Előfizetés

Játéklehetőségre várva

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.03.29. 07:50
Bognár István egyelőre nem nagyon rúgott labdába a Ferencváros mezében FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ferencvárosi szempontból szakvélemények szerint is a téli átigazolási szezon egyik nagy nyereségeként igazolt a Diósgyőrből a zöld-fehérekhez Bognár István, aki egyelőre annak ellenére is csupán néhány percet játszhatott a bajnok és kupagyőztes fővárosiak mérkőzésein, hogy a felkészülési időszakban pozitív vélemények hangoztak el vele kapcsolatban. A 25 éves támadó középpályás és csapata most a játékos volt klubja ellen készül, a Magyar Kupa negyeddöntőjében ugyanis ma este FTC-DVTK összecsapást is rendeznek.

- Nem a DVTK neveltje, korábban mégis éveket töltött el a borsodi csapat játékosaként. Különlegesebbé teszi a mai kupameccset az, hogy volt csapata ellen készül?

- Két, két és fél évet töltöttem Diósgyőrben, ami egy labdarúgó életében azért számottevő idő. Nyilván furcsa érzés lesz a volt játékostársaimat, barátaimat ellenfélként üdvözölni, arra viszont nem számítok, hogy a szurkolók részéről bármilyen atrocitás érne. A kupamérkőzéssel kapcsolatban egyelőre csak az foglalkoztat, hogy játszhassak és nyerjünk.

- Az előző játéknapon a Honvéd ellen hazai környezetben kaptak gólt, a visszavágón viszont nem volt veszélyben a továbbjutásuk.Tekintve, hogy a Diósgyőr ellen is idegenben lesz a második mérkőzés, milyen eredménnyel volna elégedett ma este?

- Számunkra minden olyan eredmény jó, amikor nem kapunk gólt és győzünk. A mérkőzés előtt bármilyen ilyen kimenetelt elfogadnék.

- A Ferencváros továbbra is a bajnoki címért harcolhat, illetve nyilván céljuk a címvédés a Magyar Kupában is. Ezzel szemben a DVTK jelenleg kiesőhelyen áll – egyértelmű esélyese a párharcnak az FTC?

- Természetesen nem tudhatjuk, hogy az edzőváltás milyen hatással lesz a Diósgyőrre, de azért azt álszerénység volna állítani, hogy nem a Fradi a párharc esélyese. Mindenképpen mi vagyunk az esélyesek, s ehhez méltóan kell már az első meccsen is játszanunk.

- Sokat dolgoztak a válogatottak szereplése miatt beiktatott bajnoki szünetben?

- Eleinte intenzív munkát végeztünk, amolyan minialapozást tartottunk. Később némi pihenőt is kaptunk: két szabad napunk is volt az utóbbi héten. Összességében kemény edzésekkel készültünk, de jutott idő a felfrissülésre, a regenerálódásra is.

- Úgy tudjuk, a rövid pauza idején vezetőedzőként is kipróbálta magát.

- A Ferencváros a klub szponzorainak a bajnoki szünetben az idén másodszorra szervezett barátságos mérkőzést, amelyen mivel tavaly még nem voltam a Fradi játékosa, először vehettem részt. Örülök, hogy ott lehettem ezen a remek hangulatú eseményen, érdekes tapasztalat volt. Külön öröm számomra, hogy a Botka Endre által felkészített együttessel szemben az én csapatom nyert.

- Mielőtt ismét pihenőre vonult volna a magyar foci, a téli edzőmeccsek után újra pályára léphetett a Ferencvárosban, ám csupán kétszer néhány percet kapott Thomas Doll vezetőedzőtől. Miként viseli ezt az időszakot?

- Szerintem nincs olyan játékos, aki vidáman fogná fel a hasonló helyzetet, így természetesen én sem vagyok boldog. Szeretnék többet játszani, s úgy érzem, hogy mindent megteszek azért, hogy lehetőséget kapjak. Edzést nemigen hagytam még ki, mióta csatlakoztam, a tréningeken pedig mindig maximálisan odateszem magam. Egyelőre tényleg kevés időt töltöttem a pályán, ám bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog.

