a mintegy félezer őrizetbe vett tüntetőt, ám a Kreml elutasította a kérést. Az orosz vezetés provokációnak minősítette a tüntetést, amelyen az elnöki szóvivő szerint sokan pénzért vettek részt.

Vasárnap több oroszországi városban rendeztek demonstrációt, a szervezők szerint összesen százezer ember tiltakozott a kormány ellen, ebből több tízezren vonultak fel az orosz fővárosban. A vasárnapi volt az elmúlt öt év legnagyobb ellenzéki megmozdulása. Legutóbb a 2011-ben és 2012-ben szervezett, parlamenti választási csalások elleni tiltakozásokon voltak ennyien.

Szerző
Frissítve: 2017.03.27. 21:31