Előfizetés

Pedofilgyanú - Már nem nyomoznak a baranyai pap ellen

Megszüntette a rendőrség szerdán a Pécsi Egyházmegye egyik papjával szemben, kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást - erősítette meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK) a hvg.hu értesülését.

Az ügyről Udvardy György pécsi megyés püspök múlt hétfőn kiadott közleményében azt írta: az egyházmegye papja "súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját".

"Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és (...) minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem" - tette hozzá akkor a főpásztor. Korábban közölte azt is, hogy a pap bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént.

Udvardy György a gyanú tárgyát képező cselekmény részleteit nem ismertető korábbi kommünikéjében arról is beszámolt, hogy azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és iskolai osztályai, ahol az érintett pap tanított, tájékoztatást kaptak. A BMRFK közölte: a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást szerdán megszüntette.

"A nyomozásban beszerzett tanúvallomások szerint a férfi cselekedetével az akkor még kiskorúak testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését nem veszélyeztette. A nyomozás során más bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem merült fel" - írták.

Korábban a Szabad Pécs nevű Facebook-oldalon írták, hogy egy Pécsen tanuló gimnazista fiúval folytatott tiltott kapcsolat miatt adta vissza a reverendát egy pap.

Kínos! Így magyarázza ittas vezetését a fideszes polgármester

Publikálás dátuma
2017.03.29. 21:06
Forrás: Facebook/Ruzsics Ferenc
Ruzsics Ferenc, Keszthely fideszes polgármesterét március 19-én vasárnap közúti ellenőrzés miatt állították meg a rendőrök. A szonda pozitív eredményt mutatott, ezért bevitték a rendőrkapitányságra, ahol az újabb ellenőrzésen a légalkoholszintje 0,35 mg/liter eredményt mutatott. A politikus jogosítványát bevonták - írja a keszthelyi helyi tévé honlapján. A polgármester azzal magyarázta ittas vezetését, hogy egy gyógyszer miatt a szervezete lassabban bontja le az alkoholt.

A politikus saját bevallása szerint előző este kilenc órakor fogyasztott utoljára alkoholt, előtte egy felest és négy doboz sört ivott. Másnap fél tízkor azzal a tudattal szállt autóba, hogy a szervezetéből teljesen kiürült az alkohol, "a mérési eredmények viszont nem ezt mutatták" - jegyezte meg. "Sajnos akkor még nem voltam azzal tisztában, hogy egy évek óta rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatásaként bekövetkezett egészségkárosodásom miatt a szervezetem az alkoholt sokkal lassabb ütemben tudja lebontani, mint azt egy egészséges teszi. Cselekedetem nem volt szándékos" - magyarázta a helyzetet Ruzsics, aki tettéért mindenkitől elnézést kér, akinek csalódást okozott. 

A keszthelyi önkormányzat egyik neve elhallgatását kérő tagja szerint Ruzsics igazoltatása a helyi fideszes belviszály eredménye. Az Index úgy tudja, hogy a Fidesz vezetése "kilövési engedélyt adott" Ruzsicsra, akit le akarnak építeni, mert már nem vele szeretnének a 2019-es önkormányzati választásoknak nekivágni. A portál megjegyzi, hogy informátoruk szerint a fideszes többségű képviselő-testület szavazott már a polgármester ellen, éppen akkor, amikor a jogkörei megnyirbálásáról döntöttek. 

Törvénytelen a Hóman Bálint Alapítvány

Publikálás dátuma
2017.03.29. 20:44
Forrás: Facebook/Hóman Bálint Alapítvány
Az Akadémia után a bíróság is megállapította, hogy a Hóman Bálint Alapítvány elnevezése jogszabályba ütközik. 

Mivel az alapítvány nem változtatta meg a nevét, a székesfehérvári cégbíróság jogerős határozatban elutasította a kérelmét, amelyben személyi változások átvezetését kérte. Így nemcsak a szervezet elnevezése, de a működése is törvénysértővé vált – közölte az eljárást kezdeményező Tett és Védelem Alapítvány.