Előfizetés

Zenekari árokásás

Egy esztendeje a Berlini Filharmonikusok koncertjén Yo-Yo Ma, a világ ma leghíresebb csellistája, miután eljátszotta Dvorak csellóversenyét, beült a Daniel Barenboim vezényelte zenekarba. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el, hogy a világsztár a harmadik pultban csellózik a legteljesebb muzsikusi alázattal.

A zenekar sehol nem demokratikus intézmény. A zenészek álomegyüttesénél, a Berlini Filharmonikusoknál azonban a tagok is szavaznak arról, hogy kit engednek maguk közé, majd kit marasztalnak soraikban és kit vállalnak vezetőjükként.

A rendszerváltás után, az MDF vezette kormányzás idején az akkor még Állami Hangversenyzenekar nevű együttest MDF-, a Budapesti Fesztiválzenekart SZDSZ-zenekarként emlegették Magyarországon. A hazai közélet meglelte a nemzeti és liberális hangjegyeket.

Kocsis Zoltán nehéz ember volt. 1997-es orkánszerű érkezése után az ÁHZ-ból Nemzeti Filharmonikusokká átnevezett zenekar tagjainak függöny mögötti meghallgatásától, "vizsgáztatásától" volt hangos a kulturális közbeszéd. Kocsis Zoltán nem törekedett szimpátiára, nem akart kedves lenni, de tudta, hogyan válhat az együttes a legkiválóbbak egyikévé. Maximalizmusával húsz év alatt elismerten a Bartókot a világon legjobban játszó, a legrangosabb színpadokon, a legrangosabb hangversenysorozatokban fellépő zenekarrá tette a Nemzeti Filharmonikusokat, amellyel kapcsolatban nem merült fel többé, hogy kormányzenekar lenne.

Kocsis Zoltán tavaly novemberi halálával – ahogy Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok volt főigazgatója fogalmazott – árvák lettünk. Egy utódjelölt volt - nem azok közül, akik még Kocsis Zoltán életében jelentkeztek a leendő özvegy táncbavitelére -, aki újabb fényes korszakra jelentett garanciát, és a hazai és a nemzetközi szakmai közvélemény, illetve a tagok egyetértésével lehetett volna a legtökéletesebb, sokak meggyőződése szerint az egyetlen méltó választás a zenekar élére. Eötvös Péter világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, aki már akkor is 73. évében járt, átgondoltan mondott igent a felkérésre. Kihúzta naptárából a világ legnagyobb koncerttermeinek és operáinak meghívásait és tervezni kezdett.

Eötvös Péter zenei életművével bizonyított. Nem tett politikai nyilatkozatokat. 2002-ben Kossuth-díjjal, 2015-ben Magyar Szent István-renddel tüntette ki az Orbán-kormány. Nemzetközi tekintélyével nemcsak a legmagasabb marketing elvárásoknak, de - heteken át úgy tűnt - a döntéshozóknak, azaz a zenei végzettséggel is bíró Hoppál Péter államtitkárnak és az Emberi Erőforrás Minisztériumának is megfelelt.

Azután történt valami. A zenei élet lobbistái vagy egyes politikusok mást akartak. Nem számított már a muzsikusok véleménye, nem számított már a szakmai alkalmasság, nem számított már a nemzetközi tekintély. Nem számít a minisztériumi közleményben megfogalmazott mondatrész - “a kinevezésekkel a cél a zenekar erőteljesebb külföldi pozicionálása” - és a nagyvilágban Eötvös Péterhez képest sokkal kevésbé ismert Hamar Zsolt kinevezése közötti ellentmondás sem. Viszont hirtelen számítani kezdett Eötvös Péter kora. Nyilván két hónap alatt nagyon sokat öregedett. Mi pedig talán megtanulhatjuk, hogy vannak kormánypárti és ellenzéki zenekarok, jobboldali és baloldali zeneművek, sőt nemzeti és liberális hangjegyek.

Papp László-szobrot avattak

Publikálás dátuma
2017.03.29. 07:55
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Erdei Zsolt korábbi kiváló magyar ökölvívó áll a fővárosi Gesztenyés kertben tegnap felavatott Papp László-szobor mellett.
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Erdei megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő is ünnepi köszöntőt mondhatott. Megjegyezte, hogy Papp gyerekkorától nagy példaképe volt, s máig az maradt. „Bízom benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban” – mondta.

Kapcsolódó
Erdei Zsolt lehet az új elnök

Az Újpest és a Vasas is otthon

Elképzelhető, hogy már az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutás kérdését a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének tegnapi, mezőkövesdi találkozóján az élvonalbeli Mezőkövesd a másodosztályú Szolnok ellenében. A borsodiak egy félidő után 3-1-re vezettek, végül ilyen arányban nyertek, ezzel lépést tettek az elődöntő felé.

Az ugyanakkor a Tisza-partiak várható elvérzése esetén is kijelenthető, hogy a legjobb négy között is lesz alacsonyabb osztályú klub a kupában, hiszen a további három mai párharc közül a legkorábban a harmadik ligás Budafok fogadja az NB II-es Sopront. A budafokiak legutóbb az Érdet ejtették ki, előzőleg azonban az OTP Bank Ligában listavezető Videotont, így nem zárható ki, hogy folytatni tudják várakozáson felüli szereplésüket.

Így tenne az a Vasas is, amely játékosai a remek őszi menetelés után a tavaszi idényben lejátszott bajnoki mérkőzéseken elmaradtak a korábbi teljesítménytől. Az angyalföldiek az Újpest ellen lépnek pályára szerdán – abban a stadionban, ahol a Fáy utcai stadionépítési munkálatok miatt a Vasas játssza hazai mérkőzéseit. „Vagyunk azon a szinten, hogy bárkit is kaptunk volna, legalább 50 százalék az esélyünk a továbbjutásra. Ez egy kiélezett párharc lesz, bízom abban, hogy mi jövünk ki belőle jobban” – nyilatkozta Korcsmár Zsolt a vasasfc.hu-nak. Optimizmusból természetesen a másik oldalon sincs hiány. – Nagy álmunk, hogy újra döntőt játszhassunk. A Vasas elleni párharc a következő állomás ahhoz, hogy ismét a végső meccsig menetelhessünk. Nincs más opció, túl kell lépnünk rajtuk – idézte Balogh Balázst a lila-fehérek honlapja.

A Ferencváros ellen készülő DVTK-t ma először dirigálja vezetőedzőként Bódog Tamás. Az új szakvezető szerint a válogatott szünetben taktikailag és védekezésben is előrelépett a Diósgyőr, amely a szakember szerint támadásban ötletesebb, egységesebb. Kérdés, mindez mire lesz elég az Üllői úton.

A negyeddöntők menetrendje. Kedden játszották: Mezőkövesd–Szolnok 3-1. A mai program: Budafok (NB III)–Sopron (NB II) 16.00 (Budafoki MTE sporttelep), FTC-DVTK 19.00 (Groupama Aréna), Újpest–Vasas 20.00 (Szusza Ferenc Stadion, Tv.: M4 Sport). A visszavágókat egy hét múlva rendezik.