- Letaglózza, vagy inkább motiválja ez az egyelőre eredménytelen harc a csapatba kerülésért?

- Tisztában vagyok vele, hogy a lelkesedésemet nem szabad elveszítenem, ezért igyekszem minden nap úgy készülni, hogy a belső motivációm nap, mint nap meglegyen a pillanatnyi helyzet ellenére is. Nyilván nem tudom azt mondani, hogy ez az állapot feltétlenül kellemes. Rossz érzés, hogy nem játszhatok hétről hétre. Fontos, hogy meglegyen a belső motivációm, mert a nélkül elég nehéz lenne ez a szituáció. A helyzet nem különösebben szívderítő, így próbálom magamat doppingolni, motiválni, hogy mielőbb ki tudjak jönni ebből az időszakból.

- Nehéz lehet megtartani a motivációját...

- Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz ez mindig így. Változnak a dolgok. A fociban egyik pillanatról a másikra változhat bármi, ezt szem előtt tartva pedig mindig, minden helyzetben igyekszem a tőlem telhető legtöbbet nyújtani.

- A szünetben elvégzett munka és visszajelzések alapján mit gondol, Ön is fog játszani a volt csapata elleni Magyar Kupa-meccsen?

- Bízom benne, hogy igen, s úgy érzem, hogy lesz lehetőségem. Én mindenképpen úgy készülök, hogy pályára léphetek a Diósgyőr ellen.

Júniustól nőhet a reklámadó

A százmillió forint feletti árbevétel után a január 1. és május 31. közötti időszakra visszamenőleg a jelenlegi 5,3 százalék helyett nulla százalékos reklámadó lesz érvényes, ezt követően viszont a reklámokból élőket sújtó sarc az adóalap 9 százalékára emelkedik - derül ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap benyújtott törvénymódosító javaslatából. 

Azoknak az érintett vállalkozásoknak, amelyek reklámból származó árbevétele nem éri el a százmilliót, nem kell reklámadót fizetniük. A tárca a változtatásokkal a kisvállalkozókat védenék. Mint írják, az Európai Bizottság tavaly november 4-i határozata szerint a reklámadó több ponton sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A brüsszeli testület kifogásolta a sávosan progresszív mértékrendszerű adóztatást és a százmillió alatti árbevételű cégek kivételét is. A magyar kormány a brüsszeli döntést megtámadta és jogorvoslatot kért az Európai Bíróságtól. Szavaik szerint, ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, az érintettek a már megfizetett reklámadót a visszatérítés szabályai szerint igényelhetik. A korábbi adóévekre bevallott, de meg nem fizetett adót se kell megfizetni. A javaslat kiveszi az érintett körből a saját célú reklámokat.

Véget ér a Trump-hatás

Izgalmas hetek jöhetnek a globális tőkepiacokon Donald Trump egészségügyi reformcsomagjának kínos, múlt pénteki „bukása” miatt. 

A tavaly novemberben megválasztott amerikai elnök már a kampányában számos alkalommal kitért arra, hogy elődjének, Barack Obamának csomagját, amilyen gyorsan csak lehet felülírja. Nos, ez azóta várat magára, sőt múlt pénteken a Kongresszus elé benyújtott terveket kénytelen kelletlen visszavonták. Ezt a fiaskót annyira kínosnak értékelte a piac, hogy a dollár árfolyama csaknem négy hónapos mélypontra gyengült az euróval szemben.

A korábban 1,077 euró/dollár körüli mozgó jegyzés kedden 1,086-as szinten is járt. A piacnak nem is az egészségügyi reformok miatt fáj igazán a feje – nyilatkozták lapunknak piaci szereplők. A befektetők már a következő „körre” figyelnek, azaz arra, hogy miként sikerül az új elnöknek az adócsökkentési terveit a Kongresszuson átvinnie. Komoly kétségek vannak arra vonatkozóan is, hogy ha az egészségügyi módosításokat sem sikerül törvénybe iktatni, akkor az adóügyben „elhasal” a Trump-adminisztráció. A novemberben tapasztalt nagy lelkesedés lassan-lassan elmúlik a piacról – mondta a Népszavának egy elemző.