A gázkonvektort kivették a programból

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kivette a június 6. reggel 8-tól induló országos kazáncsereprogram támogatható köréből a gázkonvektort – deríthető ki a szaktárca közleménye nyomán.

Így a változatlanul 3,5 milliárd forint keretösszegű pályázat immáron csak a kondenzációs kazán beszerelését támogatja a meglévő, elavult fűtőberendezés helyére. Erre, illetve esetleges járulékos beruházásokra – hőleadók, csövek, egyedi kémény, melegvízellátás, vezérlés felújítására – az állam a pályázati nyertesek elismert számláinak 40 százalékát fizeti ki utólag. Az így átutalt összeg lakásonként nem haladhatja meg a 700 ezer forintot. Pályázatot feladni kizárólag az erre szolgáló futeskorszerusites2017.nfsi.hu címen lehet, ügyfélkapus adatokkal.

Egyszersmind viszont azt ígérik, hogy júliustól a gázkonvekotorok is sorra kerülnek. Erre további másfélmilliárd forintos keretet helyeznek kilátásba, mégpedig 60 százalékra emelt támogatási aránnyal. A pontos részleteket májusra ígérik.

A szaktárca március elején hirdette meg az Otthon Melege Program mostani, kifejezetten az elavult gázkészülékek cseréje vissza nem térítendő támogatását célzó kiírását. A gyors módosítás okait nem részletezték.

Erről Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta:nem rendelkezik pontos információkkal. Azt azonban leszögezte, hogy Magyarországon kiugróan elterjedt a kondenzációs kazánoknál jóval elavultabb gázkonvektorok használata. Ráadásul mindeddig tisztázatlan problémát jelent, hogy ha a júliusra ígért pályázat esetleges nyertese a készüléket éppenséggel 2018 január 1. után veszi használatba, az akkortól életbe lépő, szigorúbb szabványok miatt könnyen eleshet az állami támogatástól.

A kiírás rendszer számos furcsaságot hoz a felszínre. Lapunk egy olvasója egy komfort nélküli, fűtetlen lakás kéményfelújítási lehetőségei iránt érdeklődött a kiírónál. A kijózanító válasz szerint a program célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Mivel azonban egy fűtetlen lakás szén-dioxid-kibocsátása nulla, ott bármilyen fűtés elhelyezése csak légszennyezés-növekedéssel járna. Fűtetlen lakásokba tehát az Otthon Melege Program se hoz meleget.

2017.03.30 07:22

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38