Elszipkázzák a tévék Eszenyi színészeit

Publikálás dátuma
2017.03.30. 10:12
Fotó: Népszava
Az évad végén kilenc művész távozik a Vígszínházból, mindegyikük magasabb gázsiért fordít hátat Eszenyi alkotóműhelyének. Az RTL A mi kis falunk című sorozata három művészt is elszipkázott- írja a Bors.

Stohl András mellett – a lap szerint – még nyolc színész mondott fel idén Eszenyi Enikőnek, emellett új gazdasági vezető is érkezik. Bár a színházak életében nem ritka, hogy egy-egy évad végén vándorlásba kezdenek a művészek, ilyen tömeges felmondás ritkaságszámba megy. A miértekről a színházi szakma bennfenteseit kérdezték, akik egyhangúlag azt mondták, a szerény gázsi a távozások legfőbb oka.

– A színházvezetés – és ez értendő minden hazai teátrumra – egyszerűen nem tud versenyezni azokkal a tévés produkciókkal, amelyekből egyre több indul mostanában – mondja a Borsnak egy neve elhallgatását kérő színész.

– Jönnek a sorozatok, amelyek úgy szippantják be a művészeket, mint egy fekete lyuk. Érdekes munkát, országos ismertséget és magas gázsit kapnak, ha igent mondanak, ez pedig óriási csáberő. Stohl András esete speciális, nem sorozatba megy, ám rajta kívül távozik többek között a Válótársakban és az idei legnézettebb tévés produkcióban, A mi kis falunkban is főszerepet játszó Lengyel Tamás, és megy az immár hat éve a Vígben játszó Kerekes József. Szintén az RTL Klub sorozatában szerepel Bata Éva. Ő szexi kocsmárosnőként szerzett népszerűséget a sorozatban.

Az érintett színészek nem akartak nyilatkozni a váltásról.

Szerző

Ötvenhatos adatbázis a Széchényiben

Magyar Október címmel készült el az Országos Széchényi Könyvtár által létrehozott, szabadon elérhető online adatbázis, amely az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat tartalmazza.

Ezeket az események helyszíneihez rendelve térképen, a Google Mapsen is megtekinthetik az érdeklődők. Elérhetőek lettek a Szabad Európa Rádió archív hanganyagai is. A portál hozzájárulhat az 1956-os események hiteles történetének rekonstruálásához és megismertetéséhez

Szerző

Bob Dylan mégis átveszi a Nobel-díjat

Publikálás dátuma
2017.03.30. 07:48
Bob Dylan FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER
Bob Dylan mégis meggondolta magát: majd fél év elteltével beleegyezett, hogy átveszi Nobel-díját. Az amerikai költő-énekesnek tavaly októberben ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, a tavaly 75 éves Dylan azonban elhárította az elismerést, a legendás énekes sokáig még a telefonját sem vette fel, nem is válaszolt a hívásokra.

Végül művésztársát, Patti Smith punkénekest kérte fel, hogy az ünnepélyes díszkiosztáson énekelje el A Hard Rains A-Gonna Fall című dalát, s felolvasták köszönő levelét. Irodalmi körökben vita bontakozott ki, Dylan művészete költészetnek tekinthető-e avagy sem. Énekelt versei azonban mára valódi klasszikusok lettek.

A svéd királyi tudományos akadémia tegnap honlapján jelentette be, hogy Bob Dylan beleegyezett, hétvégén találkozik a Nobel-bizottság tagjaival. Az énekes két koncertet is ad a hétvégén Stockholmban, s ebből az alkalomból megszervezik a díjátadást is. Sara Danius professzor, az Nobel-bizottság titkára blogján tudatta a jó hírt. Szűkkörű ünnepséget szerveznek, a média kizárásával. A művész és az akadémia tagjai lesznek jelen, Dylan átveszi a diplomáját és a Nobel-emlékérmet, s fogadja a gratulációkat.

Teljesíti a 8 millió svéd korona (900 ezer dollár) összegű díj átvételének előfeltételét, igaz, nem személyesen tartja meg előadását, hanem videofelvételen nyújtja be. Ez már korábban is előfordult, 2013-ban Alice Munro is hasonlóképpen előre felvett beszédet adott be. A svéd akadémia szabályai szerint, ha valaki a következő év júniusáig ezt nem teszi meg, elveszíti a díjat.

Szerző